Povežite se s nama

Međimurje

“Jedan dan u životu mlinara” nova je turistička atrakcija na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turistička ponuda Međimurske županije nep+restano se dopunjuje novim sadržajima. Upravo u turističkoj grani vide se mogućnosti budućeg razvoja cijele Županije.

Prilika je to malim obrtnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava da se svojim proizvodima i uslugama nametnu na tržištu te budu dodana vrijednost na ukupnu turističku ponudu Međimurja. U tom smjeru gradovi i općine različitim projektima te bespovratnim poticajima pokušavaju zainteresirati takve subjekte da se uključe u tržišno natjecanje i postanu dio ukupne ponude najsjevernije hrvatske županije.

Mlinarska hiža

Možda i najdalje u tom pogledu otišla je Općina Sveti Martin na Muri. I dok je još do prije koju godinu Općina bila prepoznatljiva isključivo po termama Sveti Martin, danas je priča bitno drugačija. Iskorak koji je učinjen u vrlo kratkom vremenu vidljiv je gotovo na svakom koraku.

– Tako je sigurno bilo u početku, jer su terme bile svojevrsni zaštitni znak cijele Općine. Međutim, ljudi su shvatili da se od dodatnih turističkih sadržaja i ponude može živjeti, što je dovelo do obogaćivanja kompletne turističke slike ovog područja. To se vidi iz još jednog detalja. Naime, pokrenutim postupkom legalizacije sve je više vikendica koje se priključuju na komunalni sustav, a to je jedan od preduvjeta da bi se netko u tom prostoru mogao početi baviti turističkom ili bilo kojom drugom vrste ponude – govori općinski načelnik Dražen Crnčec.

Turistička priča Svetog Martina uskoro dobiva nastavak. Naime, pred otvaranjem je multimedijalni muzej u Mlinarskoj hiži.
– Multimedijalni postav “Jedan dan u životu mlinara” je pred završetkom. Projekt su financirali Ministarstvo turizma i Turistička zajednica Međimurske županije. Obnovili smo mlin, posložili skelu… Imamo još jedan prostor kraj mosta koji ide prema susjednoj Sloveniji, koji je također u fazi idejnog projektiranja. Ako će nam ovi novi sadržaji, uz postojeće, pomoći u privlačenju domaćih i stranih gostiju, ali i zadržavanju domaćih ljudi, napravili smo ogroman posao – zaključuje Crnčec.

Općina ima još jedan adut u rukavu. Naime, prije gotovo dvije godine Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda” ustupili su na korištenje osam hektara pašnjaka. Javna ustanova na tom je prostoru smjestila osam kobila međimurskoga konja, ugrožene pasmine, s ciljem njezina očuvanja.

Međimurski konj

Zahvaljujući međimurskom konju, Općina Sveti Martin na Muri postaje svojevrsni edukativni centar

– Razvoj jedne sredine ne temelji se isključivo na gospodarskom i turističkom razvoju. Gospodarstvo i turizam, da bi se razvijali u punom obliku, moraju biti obogaćeni dodatnim sadržajima. Dodana vrijednost u slučaju međimurskog konja ima dvostruku važnost, jer se njome ne obogaćuje samo turistička ponuda već se Općina aktivno uključila u očuvanje autohtone pasmine konja. Velika je stvar što su se u cijelu priču uključili stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji će sasvim sigurnom svojim znanjem i stručnošću doprinijeti očuvanju pasmine i povećanju broja jedinki – komentira Crnčec.

Time Općina Sveti Martin na Muri postaje zanimljiva i kao svojevrsni edukativni centar, jer će na pašnjak u Žabniku dolaziti profesori i studenti na terensku nastavu, a održavat će se i kongresi na temu zaštite i očuvanja hrvatskih autohtonih pasmina.

– Prostor ergele postao bi edukativno središte i za ostale posjetitelje, jer će se iz prve ruke moći saznati sve o međimurskom konju, ostalim ugroženim vrstama, te što se sve poduzima za njihovo očuvanje – zaključio je Crnčec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje