Povežite se s nama

Život i društvo

KAJkavski vikend v Marofu – nedjelja je bila posvećena djeci

KAJkavski vikend v Marofu

Objavljeno:

- dana

Dječjim kajkavskim danom u nedjelju, 20. siječnja, je završio trodnevni „KAJkavski vikend v Marofu“ kojeg je, treću godinu zaredom, uspješno organiziralo Pučko otvoreno učilište Novi Marof.

Namjera je, naravno, njegovati i očuvati kajkavski izričaj na području grada Novog Marofa i okolice.

„KAJkavski vikend v Marofu“ počeo je u petak otvorenjem izložbe PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Dal se zmisliš starih cajti“, u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, te koncertom kajkavskih popevki za koji se tražila karta više.

Subota je bila rezervirana za udruge i predstavljanje bogate tradicije novomarofskog kraja, uz pravljenje i pečenje starinskih, zaboravljenih kolača. Uslijedila je retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom „V kajkavskom trnacu“, a završilo je kazališnom predstavom na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

– Prvi puta imali smo gastro izazov u „KAJkavskom vikendu v Marof“. Članice udruga koje njeguju tradicijske običaje okušale su se u pečenju starinskih kolača. Devet udruga nam se prijavilo na izlaganje – kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek te dodala da je završni dan, nedjelja, posvećen djeci.

– Prije mjesec dana bio je raspisan literarni natječaj na temu „Pahuljice tancaju“. Prijavljeno je 39 radova, a žiri, koji su činile novomarofske književnice Zdenka Maltar i Ružica Kišur Črlenec, odlučio je o tri najbolja. Kako su se dvoumile za treće mjesto imamo dvije treće nagrade. Prvi put su nam se pridružili učenici Područne škole Salinovec. Oni ne ulaze u natjecateljski dio jer su zadani uvjeti natječaja da radovi budu s novomarofskog govornog područja, ali nam je drago da su se i oni odlučili priključiti našoj manifestaciji – rekla je Kušek.

Odazivom sugrađana i gostiju na novomarofsku manifestaciju zadovoljan je i gradonačelnik Siniša Jenkač.
– Drago mi je da su Novi Marof kao centar događanja prepoznali i naši sugrađani i žitelji Varaždinske županije. S jedne se strane ovakvim manifestacijama promoviramo, a s druge prekrasni Kulturni centar imamo popunjen i kroz kino i kroz ostale kulturne i društvene manifestacije – zaključio je gradonačelnik Novog Marofa.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje