Povežite se s nama

U fokusu

Poznat program proslave Dana oslobođenja Varaždina, na Kapucinski trg stižu vojni oklopnjaci i haubice

Objavljeno:

- dana

USUSRET 22. rujna

U Županijskoj palači u Varaždinu župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas su najavili obilježavanje Dana branitelja Varaždinske županije te Dan oslobođenja grada Varaždina, koji je 22. rujna. 

Varaždinska županije je 2015. godine donijela odluku o obilježavanju Dana branitelja Varaždinske županije.

Proslava važna zbog mlađih naraštaja

– Varaždinska županija je na inicijativu svih braniteljskih udruga donijela odluku da 22. rujna, Dan oslobođenja Varaždina, bude i Dan branitelja Varaždinske županije. Bila je to daleko najveća pobjeda s materijalnim doprinosom hrvatskim oružanim snagama, koje su nakon toga i formirane. Riječ je o oružju i opremi vrijednoj više od 600 milijuna dolara – istaknuo je Čačić.

Gradonačelnik Čehok je rekao da se radi obljetnici koju svakako treba obilježiti, zbog uloge koju je Varaždin imao u Domovinskom ratu, ali i zbog mladih naraštaja.

Čehok je rekao da se radi obljetnici koju treba slaviti kako bi mlađi narašataji spoznali važnost Domovinskog rata.

–  Želim pozvati Varaždince, poglavito djecu i mlađe, da budu 22. rujna u gradu, da vide smotru braniteljskih udruga i postrojbi, da se svi zajedno prisjetimo važnosti toga dana. Ovo će biti podsjećanje na Ivana Severa koji u Varaždinu ima ulicu, ali i na sve one koji su te noći bili u strahu, jer su bombe padale i u samo središte grada – rekao je gradonačelnik Čehok.

Inače, u povodu Dana branitelja Varaždinske županije i Dana oslobođenja Varaždina sutra će se održati biciklijada od Vinice do Varaždin brega u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. U nedjelju će se održati polumaraton u organizaciji TK Marathon 95. 

Središnja proslava održat će se u petak, 22. rujna. Najatraktivniji dio programa svakako je mimohod, a od 10 do 15 sati na Kapucinskom trgu bit će izloženo naoružanje i oprema Oružanih snaga Hrvatske vojske te PU varaždinske.

Program proslave 22. rujna

               9:30 Okupljanje postrojbi na Kapucinskome trgu u Varaždinu

 9:55 Postrojbe kreću od Kapucinskog trga Ulicom Ankice Opolski do Trga slobode

10:00 Polaganje vijenaca kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode

10:15 Uzvanici kreću prema Trgu kralja Tomislava

10:20 Mimohod postrojbi kreće prema Trgu kralja Tomislava

10:30 Dolazak i postrojavanje

10:35 Početak svečanosti / himna / minuta šutnje / prigodni govori

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje