Povežite se s nama

Međimurje

Dodijeljeno čak 260 tisuća kuna potpora

Objavljeno:

- dana

ZAKLADA

Međimurska Zaklada za obrazovanje “Dr. Vinko Žganec” je temeljem rezultata svojih mladih ostvarenih u školovanju te njihovoj izvrsnosti i uspješnosti prošlog tjedna dodijelila ukupno 260 tisuća kuna potpora.

Riječ je o čak 268-ero srednjoškolaca i studenata koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja koji jamči ostanak obrazovanog kadra u zemlji, ali i Međimurju. Inače, iz godine u godinu sve je više korisnika potpora. Podsjećamo, u 2013. godini krenulo se sa svega 27 potpora, dok ih je danas čak 101, uz 115 pristiglih prijava na natječaj. Jedna od korisnica je Ivana Bujan, koja je potporu dobila za doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

– Svaka financijska potpora iznimno dobro dođe u fazi obrazovanja na doktorskim studijima, ona je u mojem slučaju zapravo već i utrošena na terensko istraživanje doktorata, koji ide kraju – istaknula je Bujan. Svojim rezultatima povjerenje Zaklade i ubuduće namjerava opravdati srednjoškolka Leona Pongrac, koja će dobivenu potporu od 1.500 kuna iskoristiti za terensko istraživanje, izvanterensku nastavu i maturalno putovanje.

– Zahvaljujem na potpori, ali i prilici da se mogu obratiti u ime svih srednjoškolaca, dobitnika ovogodišnje potpore za obrazovanje. Vjerujem kako u ime svih mogu reći da nam je svaka takva podrška lokalne zajednice neophodna, da je pravi poticaj za nove rezultate i da nam olakšava kako školovanje tako i neke druge ključne životne trenutke

– rekla je učenica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.
Međimurski župan Matija Posavec, ujedno i upravitelj međimurske Zaklade, poželio je Leoni i Ivani te ostalim korisnicima da im potpore posluže kao poticaj da se odluče za daljnje školovanje, da sutra nađu sigurno radno mjesto za pristojnu plaću i da ostanu u Međimurju.

– Stoga nastavljamo, ne samo s ovakvim vidom potpore, već i s osiguranim udžbenicima, prijevozom za sve školarce, pa evo i s jednokratnim potporama našim studentima – naglasio je Posavec, najavivši raspisivanje novog natječaja nakon što se u četvrtak, 13. travnja, odluka donese na sjednici Skupštine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije. Odlučeno je tako na Izbornoj skupštini na kojoj su se članovi Udruge prisjetili svog dugogodišnjeg predsjednika Zvonka Goluba, koji je nedavno preminuo u 87. godini života.

Tijekom svog predsjedanja Udrugom uvelike je utjecao i doprinio razvoju svijesti obilježavanja važnih povijesnih obljetnica u Međimurskoj županiji i na vrijednosti koje predstavljaju. Uz njega, odali su počast i preminulim članovima udruge Mati Hunjadiju, Franji Repincu i Đuri Lesjaku.

Uz novog predsjednika Zorka izabran je i njegov zamjenik Ivica Perhoč, kao i članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda. Podršku u njihovim aktivnostima kontinuirano im pruža Međimurska županija.

– Želim zahvaliti članovima Udruge na njihovoj aktivnosti i želim istaknuti da će Županija nastaviti podržavati njihova nastojanja u promicanju antifašizma kao značajne tekovine suvremenog društva – poručio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nastavite čitati

Međimurje

Peto Međunarodno ocjenjivanje vina u Štrigovi početkom svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja u Štrigovi održat će se 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe, pri čemu će se dodijeliti i titule petero šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion
u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), dok grupu B čine vina svih ostalih
sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe). Šampion kvalitete
podijelit će se i u kategoriji pjenušavih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobit će sljedeća
odličja: velika zlatna diploma (za vina koja postignu od 90-100 bodova), zlatna diploma (za
vina koja postignu od 85-89,99 bodova), srebrna diploma (za vina koja postignu od 80-84,99
bodova), brončana diploma (za vina koja postignu od 75-79,99 bodova) te priznanje za sudjelovanje (za vina koja postignu 61-74,99 bodova).

Više informacija o ocjenjivanju vina možete pročitati na stranici www.urbanovo.hr. Svoje prijave proizvođači vina mogu poslati do 26. travnja na e-mail: [email protected]

Uzorci će se prikupljati u utorak, 27. travnja, u kuriji Terbotz od 17 do 20 sati, a mogu se poslati i poštom na adresu Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska do 26. travnja. Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 100 kuna ili 15 eura.

Organizator stoji na raspolaganju za sva pitanja na broju 099/505-1636 ili e-mailu [email protected]

Nastavite čitati