Povežite se s nama

Međimurje

Amiru iznerviralo neznanje diplomata pa dala otkaz u Europskoj komisiji i odlučila pjevati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kad Nizozemac zaplače slušajući sevdah a ne razumije ni riječ, na sceni je Amira Medunjanin.

Što to Sarajka prenosi svojom pjesmom i zašto izaziva jaku emociju čakovečka publika će se imati priliku uvjeriti na koncertu u Centru za kulturu 21. travnja.
Pjevački put Amire Medunjanin je neobičan. Jedino što je do svoje kasne mladosti imala zajedničko sa sevdalinkom bila je njezina majka, koja ih je voljela pjevati.
Amira je 12 godina radila u Europskoj komisiji u Sarajevu, mogla je otići raditi u sjedište u Bruxelles, ali ona je dala otkaz i počela pjevati sevdah. Njezina odluka ionako je za mnoge jako upitna, a kad se zna da je iz Sarajeva, ona graniči s ludilom. Jer siguran posao s dobrom plaćom u siromašnoj BIH imaju iznimno rijetki sretnici. – Prva me majka htjela prebiti – smije se danas.

Sve zbog ljutnje

Na otkaz je nije nagnala ljubav prema pjesmi, nego percepcija stranaca o Bosancima kojoj je svakodnevno svjedočila. – Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem – ispričala je u jednom razgovoru Amira Medunjanin.

Amiru Medunjanin nazivaju miljenicom kritike s pokrićem, publika se apsolutno slaže

Ni manje ni više svoj prvi koncert je otpjevala u Londonu. Uslijedili su nastupi i koncerti po cijelom svijetu. Uskoro su je počeli pozivati na festivale pa je, između ostalih, nastupila na jazz festivalima u Oslu, Tilburku i Rovinju. Od neobičnijih zemalja u kojima je nastupala svakako je Tajvan, na kojemu je imala turneju. Jednaku energiju unosi u nastup u koncertnoj dvorani, crkvi, domu za kulturu ili u velikim sportskim dvoranama. Na omotu njezina petog albuma “Demar“ bosansko-američki književnik Aleksandar Hemon je napisao: 

– I sama svrha pjevanja je to da se duša prepozna u pjesmi: njezina neizbrisiva i nadasve neizreciva prisutnost je ono što pruža zadovoljstvo – kako ljudima tako i samom pjevaču. Duša je light motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana i nitko to ne prepoznaje bolje nego Amira – napisao je Hemon.
U jednoj kritici je pak pisalo da slušajući Amiru saznajete da tama dolazi u puno nijansi. Kritike su sve odreda sjajne.

Jedinstvena

Za razliku od većine današnjih pjevača, Amira – slažu se kritičari – duboko vjeruje u ono što pjeva.
Ona ističe da kada svi oko nas shvate što smo i tko smo, i nama će biti bolje, a njezino oružje za uvjeravanje je sevdah.
– Ako vjeruješ u pjesmu, ljudi to čuju. Najzornije sam to vidjela u Nizozemskoj kad sam izašla iz dvorane poslije koncerta, nakon otpjevane “Jano mori”, i naletjela na čovjeka koji plače. Pitam ga što se dogodilo, on kaže da nije razumio niti jednu riječ pjesme, ali ne može prestati plakati – prisjetila se. Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues. Sve joj to imponira, ali ako se uspoređuje njihova strast k tradicionalnim pjesmama, a ne način pjevanja.

Pjevačica kaže da je njezino oružje za uvjeravanje sevdah, jer dira ravno u dušu

Amira Medunjanin je miljenica kritike. Kažu – “s pokrićem”. Američki glazbeni kritičar Rob Weir sarajevsku heroinu sevdaha je bez rezerve nazvao najboljom svjetskom pjevačicom sevdaha. S njim bi se složili svi koji su je slušali. Glazbeni kritičar “The Sunday Timesa” Clive Davis je njezin prvi album “Rosa” iz 2004. godine, u izdanju nizozemske diskografske kuće, proglasio albumom godine. Album “Zumra”, spoj tradicionalne glazbe i harmonike Merime Ključo, dobio je nagradu Indexi i objavljen je u cijelom svijetu. Odlično je prošao i “Amulette”, na kojemu, između ostalih, surađuje i s Vlatkom Stefanovskim. Britanski glazbeni magazin “Songlines” proglasio ga je Top of the World izdanjem. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordija Savalla i dobivala svjetske nagrade. Ona u svemu tome uživa i drago joj je da ispunjava svoj naum zbog kojega je i počela pjevati: upoznaje svijet s bosanskohercegovačkom tradicijom.

Usporedbe

Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues

Amira Medunjanin: “Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

I Varaždinska županija podržala inicijativu za modernizacijom pruge od Kotoribe do Zagreba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon gradova Čakovca i Varaždina te Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, inicijativu za obnovom, modernizacijom i elektrifikacijom pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Novi Marof – Zabok – Zagreb službeno je podržala i Varaždinska županija.

Naime, inicijativu je varaždinskom županu Anđelku Stričaku predstavio njezin inicijator Željko Pavlic, predsjednik Međimurskog demokratskog saveza i saborska zastupnica Andreja Marić, koja će je predstavljati u Hrvatskom saboru. Inicijativa je službeno podržana od strane Varaždinske županije na posljednjoj sjednici Skupštine održanoj u srijedu, 22. rujna, i to jednoglasnim usvajanjem zaključka.

Inicijativom se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za modernizacijom pruge u cijeloj dužini od Kotoribe preko Čakovca i Varaždina do Zagreba.

Nastavite čitati

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje