Povežite se s nama

Novosti

Kako je Varkom ishodio dozvolu za odlagalište u Brezju!?

Objavljeno:

- dana

Otvoreno pismo varaždinskog Eko-stožera i udruge VAGA

Varaždinski Eko-stožer i udruga VAGA uputili su otvoreno pismo Inspekciji zaštite okoliša,  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, otvoreno pismo u vezi odlagališta u Brezju koje donosimo u cijelosti.

„Kako je poznato većini građana,  Inspekcija zaštite okoliša zabranila je još u lipnju daljnje baliranje i skladištenje otpada u Brezju. Učinila je to nakon što varaždinki gradonačelnik, koji je javno obećao prije godinu dana da će odmah riješiti problem otpada – nije učinio baš ništa. Međutim, iznenada, nakon sastanaka u Ministarstvu gospodarstva koje uopće nije nadležno za ovo pitanje, Inspekcija je odgodila početak zabrane, i to nekoliko puta. Zadnji rok do kojega je odgodila stupanje na snagu zabrane bio je 26. listopada. Otada do danas nismo obaviješteni je li zabrana stupila na snagu.

Prije nekoliko tjedana građani su prosvjedovali nakon što su se objavile fotografije iz kojih je vidljivo da se tamo dovozi i industrijski otpad. Inspekcija nije izašla na lice mjesta i nije utvrdila zašto se i odakle dovozi industrijski otpad.

Umjesto toga, iz grada se čuju informacije da je gradonačelnik dao Varkomu nezakonito suglasnost na korištenje zemljišta koje uopće više nije u pravnoj domeni grada budući da na tom zemljištu pravo građenja ima Biotehnološki park d.o.o. Na temelju te suglasnosti, Varkom je ishodio dozvole za objekte, i to za objekte baliranja i skladištenja. Na temelju pak dozvola, Županija je izdala dozvolu za gospodarenje otpadom Varkomu premda je posve jasno da je postojeće skladište baliranog otpada u Brezju posve nelegalno, što je jasno potvrđeno u barem pet dokumenata Inspekcije za zaštitu okoliša i Ministarstva. Sada su na Varkomovim pločama osvanule obavijesti da se tamo skladišti otpad pod ključnim brojem 191212 (ostali otpad od mehaničke obrade) i 191299 (otpad koji nije specificiran na drugi način) premda se u natječaju koji je grad raspisao upravo za tamo odloženi otpad navodi sasvim drugi ključni broj- 200301 (miješani komunalni). Postavljamo pitanja:

Je li inspekcija ponovno odgodila vlastitu zabranu daljnjeg baliranja?

Smije li gradonačelnik zemljište na kojem netko ima pravo građenja predati nekome na korištenje?Je li to prijevara nositelja prava građenja?

Smije li i može bilo tko legalizirati šatore pod kojima se nalazi balirka jer šatori po definiciji nisu zgrade?

Smije li legalizacijom balirke ujedno legalizirati i skladište koje nema nikakve uvjete propisane zakonom?

Ne treba li za skladištenje otpada izraditi studiju utjecaja na okoliš?

Smije li županija izdati dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki koja ne zadovoljava uvjete za skladištenje otpada?

Je li grad namjerno i svjesno prevario moguće ponuditelje koncesije za komunalni otpad time što nije u natječaju naveo sve vrste i ključne brojeve otpada koji se prikuplja u Brezju?

Ima li tvrtka Univerzal koja se javila na natječaj, te se, prema našim informacijama, predlaže kao tvrtka kojoj će se dodijeliti koncesija, sve potrebne dozvole od građevinskih do uporabnih za obradu otpada na korak do kuća u naselju Brezje?

Tvrtka Univerzal još je 2009.  sama priznala da je izradila postrojenje za mehaničku obradu otpada u Brezju. Ima li potrebnu dozvolu? Ako ima, kako to da je tvrtka sama priznala da može obrađivati preko 100 tona dnevno, za što je potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš. Je li takva studija izrađena?

Kako to da je inspekcija nekoliko puta istaknula da Brezje nema nikakve uvjete za skladištenje otpada te je upravo stoga Varkomu i oduzeta dozvola, a sada je županija ponovno izdala dozvolu premda se tamo nije izgradio nijedan novi objekt, dapače samo se dvostruko povećala količina otpada?

Tražimo hitne odgovore od svih nadležnih službi, gradskih, županijskih, državnih, osobito gradonačelnika, župana, inspekcije i ministarstva. Smatramo da je ovo što se događa s obradom otpada u Varaždinu najveća sramota za grad, županiju i državu te smo o tome izvijestili službe Europske unije, stoji na kraju otvorenog pisma varaždinskog                                                                          Eko-stožera

Izvor: EKo-stožer Varaždin
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje