Povežite se s nama

Život i društvo

Gimnazijalci Martin Josip Kocijan, Josip Kelava i Marin Kišić na pripreme za Informatičku olimpijadu

Objavljeno:

- dana

GENIJALCI HRVATSKOG SJEVERA

Dvoje učenika Prve gimnazije Varaždin i učenik iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pozvani su na sudjelovanje na izbornim pripremama za ovogodišnja međunarodna informatička natjecanja, odnosno na pripreme za Međunarodnu informatičku olimpijadu.

Na pripreme su pozvani temeljem rezultata koje su ovog vikenda postigli na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (HIO). Riječ je o najprestižnijem i najtežem informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u Hrvatskoj na kojem je protekle subote sudjelovalo 25 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI) i Državnom natjecanju iz informatike.

Prva gimnazija Varaždin imala čak tri svoja predstavnika

Prva gimnazija Varaždin na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi imala je čak tri svoja predstavnika: Josipa Kelavu, Marina Kišića i Ivan Avirovića, dok je čakovečku gimnaziju predstavljao Martin Josip Kocijan, inače ovogodišnji aktualni državni prvak iz informatike u najtežoj kategoriji “Primjena algoritama”.  

Josip Kelava osvojio je četvrto mjesto, Marin Kišić bio je 11., a Ivan Avirović 17. Temeljem svog rezultata Josip i Marin pozvani su na sudjelovanje na izbornim pripremama, gdje će se kroz dva izborna ispita odrediti ukupno najbolji učenici i članovi hrvatske informatičke reprezentacije srednjoškolaca koji će zastupati Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u ovoj godini.

Martin Josip Kocijan iz čakovečke gimnazije plasirao se sedmo mjesto te se kao najmlađi uz njih deset plasirao na dodatne pripreme za izbor hrvatske informatičke reprezentacije za olimpijadu.

Bravo za sve srednjoškolce i sretno na izbornim pripremama!

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT; Prva gimnazija Varaždin; Facebook Josip Kelava

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje