Povežite se s nama

Međimurje

Kad ne delamo, pečemo kuružjaču i pijemo žganicu

Objavljeno:

- dana

ŽGANICA

U bogatom programu ovogodišnjih Dana Međimurske županije i ove se godine našlo prostora za izlaganje tradicijskih rukotvorina, zanata, umjetnina i domaće hrane s poljoprivrednih gospodarstava.

Na glavnom čakovečkom trgu u subotu prijepodne svoje su radove i proizvode izlagale udruge iz svih krajeva Županije u sklopu manifestacije pod nazivom “Kaj Međimurci delaju dok ništ’ ne delaju”. Već godinama za Dane Županije ovu manifestaciju organizira Udruga “Međimurske roke”, koja se bavi očuvanjem kulturne baštine. Na štandovima su se mogli vidjeti cekeri i šeširi izrađeni od kukuruzne komušine, buketići cvijeća od krep-papira, keramički radovi, tradicijski licitari, ukrasne košare od šiba, svečane pregače i eko-proizvodi od heljde. Kako nam je objasnila voditeljica Udruge “Međimurske roke” Mirjana Biber Hren, u Udruzi poseban naglasak stavljaju na poticanje poljoprivredne proizvodnje koja se temelji na starim, autohtonim sortama.

– Nekad su masovno na poljima bili zastupljeni lan i konoplja, a danas mnogi ni ne znaju kako izgleda lan, a za uzgoj industrijske konoplje potrebne su posebne dozvole – rekla je naša sugovornica, koja je za ovu prigodu bila odjevena u odjeću od lana. Udruga nastoji i stvarati nova radna mjesta zapošljavajući mlade, a za turiste se u sklopu toplica Sv. Martin na Muri organiziraju radionice na kojima turisti mogu sami napraviti suvenire od tradicionalnih materijala.  A što to, osim što su kreativni, Međimurci zaista “delaju kad ništ’ ne delaju”, objasnila nam je i prezentirala Marija Jambrošić iz Podturna.

– Pečemo kuruznu kuružjaču i pijemo žganicu. Žganica se nalije na kuružjaču, tak da kolač pije, a ne mi – rekla nam je gospođa uz smijeh i pokazala kako se malo rakije nalije na kukuruzni kolač i pojede, ali pritom svatko ima opravdanje “kak’ je kolač popio žganicu, a ne on”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Sveti Martin na Muri: Skelarska kuća čuva tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, otvoren je interpretacijski centar Skelarska kuća u kojoj će posjetiteljima na raspolaganju biti pregled cjelokupne turističko-ugostiteljske ponude destinacije Sveti Martin na Muri, kao i detaljna prezentacija djelatnosti skelarenja uz rijeku Muru.

Turistička i rekreativna ponuda uz rijeku Muru ovime dobiva na cjelovitosti što jamči zadržavanje posjetitelja na duže vrijeme. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,3 milijuna kuna, a Skelarska kuća će u funkciji interpretacijskog centra čuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru, a turistima nudi najvažnije informacije o samoj destinaciji.

– Možemo reći da Sveti Martin na Muri osim tradicije kupališnog turizma posebno njeguje još dvije tradicije: mlinarenje i skelarenje, na čemu su postignuti zaista značajni rezultati – s ponosom je istaknuo načelnik Općine Sveti Martina na Muri Dražen Crnčec.

– Interpretacijski centar Skelarska kuća zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Općina se u zadnjem desetljeću razvila u jedno od najvećih gospodarskih i turističkih središta Međimurja te u prepoznatljivu destinaciju aktivnog odmora i kvalitetnog života koja može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda – pojasnio je direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak.

Još 2005. godine rekonstruiran je ploveći mlin na Muri, koji je danas prepoznatljivi turistički brend zajedno sa skelom u Žabniku, a u tijeku je i rekonstrukcija skele uz Skelarsku kuću. Dosadašnji napori i suradnja lokalne zajednice, Općine i Međimurske županije rezultirali su većim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu izgradnjom Mlinarske kuće i grunta, obnovom tradicijskog mlina te izgradnjom poučne pješačko-biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ koja je obuhvatila sve postojeće prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti ovog područja.

– Tradicija nas je naučila da su mlinarstvo i skelarstvo kod nas bile ključne djelatnosti: ako išta treba sačuvati od zaborava i prenositi na sljedeće generacije, to su upravo vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu. A upravo su ovakvi interpretacijski centri dodatna vrijednost našemu turizmu i promociji Međimurja – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svečanom otvorenju prisustvovala je i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

– Sveti Martin na Muri destinacija je koja ponajviše zahvaljujući Termama Sveti Martin generira 70 posto ukupnog turističkog prometa i svih ostvarenih noćenja u Međimurju. Ta činjenica pokrenula je i omogućila ostalu ponudu ovoga kraja, a najbolji dokaz je upravo prostor uz rijeku Muru, počevši od mlina, Mlinarske kuće, šetnice i sada do Skelarske kuće – rekla je Herman.

Skelarska kuća turistima će, osim kao informativni centar, uz široku ponudu suvenira karakterističnih za destinaciju, omogućiti i nekoliko turističkih paketa, poput vožnje skelom i interpretacije tradicionalnih djelatnosti uz rijeku Muru, a realizirat će se i jedinstvena pristupna točka za sve pružatelje usluga u turizmu.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Alenka Bilić u podcastu „Pametni ljudi“ govorila o temama socijalne skrbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje Alenke Bilić, diplomirane socijalne radnice i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Čakovec.

U nešto više od sat vremena ravnateljica čakovečkog Centra za socijalnu skrb govorila je o mnogim temama iz perspektive struke socijalnih radnika.

Na početku razgovora voditelj Robert Posavec i Alenka Bilić razgovaraju o aktualnim događajima u sektoru socijalne skrbi i pitanju koliko puta treba nekome dati novu šansu te gdje je granica kad bi obiteljskom nasilniku trebalo reći „dosta“.

Nakon toga slijedi niz tema iz područja socijalne skrbi, koje su sve redom vezane uz djecu – od razvoda braka preko zanemarivanja djece do izdvajanja djece iz obitelji, udomljavanja, posvajanja, poremećaja u ponašanju…

Alenka Bilić je u razgovoru govorila i o sigurnosti socijalnih radnika, stvarima kojima se bave svakodnevno, o isplatama dječjih doplataka i drugih oblika pomoći, o tome tko kontrolira trošenje sredstava te o suradnji socijalnih radnika s udomiteljima, dok je jedan dio razgovora posvećen pitanjima evaluacije čitavog sustava socijalne skrbi.

Nastavite čitati