Povežite se s nama

Međimurje

Amiru iznerviralo neznanje diplomata pa dala otkaz u Europskoj komisiji i odlučila pjevati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kad Nizozemac zaplače slušajući sevdah a ne razumije ni riječ, na sceni je Amira Medunjanin.

Što to Sarajka prenosi svojom pjesmom i zašto izaziva jaku emociju čakovečka publika će se imati priliku uvjeriti na koncertu u Centru za kulturu 21. travnja.
Pjevački put Amire Medunjanin je neobičan. Jedino što je do svoje kasne mladosti imala zajedničko sa sevdalinkom bila je njezina majka, koja ih je voljela pjevati.
Amira je 12 godina radila u Europskoj komisiji u Sarajevu, mogla je otići raditi u sjedište u Bruxelles, ali ona je dala otkaz i počela pjevati sevdah. Njezina odluka ionako je za mnoge jako upitna, a kad se zna da je iz Sarajeva, ona graniči s ludilom. Jer siguran posao s dobrom plaćom u siromašnoj BIH imaju iznimno rijetki sretnici. – Prva me majka htjela prebiti – smije se danas.

Sve zbog ljutnje

Na otkaz je nije nagnala ljubav prema pjesmi, nego percepcija stranaca o Bosancima kojoj je svakodnevno svjedočila. – Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem – ispričala je u jednom razgovoru Amira Medunjanin.

Amiru Medunjanin nazivaju miljenicom kritike s pokrićem, publika se apsolutno slaže

Ni manje ni više svoj prvi koncert je otpjevala u Londonu. Uslijedili su nastupi i koncerti po cijelom svijetu. Uskoro su je počeli pozivati na festivale pa je, između ostalih, nastupila na jazz festivalima u Oslu, Tilburku i Rovinju. Od neobičnijih zemalja u kojima je nastupala svakako je Tajvan, na kojemu je imala turneju. Jednaku energiju unosi u nastup u koncertnoj dvorani, crkvi, domu za kulturu ili u velikim sportskim dvoranama. Na omotu njezina petog albuma “Demar“ bosansko-američki književnik Aleksandar Hemon je napisao: 

– I sama svrha pjevanja je to da se duša prepozna u pjesmi: njezina neizbrisiva i nadasve neizreciva prisutnost je ono što pruža zadovoljstvo – kako ljudima tako i samom pjevaču. Duša je light motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana i nitko to ne prepoznaje bolje nego Amira – napisao je Hemon.
U jednoj kritici je pak pisalo da slušajući Amiru saznajete da tama dolazi u puno nijansi. Kritike su sve odreda sjajne.

Jedinstvena

Za razliku od većine današnjih pjevača, Amira – slažu se kritičari – duboko vjeruje u ono što pjeva.
Ona ističe da kada svi oko nas shvate što smo i tko smo, i nama će biti bolje, a njezino oružje za uvjeravanje je sevdah.
– Ako vjeruješ u pjesmu, ljudi to čuju. Najzornije sam to vidjela u Nizozemskoj kad sam izašla iz dvorane poslije koncerta, nakon otpjevane “Jano mori”, i naletjela na čovjeka koji plače. Pitam ga što se dogodilo, on kaže da nije razumio niti jednu riječ pjesme, ali ne može prestati plakati – prisjetila se. Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues. Sve joj to imponira, ali ako se uspoređuje njihova strast k tradicionalnim pjesmama, a ne način pjevanja.

Pjevačica kaže da je njezino oružje za uvjeravanje sevdah, jer dira ravno u dušu

Amira Medunjanin je miljenica kritike. Kažu – “s pokrićem”. Američki glazbeni kritičar Rob Weir sarajevsku heroinu sevdaha je bez rezerve nazvao najboljom svjetskom pjevačicom sevdaha. S njim bi se složili svi koji su je slušali. Glazbeni kritičar “The Sunday Timesa” Clive Davis je njezin prvi album “Rosa” iz 2004. godine, u izdanju nizozemske diskografske kuće, proglasio albumom godine. Album “Zumra”, spoj tradicionalne glazbe i harmonike Merime Ključo, dobio je nagradu Indexi i objavljen je u cijelom svijetu. Odlično je prošao i “Amulette”, na kojemu, između ostalih, surađuje i s Vlatkom Stefanovskim. Britanski glazbeni magazin “Songlines” proglasio ga je Top of the World izdanjem. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordija Savalla i dobivala svjetske nagrade. Ona u svemu tome uživa i drago joj je da ispunjava svoj naum zbog kojega je i počela pjevati: upoznaje svijet s bosanskohercegovačkom tradicijom.

Usporedbe

Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues

Amira Medunjanin: “Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju dva slučaja zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 6 uzoraka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 19. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, a na temelju kliničke slike COVID-19 je dijagnosticiran također kod jedne osobe.

U protekla 24 sata oporavilo se 57 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 586.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.830 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 74 godine.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.530 oboljelih, a ukupno se oporavilo 12.686 osoba.

Nastavite čitati