Povežite se s nama

Međimurje

Amiru iznerviralo neznanje diplomata pa dala otkaz u Europskoj komisiji i odlučila pjevati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kad Nizozemac zaplače slušajući sevdah a ne razumije ni riječ, na sceni je Amira Medunjanin.

Što to Sarajka prenosi svojom pjesmom i zašto izaziva jaku emociju čakovečka publika će se imati priliku uvjeriti na koncertu u Centru za kulturu 21. travnja.
Pjevački put Amire Medunjanin je neobičan. Jedino što je do svoje kasne mladosti imala zajedničko sa sevdalinkom bila je njezina majka, koja ih je voljela pjevati.
Amira je 12 godina radila u Europskoj komisiji u Sarajevu, mogla je otići raditi u sjedište u Bruxelles, ali ona je dala otkaz i počela pjevati sevdah. Njezina odluka ionako je za mnoge jako upitna, a kad se zna da je iz Sarajeva, ona graniči s ludilom. Jer siguran posao s dobrom plaćom u siromašnoj BIH imaju iznimno rijetki sretnici. – Prva me majka htjela prebiti – smije se danas.

Sve zbog ljutnje

Na otkaz je nije nagnala ljubav prema pjesmi, nego percepcija stranaca o Bosancima kojoj je svakodnevno svjedočila. – Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem – ispričala je u jednom razgovoru Amira Medunjanin.

Amiru Medunjanin nazivaju miljenicom kritike s pokrićem, publika se apsolutno slaže

Ni manje ni više svoj prvi koncert je otpjevala u Londonu. Uslijedili su nastupi i koncerti po cijelom svijetu. Uskoro su je počeli pozivati na festivale pa je, između ostalih, nastupila na jazz festivalima u Oslu, Tilburku i Rovinju. Od neobičnijih zemalja u kojima je nastupala svakako je Tajvan, na kojemu je imala turneju. Jednaku energiju unosi u nastup u koncertnoj dvorani, crkvi, domu za kulturu ili u velikim sportskim dvoranama. Na omotu njezina petog albuma “Demar“ bosansko-američki književnik Aleksandar Hemon je napisao: 

– I sama svrha pjevanja je to da se duša prepozna u pjesmi: njezina neizbrisiva i nadasve neizreciva prisutnost je ono što pruža zadovoljstvo – kako ljudima tako i samom pjevaču. Duša je light motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana i nitko to ne prepoznaje bolje nego Amira – napisao je Hemon.
U jednoj kritici je pak pisalo da slušajući Amiru saznajete da tama dolazi u puno nijansi. Kritike su sve odreda sjajne.

Jedinstvena

Za razliku od većine današnjih pjevača, Amira – slažu se kritičari – duboko vjeruje u ono što pjeva.
Ona ističe da kada svi oko nas shvate što smo i tko smo, i nama će biti bolje, a njezino oružje za uvjeravanje je sevdah.
– Ako vjeruješ u pjesmu, ljudi to čuju. Najzornije sam to vidjela u Nizozemskoj kad sam izašla iz dvorane poslije koncerta, nakon otpjevane “Jano mori”, i naletjela na čovjeka koji plače. Pitam ga što se dogodilo, on kaže da nije razumio niti jednu riječ pjesme, ali ne može prestati plakati – prisjetila se. Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues. Sve joj to imponira, ali ako se uspoređuje njihova strast k tradicionalnim pjesmama, a ne način pjevanja.

Pjevačica kaže da je njezino oružje za uvjeravanje sevdah, jer dira ravno u dušu

Amira Medunjanin je miljenica kritike. Kažu – “s pokrićem”. Američki glazbeni kritičar Rob Weir sarajevsku heroinu sevdaha je bez rezerve nazvao najboljom svjetskom pjevačicom sevdaha. S njim bi se složili svi koji su je slušali. Glazbeni kritičar “The Sunday Timesa” Clive Davis je njezin prvi album “Rosa” iz 2004. godine, u izdanju nizozemske diskografske kuće, proglasio albumom godine. Album “Zumra”, spoj tradicionalne glazbe i harmonike Merime Ključo, dobio je nagradu Indexi i objavljen je u cijelom svijetu. Odlično je prošao i “Amulette”, na kojemu, između ostalih, surađuje i s Vlatkom Stefanovskim. Britanski glazbeni magazin “Songlines” proglasio ga je Top of the World izdanjem. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordija Savalla i dobivala svjetske nagrade. Ona u svemu tome uživa i drago joj je da ispunjava svoj naum zbog kojega je i počela pjevati: upoznaje svijet s bosanskohercegovačkom tradicijom.

Usporedbe

Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues

Amira Medunjanin: “Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju osamnaestoga dana nove godine 8 zaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentirano je 8 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 46 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 332. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.905 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 75 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata nije hospitaliziran ni jedan novi pacijent, dok je otpušten jedan pacijent, a na invazivnoj respiraciji nalazi se jedna osoba. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pozivni centar je na broju 040/386-835, svakodnevno od 8 – 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Nastavite čitati

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati