Povežite se s nama

U fokusu

Poznat program proslave Dana oslobođenja Varaždina, na Kapucinski trg stižu vojni oklopnjaci i haubice

Objavljeno:

- dana

USUSRET 22. rujna

U Županijskoj palači u Varaždinu župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas su najavili obilježavanje Dana branitelja Varaždinske županije te Dan oslobođenja grada Varaždina, koji je 22. rujna. 

Varaždinska županije je 2015. godine donijela odluku o obilježavanju Dana branitelja Varaždinske županije.

Proslava važna zbog mlađih naraštaja

– Varaždinska županija je na inicijativu svih braniteljskih udruga donijela odluku da 22. rujna, Dan oslobođenja Varaždina, bude i Dan branitelja Varaždinske županije. Bila je to daleko najveća pobjeda s materijalnim doprinosom hrvatskim oružanim snagama, koje su nakon toga i formirane. Riječ je o oružju i opremi vrijednoj više od 600 milijuna dolara – istaknuo je Čačić.

Gradonačelnik Čehok je rekao da se radi obljetnici koju svakako treba obilježiti, zbog uloge koju je Varaždin imao u Domovinskom ratu, ali i zbog mladih naraštaja.

Čehok je rekao da se radi obljetnici koju treba slaviti kako bi mlađi narašataji spoznali važnost Domovinskog rata.

–  Želim pozvati Varaždince, poglavito djecu i mlađe, da budu 22. rujna u gradu, da vide smotru braniteljskih udruga i postrojbi, da se svi zajedno prisjetimo važnosti toga dana. Ovo će biti podsjećanje na Ivana Severa koji u Varaždinu ima ulicu, ali i na sve one koji su te noći bili u strahu, jer su bombe padale i u samo središte grada – rekao je gradonačelnik Čehok.

Inače, u povodu Dana branitelja Varaždinske županije i Dana oslobođenja Varaždina sutra će se održati biciklijada od Vinice do Varaždin brega u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. U nedjelju će se održati polumaraton u organizaciji TK Marathon 95. 

Središnja proslava održat će se u petak, 22. rujna. Najatraktivniji dio programa svakako je mimohod, a od 10 do 15 sati na Kapucinskom trgu bit će izloženo naoružanje i oprema Oružanih snaga Hrvatske vojske te PU varaždinske.

Program proslave 22. rujna

               9:30 Okupljanje postrojbi na Kapucinskome trgu u Varaždinu

 9:55 Postrojbe kreću od Kapucinskog trga Ulicom Ankice Opolski do Trga slobode

10:00 Polaganje vijenaca kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode

10:15 Uzvanici kreću prema Trgu kralja Tomislava

10:20 Mimohod postrojbi kreće prema Trgu kralja Tomislava

10:30 Dolazak i postrojavanje

10:35 Početak svečanosti / himna / minuta šutnje / prigodni govori

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati