Povežite se s nama

Život i društvo

Gimnazijalci Martin Josip Kocijan, Josip Kelava i Marin Kišić na pripreme za Informatičku olimpijadu

Objavljeno:

- dana

GENIJALCI HRVATSKOG SJEVERA

Dvoje učenika Prve gimnazije Varaždin i učenik iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pozvani su na sudjelovanje na izbornim pripremama za ovogodišnja međunarodna informatička natjecanja, odnosno na pripreme za Međunarodnu informatičku olimpijadu.

Na pripreme su pozvani temeljem rezultata koje su ovog vikenda postigli na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (HIO). Riječ je o najprestižnijem i najtežem informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u Hrvatskoj na kojem je protekle subote sudjelovalo 25 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI) i Državnom natjecanju iz informatike.

Prva gimnazija Varaždin imala čak tri svoja predstavnika

Prva gimnazija Varaždin na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi imala je čak tri svoja predstavnika: Josipa Kelavu, Marina Kišića i Ivan Avirovića, dok je čakovečku gimnaziju predstavljao Martin Josip Kocijan, inače ovogodišnji aktualni državni prvak iz informatike u najtežoj kategoriji “Primjena algoritama”.  

Josip Kelava osvojio je četvrto mjesto, Marin Kišić bio je 11., a Ivan Avirović 17. Temeljem svog rezultata Josip i Marin pozvani su na sudjelovanje na izbornim pripremama, gdje će se kroz dva izborna ispita odrediti ukupno najbolji učenici i članovi hrvatske informatičke reprezentacije srednjoškolaca koji će zastupati Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u ovoj godini.

Martin Josip Kocijan iz čakovečke gimnazije plasirao se sedmo mjesto te se kao najmlađi uz njih deset plasirao na dodatne pripreme za izbor hrvatske informatičke reprezentacije za olimpijadu.

Bravo za sve srednjoškolce i sretno na izbornim pripremama!

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT; Prva gimnazija Varaždin; Facebook Josip Kelava

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje