Povežite se s nama

U fokusu

Semafori od četvrtka ne rade, a u Gradu Varaždinu tek sad reagirali i pozvali građane na oprez?!

Objavljeno:

- dana

DAN NAKON TRAGEDIJE

Nakon jučerašnje teške prometne nesreće na raskršću Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu u kojoj je poginuo 49-godišnji mopedist oglasili su se iz Grada Varaždina.

>>Na raskršću Koprivničke i Međimurske ulice na Banfici poginuo vozač mopeda, očevid u tijeku

U dopisu koji su poslali medijima navodi se kako varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica pozivaju građane na dodatan oprez kod prolaska tim vrlo prometnim raskršćem. 

Postavljeni su znakovi za ograničenje brzine od 40 km/h i dodana je svjetlosna signalizacija koja upozorava vozače da se približavaju raskršću

– Na raskrižju su postavljeni znakovi za ograničenje brzine od 40 km/h i dodana je svjetlosna signalizacija koja upozorava vozače prilikom približavanja raskrižju. PU varaždinska obavljat će pojačane ophodnje te će organizirati regulaciju raskrižja u vrijeme najvećih gužvi. Grad Varaždin je u kontaktu s nadležnim službama te zbog ove izvanredne situacije apeliramo na građane da poštuju privremeno ograničenje brzine koje će uvelike smanjiti mogućnost eventualnih pogrešaka kod procjene prednosti prolaska, ali i poštivanje regulacije koju će provoditi PU varaždinska i pripadnici Prometne mladeži, a sve dok se ne uspostavi normalan rad semafora – navode u Gradu.  

Kao što smo jučer pisali, semafori od četvrtka ne rade, na što nas je nakon nesreće upozorila čitateljica.

>>Jesu li za današnju prometnu nesreću u kojoj je poginuo 49-godišnjak krivi semafori koji od četvrtka ne rade?

No, nije li se trebalo ranije reagirati? Zašto odmah nije uvedeno ograničenje brzine i zašto se građane nije pozvalo na dodatan oprez s obzirom da semafori, na jednom od najprometnijih gradskih raskršća, već nekoliko dana normalno ne rade niti se zna kad će konačno profunkcionirati? 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Arhiva RT

U fokusu

Izbori za manje od mjesec dana: koje su stranke i nezavisne liste u utrci za mandate u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od mjesec dana Varaždinke i Varaždinci izaći će na birališta. U nedjelju 16. travnja održavaju se, naime, izbori za Gradsko vijeće. Stoga smo poslali upit strankama i nezavisnim listama koje djeluju na području Grada Varaždina.

Podsjećamo i da se izbori održavaju nakon što u studenom prošle godine nije izglasan proračun. Novi sastav Gradskoga vijeća imat će priliku za izglasavanjem proračuna i to najvjerojatnije u svibnju. Ukoliko se ni tada ne donese proračun, krajem godine mogli bi se održati novi izbori, ali ovaj put i za Gradsko vijeće, te za novoga gradonačelnika i njegovog zamjenika.

Ovi izbori bit će ujedno i test pred parlamentarne izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

Do zaključenja broja odgovor nam nisu poslali iz HDZ-a, HSU-a, Mosta, HSS-a te Čehokove nezavisne liste, kao i Hrvoje i Ana Petrić.

Doznali smo tek da će Čehokovi izaći na izbore, kao i HDZ. Također, HDZ je u ponedjeljak navečer trebao održati sastanak na kojem bi se donijela odluka o kandidatima na listi, kao i o nositelju.

Napomenimo i da smo svima poslali ista pitanja koja donosimo u nastavku.

Hoćete li sa svojom listom izaći na izbore?

Na izbore idete samostalno ili u koaliciji?

Tko će biti nositelj liste?

Koji je Vaš glavni motiv za izlazak na ove izbore?

Hoćete li podržati proračun?

Kakav rezultat očekujete (koliko vijećnika)?

SDP o procesu ˝dečehokizacije˝

– SDP na ove izbore izlazi samostalno, jednako kao što smo izašli i prije godinu i pol dana na redovnim izborima za Gradsko vijeće, kada je naš kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj pobijedio u izborima i time u ropotranicu povijesti poslao uskočkog optuženika i sijača bala – kažu u SDP-u i dodaju da će nositelj biti dr. sc. Neven Bosilj, aktualni gradonačelnik Varaždina.

Navode i da su izbore ˝izazvale neodgovorne stranke i pojedinci, prvenstveno HDZ i Nezavisna lista Ivana Čehoka, te brat i sestra Petrić˝.

– Odbili su prihvatiti prijedlog proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP, a koji je između ostalog donio i konačno rješenje bala u zoni Brezje koje su ˝posijane˝ na ulazu u grad prije punih osamnaest godina – kažu u SDP-u.

Naveli su i koji su im ciljevi.

Novi sastav Gradskog vijeća odlučivat će o proračunu

– Pet je glavnih ciljeva izlaska na ove izvanredne izbore: prvo, nastavak procesa ˝dečehokizacije˝ Varaždina kojoj je u korijenu odgovornost nasuprot pogodovanja uskim krugovima moćnika, transparentnost umjesto skrivanja od javnosti odluka iz djelokruga rada grada, opći interes umjesto osobnih interesa; drugo, politička stabilizacija Gradskog vijeća u kojemu ćemo promovirati konstruktivnost, dijalog i odgovore umjesto podmetanja, svađa i opstrukcije; treće, prihvaćanje prijedloga proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP koji donosi brojne projekte i mjere važne za život građana; četvrto, konačno rješenje bala koje je bivši gradonačelnik i uskočki optuženik posijao u zoni Brezje prije punih osamnaest godina; peto, nastavak razvoja grada Varaždina kao grada u kojem se najbolje živi u našoj zemlji, ali i kao grada u kojem se uspješno radi i posluje – kažu u SDP-u.

Na pitanje hoće li podržati proračun odgovaraju, logično, potvrdno.

– Ovi su izbori i svojevrsni referendum o balama, u kojemu je pitanje vrlo jednostavno: želite li da se konačno i trajno uklone bale iz zone Brezje i da se gospodarska zona stavi u punu, gospodarsku funkciju, nove pogone i investicije, nova zapošljavanja? Izborima se jasno odlučuje i o prijedlogu kojeg su gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković te naša stranka SDP predložili Gradskom vijeću, a riječ je o povećanju Božićnica i Uskrsnica i besplatnom javnom prijevozu za umirovljenike, kao i o povećanju primanja zaposlenih u gradskim ustanovama od vrtića, vatrogasaca, knjižnice, muzeja, kazališta i ostalih u sustavu Grada. Izbori su i potvrda naših prijedloga o povećanju naknada za novorođene, besplatnom produženom boravku za osnovnoškolce, ali i daju zeleno svjetlo našim projektima izgradnje vrtića u Hrašćici i dogradnje dvije osnovne škole, kao i za postavljanja fotonaponskih elektrana na sve škole u gradu Varaždinu, kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac. Da ponovimo, sve su to vijećnici HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka i Petrići odbili prihvatiti ne glasajući za proračun, a time su izazvali i ove izvanredne izbore – kažu u SDP-u.

Očekuju dobar rezultat.

– SDP će na ovim izborima koje nije želio niti ih je zagovarao, koji su posljedica neodgovornosti i opstrukcije HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka i Petrića dobiti više vijećnika od dosadašnjeg broja (a imali smo 5 vijećnika). Vjerujemo kako će građani svojim glasom za listu SDP-a koju će nositi gradonačelnik Bosilj nagraditi našu spremnost da rješavamo velike gradske probleme, ali i ustrajnost u borbi za javne interese, kao i razvijanje načela transparentnosti u djelovanju svih sastavnica grada, kako gradske uprave tako i gradskih poduzeća i ustanova. Nezahvalno je prognozirati točan broj vijećnika, ali sigurni smo da će u budućem sazivu Gradskog vijeća SDP sigurno biti najzastupljenija stranka i nadamo se da ćemo uz pomoć naših sugrađana doći do mogućnosti da što prije formiramo novu većinu koja će izglasati predloženi proračun – navode u SDP-u.

Ukoliko se proračun ne izglasa, krajem godine mogli bi se održati i izbori za gradonačelnika i zamjenika

Platforma Budimo grad izlazi samostalno

Platforma Budimo grad – Nezavisna lista Dubravke Novak će izići na prijevremene izbore za Gradsko vijeće.

– Okupili smo dosta uglednih građanki i građana svih generacija i svih profila, od kojih su mnogi po prvi puta odlučili zakoračiti u politiku – kažu u Platformi Budimo grad čija će nositeljica biti Dubravka Novak. Dodaju da na izbore izlaze samostalno.

– Predizborne koalicije su nešto s čime se igraju političke stranke. Mi nismo politička stranka nego građanska platforma koja želi, korak po korak, polako i uporno, donijeti promjenu načina na koji se vodi politika.

– U politiku smo ušli s dva osnovna cilja. Prvi je bio promjena kompromitirane vlasti bivšeg gradonačelnika. To smo ostvarili jer bez naše potpore i aktivnosti bi rezultati izbora za gradonačelnika vjerojatno izgledali drugačije. Drugi je bio promjena načina shvaćanja politike, djelovanje na to da se štetni i koruptivni obrasci stranačkih interesa, uhljebljivanja i negativne selekcije napokon počnu okretati. Stranački, klijentelistički obrazac politike, kao feudalnog osvajanja grada na četiri godine, je Varaždinu natovario bale, građanima ogadio politiku i namjerno stvorio političku apatiju, samo kako bi se zadržao status quo. Gradom treba upravljati, a ne vladati, a to još nismo ostvarili. Imamo još puno posla i odlučili smo nastaviti s onim što smo započeli.

O proračunu, kažu, treba još razgovarati.

– Najprije trebaju proći izbori, potom trebamo vidjeti kako će izgledati Gradsko vijeće, a za razgovor o novom prijedlogu proračuna će biti prilike. Naša suzdržanost kod prvog i jedinog prijedloga proračuna bila je uzrokovana činjenicom da nas se po pitanju rješavanja bala pokušalo dovesti pred gotov čin, bez obećanih i nužnih detaljnih objašnjenja. Nakon našeg pritiska i provođenja javne rasprave, bili smo spremni podržati proračun no gradonačelnik je već ranije odlučio da ga više neće predlagati nego da želi izbore. I dalje mislimo da su naši prijedlozi razdvajanja proračuna od rješenja bala i odluke o zaduženju te raspisivanje referenduma čije bi rezultate prihvatila većina vijećnika, bili najkonstruktivniji. Za razliku od onih koji su protiv proračuna bili iz čisto “političkih” razloga, mi smo se uvijek vodili interesom građana. Prijevremeni izbori i mogući nastavak nestabilnosti sigurno nisu interes Varaždina.

Očekuju dobar rezultat.

– Očekujemo da ćemo ostvariti dobar rezultat i da će naše vijećnice i vijećnici imati važnu i glasnu ulogu u novom sazivu gradskog predstavničkog tijela. Vrlo je važno da građani, bez obzira što se radi o prijevremenim izborima, 16. travnja iziđu na birališta. Apatija se namjerno stvara već desetljećima i stav da se “ništa ne može promijeniti” ide na ruku upravo njihovoj želji da se ništa ne mijenja. A kada je izlaznost mala, o svemu odlučuju male, ali lojalne stranačke i partijske “vojske”. No, Varaždin je dokazao da su promjene itekako moguće. Godine 2021. su mnogi tvrdili da je bivšu vlast nemoguće pobijediti. Upravo se to i dogodilo i sada kontinuiramo saznajemo razmjere štete koju su za sobom ostavili.

To što promjene idu sporije nego što smo priželjkivali također je rezultat tri desetljeća krivih vrijednosti. Treba biti uporan i strpljiv i pomaci, i to značajni će doći. Naši motivi su čisti, iza svega što smo rekli i napravili stojimo i naša će lista sigurno biti najbolji izbor za Varaždin – kažu iz Platforme Budimo grad.

Nositelj HNS-ove liste Igor Klopotan

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Podružnica Varaždin na izvanredne će izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći sa svojom listom.

– Smatramo da do izvanrednih izbora, koji će biti nepotrebni trošak za Grad, nije trebalo ni doći već da su svi politički akteri, ponajprije oni na vlasti, trebali pokazati više odgovornosti i konstruktivnosti, a manje politikantstva. Ipak, na njih gledamo kao na priliku da građani Varaždina daju svoje povjerenje odgovornim ljudima koji će se u Vijeću zaista zalagati za rješavanje gorućih gradskih problema – kažu u HNS-u.

Dodaju da će njihovu listu činiti odgovorni i obrazovani ljudi koji znaju i mogu i koji se, nakon što im građani daju mandat, neće baviti sitnim politikantstvom i vlastitim interesima.

– Upravo suprotno – nastojat će ponuditi rješenja za probleme koje je potrebno hitno riješiti. Pritom prije svega mislimo na varaždinske bale za što smo spremni podržati rješenje ako je ono zakonito i provedivo te ne predstavlja dodatno financijsko opterećenje za naše sugrađane. HNS je spreman surađivati sa svima, neovisno o političkim bojama, s ciljem daljnjeg, prijeko potrebnog razvoja Grada. Vrijeme je da politikantstvo i vlastite interese ostavimo po strani i da se bavimo gorućim problemima naših građana što je i svrha lokalne vlasti – kažu u HNS-u.

Na nadolazećim izborima okupit će, kažu, stranke centra koje su spremne surađivati i nuditi konstruktivna rješenja, a nositelj liste bit će predsjednik varaždinskog HNS-a dr. sc. Igor Klopotan.

– Očekujemo da će građani Varaždina prepoznati odgovorne ljude koji će se u Gradskom vijeću boriti za rješavanje problema ovog Grada i njegovih građana, ostaviti političke boje po strani, biti konstruktivni i nuditi svježe ideje. Zahvaljujući tome očekujemo da ćemo na nadolazećim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće dobiti tri mandata. Cilj nam je da se u ovo kratko vrijeme, do redovnih izbora, konačno pokrenu kapitalni projekti koji će odrediti daljnji razvoj Varaždina, riješe bale, povećaju plaće zaposlenih u sustavu Grada, ponude politike za mlade i mjere pomoći za rješavanje njihovog najvećeg problema – stambenog pitanja, vodi briga o našim umirovljenicima, ulaže u prigradska naselja i predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje te privuku novi investitori koji će otvarati nova, visokoplaćena radna mjesta. To je ono što Varaždin zaslužuje – kažu u HNS-u.

Suverenisti izlaze samostalno

Hrvatski suverenisti na izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći će sa listom koja će biti sastavljena od članova stranke ali i istaknutih pojedinaca, nestranačkih kandidata, odgovaraju iz te stranke.

– Želja nam je bila da idemo u koaliciju s partnerom s prošlih izbora, ali oni nisu prihvatili naš prijedlog pa smo se odlučili na samostalan izlazak. Nama to pretjerano ne mijenja situaciju, čak štoviše, vjerujemo da ćemo tako biti slobodniji u kreiranju vlastite politike bez ikakvih uvjeta i kompromisa. Nositelj liste bit će Varaždincima vrlo poznat Dominik Klemenčić koji se na prošlim izborima prvi puta kandidirao te zamalo osvojio vijećnički mandat, nedostajalo mu je svega 30-tak glasova – kažu Suverenisti.

Glavi motiv je, kažu, ući u Gradsko vijeće i primjerom dokazati da im nije stalo do nikakvih fotelja i funkcija već isključivo do ostvarenja obećanja koja daju svojim biračima, kao što su jeftiniji vrtići, subvencija režijskih troškova za umirovljenike i obitelji s troje i više djece i sl.

-To je moguće ostvariti ukoliko vam je to glavni cilj, a ne osobna korist. Također, smatramo kako je građanima uistinu dosta prepucavanja političara koji razinu komunikacije spuštaju na vrlo niske i primitivne grane. Građani Varaždina zaslužuju da ih u Gradskom vijeću zastupaju pristojni ljudi spremni na dijalog sa svima kako bi grad napredovao, a ne svađe i podmetanja kakva gledamo posljednjih godina. Uvjereni smo da ćemo ostvariti barem jedan vijećnički mandat a sudeći po trenutnim reakcijama ljudi na terenu ne bi nas čudio ni bolji rezultat. Na nama je da radimo, a na biračima da biraju one kojima vjeruju – kažu Suverenisti.

Proračun će podržati ukoliko njihovi amandmani budu usvojeni.

Reformiste će predvoditi Čačić

Narodna stranka – Reformisti izlazi na izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina sa svojom listom, odnosno samostalno.

Nositelj liste bit će predsjednik Reformista Radimir Čačić.

– Na ove, ali i na svake izbore na koje izlazimo, izlazimo s jasnim programima i projektima za podizanje kvalitete života naših građana. Grad Varaždin je u ovih godinu i pol bio taoc raznih političkih struja i opstrukcija. U novom sazivu Gradskog vijeća želimo građanima pružiti stabilnost i mogućnost razvoja Grada Varaždina – odgovorili su nam Reformisti.

Predloženi proračun će podržati, ako će on sadržavati i realizaciju projektnih i socijalnih programa Reformista kao što su povećanje iznosa za novorođeno dijete, potpuno besplatni produženi boravak u osnovnim školama, udvostručenje uskrsnica i božićnica za umirovljenike te dizanje cenzusa.

– Kao što smo već komunicirali, pred nama je konačno rješavanje problema smeća koji se vuče već gotovo 18 godina. Isto tako želimo da Grad Varaždin bude u mogućnosti prijavljivati projekte, a znamo da će svi najveći natječaji za EU fondove do 2027. biti raspisani u prvoj polovici 2023. Bez proračuna Grad Varaždin ostaje bez mogućnosti da se na natječaje prijavi i ostaje bez novaca iz EU fondova i na taj način ostaje bez realizacije projekata što predstavlja nesagledivu štetu za Varaždin -smatraju Reformisti.

Dodaju da očekuju jasnu i stabilnu većinu Gradskog vijeća koja će funkcionirati za dobrobit građana grada Varaždina, bez ucjena i bez opstrukcija.

– Uvjereni smo da će građani Varaždina kazniti odgovorne za zaustavljanje projekata i pokušaj nerješavanja problema smeća-zaključuju Reformisti.

HSLS još pregovara

Na izbore izlazi i HSLS, ali dodaju da su pregovori još u tijeku te da još ne mogu dati konkretnu informaciju hoće li ići samostalno ili s nekim u suradnji. Konkretno, s tim u vezi je i naš odgovor na pitanje, tko će biti nositelj liste?

– Glavni motiv za izlazak na izbore je to što smo prepoznali kako je u Gradu Varaždinu vrijeme za promjene te da smo spremni “uhvatit se u koštac” s pitanjima i problemima koje muče građane grada Varaždina a primarno baliranog otpada, komunalne naknade i cijena te drugo. Očekujemo da su građani svjesni potrebe za promjenom i napretkom Grada koji je od iznimne važnosti ne samo za Varaždinsku županiju nego i za cijelu regiju, te da bez obzira hoćemo li izaći samostalno ili u koaliciji s partnerima, ostvarimo uspijeh te u budućnosti dobru suradnju s kolegama i iz opozicije – kažu HSLS-u.

Političari koji su radili štetu moraju se maknuti

Varaždinski gospodarstvenik Davor Patafta, koji je obnašao dužnost nezavisnog gradskog vijećnika, ističe pak da je vrijeme da oni koji su godinama radili štetu, napokon odu u političku mirovinu.

– Uvijek me vodio optimizam, ali i želja da budem dio onih građana, a takvih je siguran sam većina, koji žele da ovaj naš Varaždin bude bolji. Siguran sam i da većina građana želi da se s političke scene maknu ljudi koji su Varaždinu napravili previše štete i kojima je mjesto u političkoj mirovini – rekao je Patafta.

Dodaje da njegov budući angažman ovisi o volji sugrađana.

– Svatko sa svoje pozicije trebao bi dati svoj maksimum kako bi svima koji u Varaždinu žive bilo bolje. Tako da sve ovisi o stavu mojih Varaždinki i Varaždinaca. Ako smatraju da sam koristan i da mogu biti koristan u ovim teškim trenucima za Grad, trenucima u kojima se gubi novac i ne rješavaju ključni problemi, a sve zahvaljujući neodgovornoj politici, onda ću dati sve od sebe da nastavim ono što sam započeo. Imam volje i iskrenu želju da učinim sve što mogu da ovaj naš grad sutra bude bolji nego što je danas. Nikome u politici ne dugujem ništa, niti iza sebe imam redove onih koji se žele udobno smjestiti u fotelje. Iskustvo sam gradio u privatnom sektoru, a cilj mi je da se riješe najveći problemi ovoga grada, kao što je na primjer balirani otpad. Također, od početka se zalažem za ukidanje raznih nameta kojima politika krpa proračunske rupe, a pod tim mislim na smanjenje poreza, odnosno prireza i komunalne naknade – rekao je Patafta.

Komentirao je i hoće li podržati proračun.

– Ovisi o tome hoće li prijedlog proračuna biti pravedan i racionalan i hoće li sadržavati rješenja za nagomilane gradske probleme. Varaždinu treba razvojni program, a proračun je dokument koji treba taj razvoj pratiti – rekao je Patafta. Dodaje i kako se Grad našao u problemima zbog politike.

– Grad se našao u problemima zbog politike vođene glupošću, zbog pojedinaca kojima su ego i vlastita promocija bili važniji nego da se riješi problem baliranog otpada, što je ogromna sramota ovoga grada, ali i svih ostalih problema koji su u drugom planu zbog politikanstva i neodgovornosti – zaključio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivanec među 10 najboljih sredina u Hrvatskoj za poslovanje poduzetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas poduzetnika objavila je Indeks lakoće poslovanja, kojim objašnjavaju koji su gradovi i općine najbolji u Hrvatskoj, a koji najgori za poduzetnike.

Kako bi rangirali gradove prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, napravili su anketu među takvim poduzetnicima, velikom većinom članovima UGP-a. Pitali su ih tridesetak pitanja, a ovo su neka od njih. Dakle, pitali su poduzetnike rade li službe lokalne zajednice neki posao kojim direktno prave nelojalnu konkurenciju poduzetnicima, jer u nemalom broju sredina lokalne zajednice imaju čak i ugostiteljske objekte, a u nekim gradovima nude i turističke usluge.

Ocjene su bile od 0 do 5.

Anketom su dobili kako je najbolja sredina za poduzetništvo Sveta Nedelja s ocjenom 3,60. Kako je maksimalna ocjena pet, vidi se da ni oni nisu idealni, ali su ipak bolji od drugih. Drugi je Primošten, a treći Umag.

Među deset najboljih našao se i grad iz Varaždinske županije. Ivanec je tako zauzeo 10. mjesto s ocjenom 2,53.

Varaždin je na 24. mjestu s ocjenom 2,08, a Čakovec na 28. mjestu s ocjenom 2,04.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje