Povežite se s nama

U fokusu

Jedan trgovački lanac izbacio je sve Podravkine proizvode s polica

Objavljeno:

- dana

Trgovački lanac Kaufland izbacio je s polica sve Podravkine proizvode, doznaje portal Danica.

Tu su informaciju ovih dana za Danicu neslužbeno potvrdili u Podravki i Kauflandu.

– Točno je, izlistali smo sve njihove proizvode s polica. Hoće li se Podravka vratiti u naše trgovine? Ne znam, vidjet ćemo kako će se pregovori dalje odvijati – ističe izvor.

On također napominje kako se to nije dogodilo prvi put: “Sličan je slučaj bio i prije više godina. Nakon šestomjesečnih pregovora, uspjeli smo pronaći prihvatljiv model suradnje”.

Upravo su pregovori ključni razlog naprasnog ‘razvoda’. Kako tumači naš menadžerski sugovornik iz Podravke, zapelo je jer je Kaufland inzistirao na većim rabatima i, posljedično, većim maržama.

Zbog naprasnog prekida pregovora o novom poslovnom ugovoru, uprava Kauflanda odlučila je izbaciti Podravku iz svih svojih trgovina u Hrvatskoj. Ovaj se tjedan, tako, Podravka u Kauflandu pojavljuje tek u tragovima.

Brašna, juha i Lino lade više nema, ostalo je nešto Vegete i pašteta iz starih zaliha. Umjesto polica s Podravkinim juhama, primjerice, sad su u Kauflandu juhe vojvođanske prehrambene tvrtke Aleva. Umjesto Vegete, tu je Kauflandova robna marka univerzalnog dodatka jelima. Podravkino brašno pak zamijenila je marka Farina, a Lino ladu Kauflandova robna marka kremnih namaza.

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje