Povežite se s nama

U fokusu

U Gradskom vijeću Varaždinskih Toplica po starom: prva sjednica uz svađu i prepucavanja

Objavljeno:

- dana

U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA NIŠTA NOVO

Iako je vlast nova, Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica nastavilo je po starom: sjednice se koriste za obračune među vijećnicima.

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je održana u petak, oporbeni vijećnik je prozvao predsjednika Gradskog vijeća, HDZ-ovog Franju Prsteca za njegova navodna dugovanja prema Poreznoj upravi.

Prije izglasavanje odluke o gradskim porezima, vijećnik Bedeković je apelirao na Franju Prsteca da napusti sjednicu:

– Apsurdno je da odluku o gradskim porezima potpisuje osoba koja se spominje kao najveći porezni dužnik u Varaždinskim Toplicama – rekao je vijećnik. Predsjednik vijeć mu je potom uzeo riječ i priprijetio mu izbacivanjem sa sjednice ukoliko ubuduće ponovi takvo što.

Franjo Prstec je jasno dao na znanje da se ubuduće na vijećima neće raspravljati o poslovanju ili moralu topličkih dužnosnika.

Vijećnici su izglasali izvršenje proračuna za prošlu godinu i odluku o gradskim porezima.

Zanimljivo je da je na sjednici istaknuto „vrlo uspješno ostvarenje prihoda poreza na dohodak u 2016. godine i u okviru tih ostvarenja iz prihoda izvršavani su uredno rashodi i određene aktivnosti i investicije“.

Naime, baš su se dugovanja građana za porez koristila u predizbornoj kampanji kao jedan od glavnih aduta protiv bivše vlasti HNS-SDP koalicije.

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica jedinstveno je u Županiji : Topličko vijeće nema niti jednu ženu. Ima 15 vijećnika pa je jedina osoba u izvršnoj vlasti gradonačelnica Dragica Ratković.

Bivša gradonačelnica Goranka Štefanić – koja je na ovim izborima izgubila od Ratković – osvojila je mandat ali ga je stavila u mirovanje.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje