Povežite se s nama

Međimurje

Dodijeljeno čak 260 tisuća kuna potpora

Objavljeno:

- dana

ZAKLADA

Međimurska Zaklada za obrazovanje “Dr. Vinko Žganec” je temeljem rezultata svojih mladih ostvarenih u školovanju te njihovoj izvrsnosti i uspješnosti prošlog tjedna dodijelila ukupno 260 tisuća kuna potpora.

Riječ je o čak 268-ero srednjoškolaca i studenata koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja koji jamči ostanak obrazovanog kadra u zemlji, ali i Međimurju. Inače, iz godine u godinu sve je više korisnika potpora. Podsjećamo, u 2013. godini krenulo se sa svega 27 potpora, dok ih je danas čak 101, uz 115 pristiglih prijava na natječaj. Jedna od korisnica je Ivana Bujan, koja je potporu dobila za doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

– Svaka financijska potpora iznimno dobro dođe u fazi obrazovanja na doktorskim studijima, ona je u mojem slučaju zapravo već i utrošena na terensko istraživanje doktorata, koji ide kraju – istaknula je Bujan. Svojim rezultatima povjerenje Zaklade i ubuduće namjerava opravdati srednjoškolka Leona Pongrac, koja će dobivenu potporu od 1.500 kuna iskoristiti za terensko istraživanje, izvanterensku nastavu i maturalno putovanje.

– Zahvaljujem na potpori, ali i prilici da se mogu obratiti u ime svih srednjoškolaca, dobitnika ovogodišnje potpore za obrazovanje. Vjerujem kako u ime svih mogu reći da nam je svaka takva podrška lokalne zajednice neophodna, da je pravi poticaj za nove rezultate i da nam olakšava kako školovanje tako i neke druge ključne životne trenutke

– rekla je učenica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.
Međimurski župan Matija Posavec, ujedno i upravitelj međimurske Zaklade, poželio je Leoni i Ivani te ostalim korisnicima da im potpore posluže kao poticaj da se odluče za daljnje školovanje, da sutra nađu sigurno radno mjesto za pristojnu plaću i da ostanu u Međimurju.

– Stoga nastavljamo, ne samo s ovakvim vidom potpore, već i s osiguranim udžbenicima, prijevozom za sve školarce, pa evo i s jednokratnim potporama našim studentima – naglasio je Posavec, najavivši raspisivanje novog natječaja nakon što se u četvrtak, 13. travnja, odluka donese na sjednici Skupštine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje