Povežite se s nama

Međimurje

Kad ne delamo, pečemo kuružjaču i pijemo žganicu

Objavljeno:

- dana

ŽGANICA

U bogatom programu ovogodišnjih Dana Međimurske županije i ove se godine našlo prostora za izlaganje tradicijskih rukotvorina, zanata, umjetnina i domaće hrane s poljoprivrednih gospodarstava.

Na glavnom čakovečkom trgu u subotu prijepodne svoje su radove i proizvode izlagale udruge iz svih krajeva Županije u sklopu manifestacije pod nazivom “Kaj Međimurci delaju dok ništ’ ne delaju”. Već godinama za Dane Županije ovu manifestaciju organizira Udruga “Međimurske roke”, koja se bavi očuvanjem kulturne baštine. Na štandovima su se mogli vidjeti cekeri i šeširi izrađeni od kukuruzne komušine, buketići cvijeća od krep-papira, keramički radovi, tradicijski licitari, ukrasne košare od šiba, svečane pregače i eko-proizvodi od heljde. Kako nam je objasnila voditeljica Udruge “Međimurske roke” Mirjana Biber Hren, u Udruzi poseban naglasak stavljaju na poticanje poljoprivredne proizvodnje koja se temelji na starim, autohtonim sortama.

– Nekad su masovno na poljima bili zastupljeni lan i konoplja, a danas mnogi ni ne znaju kako izgleda lan, a za uzgoj industrijske konoplje potrebne su posebne dozvole – rekla je naša sugovornica, koja je za ovu prigodu bila odjevena u odjeću od lana. Udruga nastoji i stvarati nova radna mjesta zapošljavajući mlade, a za turiste se u sklopu toplica Sv. Martin na Muri organiziraju radionice na kojima turisti mogu sami napraviti suvenire od tradicionalnih materijala.  A što to, osim što su kreativni, Međimurci zaista “delaju kad ništ’ ne delaju”, objasnila nam je i prezentirala Marija Jambrošić iz Podturna.

– Pečemo kuruznu kuružjaču i pijemo žganicu. Žganica se nalije na kuružjaču, tak da kolač pije, a ne mi – rekla nam je gospođa uz smijeh i pokazala kako se malo rakije nalije na kukuruzni kolač i pojede, ali pritom svatko ima opravdanje “kak’ je kolač popio žganicu, a ne on”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje