Povežite se s nama

Školstvo

Još su mali, ali njihova su srca – velika!

Objavljeno:

- dana

UČENICIMA NAGRADE “VELIKO SRCE VARAŽDINA”

Oni pomažu učenicima u pisanju zadaća, susjedima ili  imaju poseban lijek za baku – zagrljaj.

Oni su učenici varaždinskih osnovnih škola, koji su u petak za svoja dobra djela učinjena tijekom prošle školske godine primili posebnu nagradu Društva Naša djeca Varaždin “Veliko srce Varaždina”. Nagradu, plaketu i simboličan poklon, 25-orici osnovnoškolaca predao je gradonačelnik Goran Habuš, a dodjelom nagrada na prikladan je način obilježen 26. listopad, Dan međusobnog pomaganja. 

Tko su dobitnici nagrada?

I. osnovna škola Varaždin
– Nina Papec – ima poseban lijek za prijatelje i baku – ZAGRLJAJ
– Nina Zrinski – pomaže učenicima u učenju, pisanju zadaća, probleme rješava – RAZGOVOROM
– Sebastian Branović – PRVI u pružanju pomoći svojim vršnjacima, svoj džeparac uplatio za djecu Sirije
 

II. osnovna škola Varaždin
– Edo Džaferi – pomagao prijateljici u razredu nakon operacije
– Marko Mumlek – pomaže svojoj gluho-nijemoj susjedi
– Nika Kolarić –pomagala cijele školske godine prijatelju iz razreda koji je dijete s razvojnim poremećajem.

III. osnovna škola Varaždin
– Ana Dragičević,
– Tea Podbojec i
– Ana-Marija Detić – samostalno su organizirale i vodile eko-grupu za učenike od 1. do 4. razreda. Uz organizirane radionice iz ekologije sve su aktivnosti  bile usmjerene dječje prava vezana uz čisti okoliš i zdravo odrastanje, igru i učenje.

IV. osnovna škola Varaždin
– Nikola Mencl,
– Mija Tisaj i
– Vida Vertuš – ističu se svojim radom i marljivošću prema svim nastavnim procesima. Posebne vrijednosti: dobronamjernost, iskrenost, povjerljivost, i bezuvjetna spremnost na pomaganje drugima

V. osnovna škola Varaždin
– Jan Ožeg – uspješan u sportovima, aktivan forumaš, osobito na pitanjima poboljšanja uvjeta života djece u školi,
– Erika Štrocinger,
– Paula Šimunčić,
– Hana Dolenec,
– Lara Lazar,
– Martin Rexaj – Lara i Martin redoviti, vrijedni i motivirani forumaši ističu se u humanitarnim aktivnostima.
Erika Hana i Paula prošle su godine dobile nagradu za vršnjačku pomoć a ove se godine predlažu za  promicanje dječjih prava, sve tri su aktivne u brojnim projektima koje je organizirao DF V. OŠ i DGV grada Varaždina.

VI. osnovna škola Varaždin
– Sara Kirić, – prošle je godine dobila nagradu za pomoć  jednoj prijateljici, a ove godine još pomaže i prijatelju koji se doselio iz druge države
– Gordan Mumlek – nesebično pomaže ali i potiče druge na pomoć vršnjacima u savladavanju nastavnog gradiva.
– Alisa Pevec – ističe se na području međusobnog pomaganja, vršnjačke pomoći i međugeneracijske solidarnosti. Pokrenula akciju skupljanja dječjih igračaka, pomaže učenicima u pisanju zadaća.

VII. osnovna škola Varaždin
– Teo Novosel – razvijeni međugeneracijski socijalni osjećaji, pomaže mlađima i starijima, empatično se odnosi prema svima, pomaže u kući, na polju, susjedima i rođacima.
– Lora Kovačić – pomaže vršnjacima, rado se javlja za izvršenje nekog zadatka koji traže učitelji i odrasli
– Domagoj Labaš – pomaže učenicima u savladavanju gradiva u razredu i zalaže se za prava učenika u školi

DND Varaždin
– Karla Kanižaj –  rad u vrijeme ljetnih školskih praznika s učenikom VII. OŠ za polaganje popravnog ispita iz matematike.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje