Povežite se s nama

Međimurje

Kad ne delamo, pečemo kuružjaču i pijemo žganicu

Objavljeno:

- dana

ŽGANICA

U bogatom programu ovogodišnjih Dana Međimurske županije i ove se godine našlo prostora za izlaganje tradicijskih rukotvorina, zanata, umjetnina i domaće hrane s poljoprivrednih gospodarstava.

Na glavnom čakovečkom trgu u subotu prijepodne svoje su radove i proizvode izlagale udruge iz svih krajeva Županije u sklopu manifestacije pod nazivom “Kaj Međimurci delaju dok ništ’ ne delaju”. Već godinama za Dane Županije ovu manifestaciju organizira Udruga “Međimurske roke”, koja se bavi očuvanjem kulturne baštine. Na štandovima su se mogli vidjeti cekeri i šeširi izrađeni od kukuruzne komušine, buketići cvijeća od krep-papira, keramički radovi, tradicijski licitari, ukrasne košare od šiba, svečane pregače i eko-proizvodi od heljde. Kako nam je objasnila voditeljica Udruge “Međimurske roke” Mirjana Biber Hren, u Udruzi poseban naglasak stavljaju na poticanje poljoprivredne proizvodnje koja se temelji na starim, autohtonim sortama.

– Nekad su masovno na poljima bili zastupljeni lan i konoplja, a danas mnogi ni ne znaju kako izgleda lan, a za uzgoj industrijske konoplje potrebne su posebne dozvole – rekla je naša sugovornica, koja je za ovu prigodu bila odjevena u odjeću od lana. Udruga nastoji i stvarati nova radna mjesta zapošljavajući mlade, a za turiste se u sklopu toplica Sv. Martin na Muri organiziraju radionice na kojima turisti mogu sami napraviti suvenire od tradicionalnih materijala.  A što to, osim što su kreativni, Međimurci zaista “delaju kad ništ’ ne delaju”, objasnila nam je i prezentirala Marija Jambrošić iz Podturna.

– Pečemo kuruznu kuružjaču i pijemo žganicu. Žganica se nalije na kuružjaču, tak da kolač pije, a ne mi – rekla nam je gospođa uz smijeh i pokazala kako se malo rakije nalije na kukuruzni kolač i pojede, ali pritom svatko ima opravdanje “kak’ je kolač popio žganicu, a ne on”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje