Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Emotivna komemoracija za dr. Jožu Skoka: „Otišao je čovjek koji je širio radost“

Objavljeno:

- dana

PREMINUO U 86. GODINI ŽIVOTA

– Joža Skok bio je moj veliki prijatelj, uzor u znanju, poštenju, moralu ali i knjizi i zbog toga on ostaje prijatelj i čovjek koji je obilježio moj život – rekao je jučer književnik Ernest Fišer u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ na komemoraciji održanoj za profesora dr. sc. Jožu Skoka koji je preminuo u Zagrebu u 86. godini života.

Još je u ožujku ove godine profesor Skok bio u svom rodnom Petrijancu na predstavljanju zbornika radova posvećenog njemu, a tom je prilikom izjavio kako je, njegovim riječima, najvažnije da ostavimo dokument o kajkavskom jeziku i o svim njegovim izuzetnim vrijednostima i o nečemu što je za nas kajkavce uvijek stvar identiteta.

Profesor Skok upravo je to i učinio, što dokazuje i njegovih desetak objavljenih antologija dječjih književnosti, nekoliko zbornika recitacija i igrokaza te nekoliko čitanka i priručnika iz književnosti za osnovne i srednje škole.

– Ono što je za nas Varaždince posebno zanimljivo jest to da je svoje posljednje tri knjige posvetio Varaždinskom književnom krugu i uopće književnom životu Varaždina kroz povijest. Sve su to knjige preko 400 stranica, a s njegovom posljednjom knjigom „Garestinski gartlic rieči“, ostavio je golemo djelo iza sebe po kojem će on sasvim sigurno ući u onaj krug znamenitih i zaslužnih Varaždinaca kroz povijest, na osnovi kojega će njegova djela i njegov lik ostati trajno u kulturnoj povijesti Grada Varaždina i varaždinskog kraja – rekao je Fišer.

Bio je među pokretačima časopisa za mlade “Umjetnost i dijete” čiji je bio i glavni urednik, a pokretač je i književnog lista” Radost” čiji je glavni urednik bio čak 32 godine.

Upravo se na radost koju je širio profesor Skok osvrnuo i književnik mr. sc. Denis Peričić koji je prema profesoru Skoku gajio poštovanje vjerojatno kao prema nikome drugom.

– „Čovjek zaslužan za radost“ – višeznačan je, uman i važan naslov Hinine nedavne vijesti o Skokovoj smrti; nije bilo navedeno ime autora, ali valjalo bi ga pronaći, jer će se ta sintagma, siguran sam, ubuduće puno citirati – rekao je književnik Peričić te dodao kako je upravo radost ono što je profesor Skok širio ne samo preko stranica istoimenog časopisa koji je desetljećima uređivao, i ne samo preko stranica svojih knjiga, nego i preko osobnih kontakata, među ljudima, među nama.

Posljednji ispraćaj profesora Skoka održan je u Zagrebu u srijedu, 13. rujna, a odlazak ovog velikog i cijenjenog kajkavologa i čovjeka zasigurno je rastužio mnoge Varaždince, ali i sve ljude koji su imali prilike susresti se s djelima ovog, riječima Ernesta Fišera, prijatelja i uzora u svemu.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati