Povežite se s nama

Međimurje

Amiru iznerviralo neznanje diplomata pa dala otkaz u Europskoj komisiji i odlučila pjevati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kad Nizozemac zaplače slušajući sevdah a ne razumije ni riječ, na sceni je Amira Medunjanin.

Što to Sarajka prenosi svojom pjesmom i zašto izaziva jaku emociju čakovečka publika će se imati priliku uvjeriti na koncertu u Centru za kulturu 21. travnja.
Pjevački put Amire Medunjanin je neobičan. Jedino što je do svoje kasne mladosti imala zajedničko sa sevdalinkom bila je njezina majka, koja ih je voljela pjevati.
Amira je 12 godina radila u Europskoj komisiji u Sarajevu, mogla je otići raditi u sjedište u Bruxelles, ali ona je dala otkaz i počela pjevati sevdah. Njezina odluka ionako je za mnoge jako upitna, a kad se zna da je iz Sarajeva, ona graniči s ludilom. Jer siguran posao s dobrom plaćom u siromašnoj BIH imaju iznimno rijetki sretnici. – Prva me majka htjela prebiti – smije se danas.

Sve zbog ljutnje

Na otkaz je nije nagnala ljubav prema pjesmi, nego percepcija stranaca o Bosancima kojoj je svakodnevno svjedočila. – Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem – ispričala je u jednom razgovoru Amira Medunjanin.

Amiru Medunjanin nazivaju miljenicom kritike s pokrićem, publika se apsolutno slaže

Ni manje ni više svoj prvi koncert je otpjevala u Londonu. Uslijedili su nastupi i koncerti po cijelom svijetu. Uskoro su je počeli pozivati na festivale pa je, između ostalih, nastupila na jazz festivalima u Oslu, Tilburku i Rovinju. Od neobičnijih zemalja u kojima je nastupala svakako je Tajvan, na kojemu je imala turneju. Jednaku energiju unosi u nastup u koncertnoj dvorani, crkvi, domu za kulturu ili u velikim sportskim dvoranama. Na omotu njezina petog albuma “Demar“ bosansko-američki književnik Aleksandar Hemon je napisao: 

– I sama svrha pjevanja je to da se duša prepozna u pjesmi: njezina neizbrisiva i nadasve neizreciva prisutnost je ono što pruža zadovoljstvo – kako ljudima tako i samom pjevaču. Duša je light motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana i nitko to ne prepoznaje bolje nego Amira – napisao je Hemon.
U jednoj kritici je pak pisalo da slušajući Amiru saznajete da tama dolazi u puno nijansi. Kritike su sve odreda sjajne.

Jedinstvena

Za razliku od većine današnjih pjevača, Amira – slažu se kritičari – duboko vjeruje u ono što pjeva.
Ona ističe da kada svi oko nas shvate što smo i tko smo, i nama će biti bolje, a njezino oružje za uvjeravanje je sevdah.
– Ako vjeruješ u pjesmu, ljudi to čuju. Najzornije sam to vidjela u Nizozemskoj kad sam izašla iz dvorane poslije koncerta, nakon otpjevane “Jano mori”, i naletjela na čovjeka koji plače. Pitam ga što se dogodilo, on kaže da nije razumio niti jednu riječ pjesme, ali ne može prestati plakati – prisjetila se. Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues. Sve joj to imponira, ali ako se uspoređuje njihova strast k tradicionalnim pjesmama, a ne način pjevanja.

Pjevačica kaže da je njezino oružje za uvjeravanje sevdah, jer dira ravno u dušu

Amira Medunjanin je miljenica kritike. Kažu – “s pokrićem”. Američki glazbeni kritičar Rob Weir sarajevsku heroinu sevdaha je bez rezerve nazvao najboljom svjetskom pjevačicom sevdaha. S njim bi se složili svi koji su je slušali. Glazbeni kritičar “The Sunday Timesa” Clive Davis je njezin prvi album “Rosa” iz 2004. godine, u izdanju nizozemske diskografske kuće, proglasio albumom godine. Album “Zumra”, spoj tradicionalne glazbe i harmonike Merime Ključo, dobio je nagradu Indexi i objavljen je u cijelom svijetu. Odlično je prošao i “Amulette”, na kojemu, između ostalih, surađuje i s Vlatkom Stefanovskim. Britanski glazbeni magazin “Songlines” proglasio ga je Top of the World izdanjem. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordija Savalla i dobivala svjetske nagrade. Ona u svemu tome uživa i drago joj je da ispunjava svoj naum zbog kojega je i počela pjevati: upoznaje svijet s bosanskohercegovačkom tradicijom.

Usporedbe

Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues

Amira Medunjanin: “Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje