Povežite se s nama

U fokusu

JUGS preplaćuje Coning čiji su radnici mjesecima bez plaća!?

Objavljeno:

- dana

Dok radnici Coninga već devet mjeseci (uzalud) čekaju svoje plaće, Javna ustanova gradski stanovi (JUGS) putem cesija isplaćuje milijunske iznose kooperantima i podizvođačima njihove tvrtke.

Dok radnici Coninga već devet mjeseci (uzalud) čekaju svoje plaće, Javna ustanova gradski stanovi (JUGS) putem cesija isplaćuje milijunske iznose kooperantima i podizvođačima njihove tvrtke. Tako je navodno direktor Vladimir Kukec prije dva mjeseca odobrio isplatu Coning Ecogradnji 7,5 milijuna kuna za poslove na izgradnji stanova POS-a u Ulici Vilka Novaka. Upravo zbog toga niti ne čudi istinitost sve glasnijeg govorkanja da je u Gradskim stanovima „prekipjelo“ te da je funkcija direktora Kukeca sve neizvjesnija. Jer osim što je isplaćeno ono što nije niti blizu dovršetka – a Ecogradnja je novac tražila upravo s izgovorom za kupovinu građevinskog materijala – suma je i više nego preplaćena. Navodno čak pet milijuna kuna. Tako je u sklopu revizije slučaja POS stanova u Vilka Novaka prošli tjedan na dnevnom redu bila i uplata JUGS-a Coning Ecogradnji. Revizor je bio Silvio Novak koji je, dakle, uz ostalo, utvrđivao i pogodovanje direktora Kukeca tvrtki Coning.

Kukecova velikodušnost i "razumijevanje"prema Coningu zasmetala je i Zagorje-Tehnobetonu. Naime, Ecogradnja je ne samo isplaćena, nego i preplaćena, a gradilište stoji. A dok Coning ne odradi svoj dio posla, Tehnobeton ne može na gradilište. – Kako da stavljate prozore, ako nemate zidove – realno su sarkastični u Tehnobetonu. Usto, dok Gradski stanovi plaćaju Coning Ecogradnji i njezinim kooperantima i više nego što je napravljeno, Zagorje-Tehnobeton ima starija potraživanja koja još nisu plaćena. Riječ je o iznosu većem od 13 milijuna kuna!

 IMAGINARNI STANOVI

Upravo radi rješavanja dospjelih potraživanja, ovih dana trebali bi se sastati predstavnici Zagorje-Tehnobetona i Grada Varaždina. Očekuje se da će tu biti riječ i o nastavku radova u Ulici Vilka Novaka koji su stali i zbog poznate situacije u Coningu. Konkretno, radnicima kao i budućim stanarima, osim što nemaju pojma kada će jedni naplatiti svoja potraživanja, a drugi useliti u, za njih, već imaginarne stanove, smeta izostanak informacija o načinu financiranja dovršetka zgrada čiji kupci već prijete penalima zbog kašnjenja njihovog dovršetka.

Kada se krajem prošle godine u Coningu pročulo da će tešku situaciju u kojoj su se našli (opet) spašavati Javna ustanova Gradski stanovi, investitor zgrada POS-a u Ulici Vilka Novaka, svi su bili sretni: poslovodstvo tvrtke, njihovi kooperanti i zaposlenici koji već mjesecima nisu dobili plaću. No ubrzo se pokazalo da potonji nemaju razlog za zadovoljstvo.

– Radili smo na gradilištu zgrada u Ulici Vilka Novaka i očekivali smo da će bar dio novca iz Gradskih stanova doći i do nas. No umjesto na račun našeg poduzeća Coning Ecogradnje, Gradski stanovi isplatili su novac putem cesija našim kooperantima – doznajemo od štrajkača Coninga koji su zbog neisplate plaća u štrajku već stotinjak dana.

Što je točno posrijedi, odnosno zašto i po čijem nalogu je podizvođačima izravno plaćen posao kojem se ne nazire završetak, pokušali smo doznati u Javnoj ustanovi Gradski stanovi, kao i Gradu Varaždinu. Bez odgovora. Bez odgovora je ostalo i pitanje kada se može očekivati primopredaja zgrada koje su u različitim fazama dovršetka.

CONING vs ZAGORJE-TEHNOBETON
Međutim, uspjeli smo doznati da ovakvim ponašanjem Javne ustanove Gradski stanovi nisu nezadovoljni samo zaposlenici Coning Ecogradnje koji su u štrajku, nego i u Zagorje-Tehnobetonu, koje ima starija potraživanja koja još nisu plaćena. Riječ je o iznosu većem od 13 milijuna kuna!

Zbog takvog načina rada Upravno vijeće bilo je spremno razriješiti direktora Vladimira Kukeca, ali do smjene ipak nije došlo jer to nije odoborio Grad Varaždin, osnivač JUGS-a. Zašto je Kukec u milosti varaždinske gradske vlasti, više je teorija među kojima je i ona da će do njegovog razrješenja sigurno doći kada izvrši sve „obveze“ među kojima je i svjedočenje u postupku protiv bivšega gradonačelnika.

Inače, ovo nije prvi spor na relaciji Tehnobeton – Coning. Često zajednički odrađuju poslove, ali gotovo jednako toliko puta dolazi i do spora. Zagorje-Tehnobeton očigledno više nema strpljenja za Coningove probleme. Tako su na zadnjem ročištu između Ministarstva vanjskih poslova i Coninga sudjelovali i odvjetnici Tehnobetona. Poznato je da se MVP i Coning spore oko neplaćenih poslova MVP-a varaždinskoj firmi zbog nekvalitetno odrađenih poslova. Potraživanja Coninga zajedno s kamatama danas već iznose oko 22 milijuna kuna, dok je suma još prije nekoliko mjeseci iznosila 12 milijuna. Tehnobeton, pak, smatra da ako se slučaj riješi u korist Coninga pola novca pripada njima budući da su bili partneri Coninga u preuređenju zgrade Ministarstva.

Cijelo to vrijeme ono malo preostalih radnika čeka svoje plaće ili je već napustilo firmu. Samo u zadnjih petnaest dana isto je toliko manje zaposlenih u Coningu. Direktora Ptičeka, kako je sam izjavio, "sve to zabavlja". Coningovi štrajkači koje ne zabavlja živjeti devet mjeseci bez plaće ovih će dana predati pismo ministru financija Slavku Liniću. – Nas ne zanima ništa niti nas se tiču njihovi poslovi. Mi od Uprave samo tražimo isplatu naših plaća. Ostalo je stvar nadležnih tijela Republike Hrvatske – kažu.

Coning bankama ponudio isplatiti sve, a ostalima 30 posto duga

Predstečaj Coninga priča je za sebe. Prvo su za predaju zahtjeva čekali udruživanje Coning Ecogradnje, Coning turizma, Coning inžinjeringa, Congame i Velebita kako bi sa što većim kapitalom ušli u nagodbu. Zahtjev je odbijen dva puta zbog nepotpune dokumentacije i zbog problema s pripajanjem tvrtke Velebit. Tada je, pak, odjednom – nakon što su štrajkači zatražili stečaj, sumnjajući da će i u predstečaju doći do svog novca, samo tri dana prije zadnjega roka za pokretanjem predstečajnih nagodbi – odjednom u istome danu pripojena tvrtka Velebit i prihvaćena predstečajna nagodba. Premda se, primjerice, u dokumentaciji navodi 7,5 milijuna kuna duga prema radnicima, a on sada iznosi već oko 12 milijuna.
Postupak je pokrenut 29. ožujka (dan prije isteka zadnjeg roka), a vjerovnici imaju 30 dana za prijavu tražbina. Ukupan dug tvrtke je 368 milijuna kuna – od čega većina duga otpada na banke – 266 milijuna kuna. Matematika otplate koju je ponudio Coning, jednostavno rečeno, predviđa da se banke naplate u cijelosti, a ostali vjerovnici samo 30 posto. Plaće radnicima više nitko niti ne spominje. Njih su vjerojatno otpisali u cijelosti. Prvo ročište za utvrđivanje tražbina održat će se 10. svibnja. Ako će imalo sličiti onom Varteksovom, lakrdija će biti zaokružena.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vrije u Ivancu: mještani Punikva peticijom protiv preseljenja štićenika Pahinskog u svoje naselje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Punikve na čelu s predsjednikom Stjepanom Turčinom, kojima se pridružilo i dvoje građana, u Gradskoj vijećnici sastali su se s gradonačelnikom Miloradom Batinićem te ga obavijestili o namjeri da danas kreću s potpisivanjem peticije protiv preseljenja štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) u svoje naselje

Istaknuli su kako će protiv toga pokrenuti sve moguće pravne postupke te najavili okupljanja, prosvjede i druge metode građanskog neposluha.

S obzirom na ocjenu da je riječ o osobama s poremećajima u ponašanju, koje su u ustanovu radi kaznenih djela smještena temeljem pravomoćne sudske odluke, preseljenje takve populacije u svoje susjedstvo ocjenjuju apsolutno neprihvatljivim i sigurnosno rizičnim.

Gradonačelnik M. Batinić izvijestio ih je da je Grad Ivanec lani dobio obavijest o predstojećoj statusnoj transformaciji Odgojnog doma u Centar za pružanje usluga u zajednici, ali da nijednom riječi nije bio informiran o namjerama preseljenja štićenika u Punikve. 

Ministar bio u Pahinskom, ali…

Žalosno, ali Grad je iz medija doznao da je nedavno u obilasku Centra boravio resorni ministar Marin Piletić, koji se nije udostojio, kao što to nalaže najelementarnija pristojnost, javiti se u grad u koji dolazi te informirati domaćine o predmetnoj tematici. 

Nakon pogovora u javnosti i kad je postalo jasno da cijela ova situacija izmiče kontroli, ravnateljica Centra Stanislava Erdelja gradonačelniku Batiniću prvi put se najavila na razgovor tek  prije nekoliko dana i tada je Grad dobio prvu službenu informaciju o namjerama preseljenja štićenika u Punikve.

-Raditi na tako osjetljivoj stvari „ispod žita“, a ne o tome obavijestiti lokalnu zajednicu, duboko je pogrešno i neprofesionalno. Da su inicijative i razgovori o potencijalnim lokacijama za premještanje štićenika krenuli transparentno, ovakvih tenzija i reakcija sada ne bi bilo – ocijenio je Batinić.

Uljepšana priča?

I dok je ravnateljica S. Erdelja na sjednici Vijeća za prevenciju (o kojoj smo izvijestili) iznijela sa, svoga stajališta, pozitivne argumente koji idu u korist inicijativama preseljenja štićenika u Punikve, mještani smatraju da je riječ o uljepšanoj verziji priče pa su predočili drukčije informacije dobivene u razgovoru s ravnateljicom, s kojom su održali sastanak u prostorijama Centra.

-U razgovoru gđa Erdelja nam je rekla da ona nema potrebe nikog obavještavati o namjerama Centra. Također, rečeno nam je da će se u unajmljenu kuću u Punikvama, s uređena tri stana, useliti 15-ak štićenika u dobi od 14 do 21 godine te da je riječ o populaciji koja ne može ostati u blizini sigurne kuće,koja će se također otvoriti u krugu ustanove. Dakle, zbog stanara sigurne kuće štićenici tamo ne mogu ostati, ali kad je u pitanju sigurnost naše djece, onda to nije važno – izjavili su mještani.

Sigurnost djece i mještana

Kazali su da ne dolazi u obzir da oni i njihova djeca budu ti koji će se, u strahu za svoju sigurnost, u vlastitom naselju zatvarati u svoje kuće i dvorišta. 

Referirajući se na izjave ravnateljice o tome da je riječ o korektnim dečkima koji su prošli kroz tretman i ne čine nikakva kaznena djela, mještani su predočili i drugu stranu priče, a to su medijska izvješća o počinjenim kaznenim djelima štićenika Centra u susjednim mjestima (krađa vozila i sl.).

Nadalje, kao problem istaknuli su činjenicu da u neposrednom susjedstvu živi više male djece, da u Punikvama nema mjesta za društveni život (osim igrališta) pa se postavlja pitanje gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme, a da se i ne govori o nezadovoljstvu najbližih susjeda koji su konsternirani činjenicom da im, praktički u dvorište, dolazi velika skupina štićenika Centra.

Zbor građana

Idući tjedan na ovu će temu biti održan Zbor građana Punikvi, na koji će biti pozvana i ravnateljica Erdelja. 

-S obzirom na posve netransparentan i neprimjeren način na koji je Centar za pružanje usluga u zajednici, kao državna ustanova, bez ikakvog znanja i konzultacije s lokalnom zajednicom nastojao realizirati ovu inicijativu te na činjenicu da su građani zabrinuti za sigurnost, mještanima Punikvi najavljujem punu osobnu podršku i podršku gradske uprave. Lokalna zajednica iz cijelog je ovog procesa u potpunosti bila isključena, što neodoljivo podsjeća na slične slučajeve gdje nas, s državne razine, također nitko ništa nije pitao – poručio je Batinić.

Najavio je dolazak na Zbor građana kao i svu logističku potporu građanima MO Punikve oko peticije i njena slanja na sve nadležne adrese, prvenstveno Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Centru za pružanje usluga u zajednici Ivanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje