Povežite se s nama

Život i društvo

Kako se (ne) cijenimo: Licitarima s poveljom UNESCO-a jednaki tretman kao gostioničaru ili trgovcu

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, primio je u Komori vlasnicu obrta „Licitarstvo Slavica“, Valentinu Gladović-Nedić, jedinog obrta za licitarstvo u Varaždinskoj županiji, nositelja povelje UNESCO-a.

Ovaj unikatni županijski obrt slavi 80 godina postojanja, započeo ga je Martin Gladović, sve se izrađivalo ručno, a isto se radi i danas.

Zbog toga je Valentina Gladović-Nedić razočarana nedostatkom sluha odgovornih prema tradiciji koju je prepoznao i UNESCO.

– Jedini smo obrtnici te vrste, nositelji povelje  Unesca za nematerijalnu kulturnu baštinu. Vještina se prenosi s koljena na koljeno. Moja majka, prva u ženskoj liniji nositeljica obrta, još uvijek bdije nad našim proizvodima. Radim ja, pomaže i suprug  ali ne znam hoće li  obrt nastaviti živjeti. Djeca su također uključena, ali u ovim uvjetima nema prevelike perspektive. Sami izrađujemo proizvode, putujemo po sajmovima i prodajemo. Možemo raditi samo u dobrim vremenskim uvjetima, u suprotnom, roba nam se nepovratno uništi. No veći nam je problem plaćanje placovine, prodajnog mjesta, ali i sam smještaj. Naime, često nas organizatori smjeste na neprikladno mjesto i onda nema prodaje. Prodajemo i na Varaždinskoj tržnici. Zakup prostora je veliki zalogaj  za nas – ispričala je obrtnica predsjedniku Milaku.

Razočaranje

Očekivanja su, kaže, osobito nakon primanja povelje UNESCO-a, ipak bila veća.

– Naravno da smo očekivali da kao jedini obrt u našoj branši i nositelj Unescove povelje, možemo ostvariti određene pogodnosti. Ali stavlja nas se u položaj ili poistovjećuje s trgovcima ili ugostiteljima, a mi to nismo. Rijetke su općine i gradovi u našoj Županiji koji imaju razumijevanja za nas, pa nas oslobode plaćanja placovine, poput Grada Ivanca. Nama to puno znači, ponekad i cjelodnevnu zaradu – požalila se Valentina Gladović-Nedić na neprepoznavanje tradicijskih obrta.

Obećanje

Zbog ovakvog, nemarnog odnosa prema tradicijskom obrtu, Mario Milak je obećao intenzivnije uključivanje Komore u rješavanje problema koji prijeti izumiranju jedinog licitarskog obrta u Varaždinskoj županiji.

Namjera je dogovoriti s organizatorima sajmova i proštenja te turističkim zajednicama, odnos kakav zaslužuje obrt, čije su rukotvorine prepoznate kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva.

Očekivano je i jače uključivanje i potpora matičnog Udruženja obrtnika Ivanec, kojem obrt „Slavica“ pripada.

Predsjednik OKVŽ vjeruje kako bi i mediji mogli pomoći u promociji važnosti očuvanja tradicijskih obrta pa apelira na lokalne novine, portale i radio stanice da češće posvete malo prostora toj branši.

– To je najbolji primjer spoja obrtništva i kulture i vjerujem da je u općem interesu ne dopustiti da izumre vrijedan dio naše tradicije – istaknuo je Mario Milak.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje