Povežite se s nama

Međimurje

Izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika na sobočkim općinskim danima

Objavljeno:

- dana

Od zadnjeg dana lipnja do 9. srpnja održavali su se općinski dani Male Subotice.

Manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici. Uslijedile su podjela nagrada učenicima Osnovne škole Tomaša Goričanca i promocija knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Uspjesi i zabava

Prvoga dana srpnja organizirana je svečana sjednica Općinskoga vijeća Općine Mala Subotica. Tom je prilikom potpisan i Sporazum o suradnji Općine s Gradom Murskim Središćem.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Prisustvovali su joj i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnici međimurskih gradova, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani. Pritom su nastupili Puhački orkestar, Mažoretkinje Male Subotice te učenici Greta Zamuda, Sara Žulić i Leo Marčec. Nakon sjednice uslijedili su koncerti Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sljedećega dana prijepodne na igralištu NK-a “Spartak” snage su odmjerile Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U predvečerje su pak u prijateljskoj utakmici isto učinile reprezentacije navedenih mjesta. Osnovna škola opet je bila poprištem koncerta: okupljene je zabavljala grupa Mušketiri.

Završili utrkom

Najbogatija je raznovrsnim programima bila nedjelja, 3. srpnja. U prijepodnevnim satima slavljena je sveta misa, čemu je prethodio mimohod od zgrade Općine do Župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

Poslijepodne su pak obilježili izložba čipke pokojne Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Nešto kasnije predstavile su se kulturne udruge te grupa Tragovi.

Dani Općine Mala Subotica službeno su završili 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje