Povežite se s nama

Međimurje

“Jedan dan u životu mlinara” nova je turistička atrakcija na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turistička ponuda Međimurske županije nep+restano se dopunjuje novim sadržajima. Upravo u turističkoj grani vide se mogućnosti budućeg razvoja cijele Županije.

Prilika je to malim obrtnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava da se svojim proizvodima i uslugama nametnu na tržištu te budu dodana vrijednost na ukupnu turističku ponudu Međimurja. U tom smjeru gradovi i općine različitim projektima te bespovratnim poticajima pokušavaju zainteresirati takve subjekte da se uključe u tržišno natjecanje i postanu dio ukupne ponude najsjevernije hrvatske županije.

Mlinarska hiža

Možda i najdalje u tom pogledu otišla je Općina Sveti Martin na Muri. I dok je još do prije koju godinu Općina bila prepoznatljiva isključivo po termama Sveti Martin, danas je priča bitno drugačija. Iskorak koji je učinjen u vrlo kratkom vremenu vidljiv je gotovo na svakom koraku.

– Tako je sigurno bilo u početku, jer su terme bile svojevrsni zaštitni znak cijele Općine. Međutim, ljudi su shvatili da se od dodatnih turističkih sadržaja i ponude može živjeti, što je dovelo do obogaćivanja kompletne turističke slike ovog područja. To se vidi iz još jednog detalja. Naime, pokrenutim postupkom legalizacije sve je više vikendica koje se priključuju na komunalni sustav, a to je jedan od preduvjeta da bi se netko u tom prostoru mogao početi baviti turističkom ili bilo kojom drugom vrste ponude – govori općinski načelnik Dražen Crnčec.

Turistička priča Svetog Martina uskoro dobiva nastavak. Naime, pred otvaranjem je multimedijalni muzej u Mlinarskoj hiži.
– Multimedijalni postav “Jedan dan u životu mlinara” je pred završetkom. Projekt su financirali Ministarstvo turizma i Turistička zajednica Međimurske županije. Obnovili smo mlin, posložili skelu… Imamo još jedan prostor kraj mosta koji ide prema susjednoj Sloveniji, koji je također u fazi idejnog projektiranja. Ako će nam ovi novi sadržaji, uz postojeće, pomoći u privlačenju domaćih i stranih gostiju, ali i zadržavanju domaćih ljudi, napravili smo ogroman posao – zaključuje Crnčec.

Općina ima još jedan adut u rukavu. Naime, prije gotovo dvije godine Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda” ustupili su na korištenje osam hektara pašnjaka. Javna ustanova na tom je prostoru smjestila osam kobila međimurskoga konja, ugrožene pasmine, s ciljem njezina očuvanja.

Međimurski konj

Zahvaljujući međimurskom konju, Općina Sveti Martin na Muri postaje svojevrsni edukativni centar

– Razvoj jedne sredine ne temelji se isključivo na gospodarskom i turističkom razvoju. Gospodarstvo i turizam, da bi se razvijali u punom obliku, moraju biti obogaćeni dodatnim sadržajima. Dodana vrijednost u slučaju međimurskog konja ima dvostruku važnost, jer se njome ne obogaćuje samo turistička ponuda već se Općina aktivno uključila u očuvanje autohtone pasmine konja. Velika je stvar što su se u cijelu priču uključili stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji će sasvim sigurnom svojim znanjem i stručnošću doprinijeti očuvanju pasmine i povećanju broja jedinki – komentira Crnčec.

Time Općina Sveti Martin na Muri postaje zanimljiva i kao svojevrsni edukativni centar, jer će na pašnjak u Žabniku dolaziti profesori i studenti na terensku nastavu, a održavat će se i kongresi na temu zaštite i očuvanja hrvatskih autohtonih pasmina.

– Prostor ergele postao bi edukativno središte i za ostale posjetitelje, jer će se iz prve ruke moći saznati sve o međimurskom konju, ostalim ugroženim vrstama, te što se sve poduzima za njihovo očuvanje – zaključio je Crnčec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: u Nedelišću će se graditi centar za starije osobe, vrijedan 12 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak, 2. listopada, potpisan je ugovor o izgradnji Centra za starije osobe koji će se graditi u Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, u ponedjeljak je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. 

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici – istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra.

– Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana – rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje