Povežite se s nama

U fokusu

Kakvo je stanje sa psiholozima u varaždinskim i međimurskim osnovnim školama?

Objavljeno:

- dana

S obzirom na nedavna tragična događanja u susjednoj Srbiji, gdje je u dva masovna ubojstva ubijeno 17-ero djece i mladih te 20-ak njih ranjeno, diljem regije odjeknulo je pitanje mentalnog zdravlja djece, ali i njihove sigurnosti te dostupnosti psihološke i druge stručne pomoći u školskim ustanovama.

Tim su povodom u utorak, 9. svibnja, u salonu palače Patačić gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali sastanak s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola i zaposlenim psiholozima u osnovnim školama na temu mentalnog zdravlja djece i mladih, s osvrtom na tragične događaje u Beogradu. Kako je rečeno, sve osnovne škole Grada Varaždina imaju zaposlene psihologe za vrijeme trajanja školske godine. Velike škole imaju zaposlenog jednog psihologa na puno radno vrijeme, dok manje škole dijele psihologe koji su na pola radnog vremena zaposleni na jednoj, a pola radnog vremena na drugoj školi.

Gradonačelnik Neven Bosilj otkrio je koji će koraci biti poduzeti.

– Grad Varaždin je uveo nadstandard i zaposlio mlade psihologe. Ukupno imamo pet psihologa u cjelokupnom sustavu varaždinskih škola. Dogovorili smo sljedeće korake, a to je da ravnatelji i psiholozi prvo sazovu kolektiv i da naprave pripremu za razgovore s roditeljima. Nakon toga će se održati roditeljski sastanci jer, nažalost, cjelokupna ova medijska slika, koja je stvorena oko nemilog događaja, uzrokovala je da i neki roditelji počinju raditi “lov na vještice” i nikada nije dobro da se takve stvari rade. Ne može se dizati panika zbog toga što je jedno dijete vidjelo da je drugo dijete napravilo nekakvu benignu stvar. Situacija u varaždinskim školama je apsolutno sigurna i pod kontrolom. Imamo verzirane i ravnatelje i psihologe, nemojte raditi “lov na vještice”, pustite službe da rade svoj posao – rekao je Bosilj i dodao da nema potrebe za pojačanjem osiguranja u školama, poput zaštitara i dodanog video nadzora.

Složena uloga pedagoga i psihologa

Ravnateljica I. osnovne škole Varaždin Karmen Hans-Jalšovec istaknula je da je uloga pedagoga i psihologa danas vrlo složena. I. OŠ Varaždin ima tri stručna suradnika: psihologa, pedagoga i knjižničara s kojima, kaže, pokrivaju ono najosnovnije s obzirom na 450 učenika koji pohađaju ovu školu.

– Djeca su danas zahtjevnija i okolnosti u kojima žive traže od nas da im svakodnevno pružamo podršku. Ono što se u svakodnevnom radu primjećuje je to da djeca imaju emocionalnih, osobnih ili obiteljskih problema i da je vrlo važno njih otkriti kako bi im se dala podrška. Svako dijete bi trebalo imati psihološku pomoć u školi. Psiholozi rade na nekoliko frontovima: s učenicima, roditeljima i učiteljima, pri čemu je vrlo važna međusobna komunikacija. Važna nam je u svemu tome podrška roditelja da zajedno djelujemo kada se uoči pojedini problem. Isto tako, psiholozi rješavaju razne krizne situacije u školi, primjerice kada se dogodi neko vršnjačko nasilje. Odmah se reagira, obavještava se roditelje i radi se plan kako sve to suzbiti. Da ne govorimo samo o problemima, psiholozi također imaju jedan dio za rad s darovitom djecom, njihova identifikacija i pružanje podrške i takvoj djeci, kao i djeci s teškoćama u razvoju, za koju se također izrađuju posebni programi – govori ravnateljica Hans-Jalšovec.

Navela je da su djeca, neposredno nakon što su se u Beogradu dogodila masovna ubojstva, postavljala pitanja.

– Na sva pitanja im se odgovorilo te smo s učenicima viših razreda obavili dio razgovora, a uočeno je čak da neki učenici nisu ni znali da taj problem postoji. Zato je vrlo važno da prvo razgovaramo s roditeljima jer je roditelj taj koji najbolje poznaje svoje dijete i jedino zajedničkom sinergijom možemo doći do pozitivnih rezultata – ističe.

Grad Čakovec

Kako bismo doznali kakva je situacija sa psiholozima u osnovnim školama Varaždinske županije, Grada Čakovca i Međimurske županije, poslali smo upit osnivačima navedenih škola.

Grad Čakovec u svojoj ingerenciji ima pet redovnih osnovnih škola: I., II. i III. OŠ, OŠ Kuršanec i OŠ Ivanovec. Iz Grada navode da OŠ Ivanovec ima zaposlena dva stručna suradnika: knjižničara i pedagoga, kao i sve ostale škole, no nema zaposlenog psihologa, kao ni OŠ Kuršanec i Ivanovec. II. osnovna škola u fazi je raspisivanja natječaja nakon dozvole Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok zaposlenog psihologa na puno radno vrijeme imaju I. i III. OŠ Čakovec.

– Psihološka pomoć učenicima u školama koje nemaju zaposlene psihologe osigurana je u prvom redu putem razgovora s razrednicima, školskom pedagoginjom i ravnateljicom te putem zasebnih programa i projekata, a prema potrebi se učenike i roditelje upućuje psihologu u okviru Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije ili u Obiteljski centar Čakovec. Nakon događaja u Srbiji obavljeni su razgovori sa svim učenicima škole koje su realizirali razrednici i stručna služba. Valja napomenuti da resorno ministarstvo ne odobrava zapošljavanje psihologa svim školama te je dio škola i temeljem ovog upita predložio da se formiraju mobilni timovi za pružanje psihološke pomoći koji bi pokrivali potrebe više škola na području Grada Čakovca – rekli su iz Grada Čakovca.

Dodaju da je psiholog, s obzirom na to da je jedini stručni suradnik u školi, primoran obavljati i poslove ne samo iz psihološke, već i razvojno-pedagoške djelatnosti. Opseg poslova mu je sve veći, osobito nakon zdravstvene krize uzrokovane virusom COVID-a, psiholog nije u mogućnosti odgovoriti na sve potrebe, pa se povremeno učenici upućuju i na školsku medicinu, Obiteljski centar ili psihologu u Županijskoj bolnici Čakovec, ovisno o vrsti potrebite pomoći, ističu iz Grada. Navode i da je pojačan nadzor dežurnih učitelja u svim prostorima škole. Praksa prevencije nasilja, korištenja sredstava ovisnosti, praćenja učenika u riziku i slično i inače je prisutna u čakovečkim školama, bez obzira na nedavni tragični događaj, navode.

– Veći problem je nedostatak ostalih stručnih suradnika, pedagoga i edukacijskog rehabilitatora – logopeda, zbog čega nisu u mogućnosti osigurati prisustvo stručnog suradnika u obje smjene, a ni dovoljno kvalitetan timski rad stručnih suradnika koji je nužan za sigurno i poticajno školsko okruženje – rekli su iz Grada Čakovca.

III. OŠ godinama u MZO šalje zahtjev za izdavanje suglasnosti za novo radno mjesto stručnog suradnika pedagoga i/ili logopeda, no, nažalost, škola ima i dalje sa samo jednog stručnog suradnika, usprkos tome što prema Državnom pedagoškom standardu ima pravo na tri stručna suradnika. Posljednji zahtjev poslali su 8. svibnja 2023., rukovodeći se time da će nedavna tragedija potaknuti nadležne da pozitivno odgovore na zahtjev. Zahtjev prema resornom ministarstvu poslala je i Osnovna škola Kuršanec 21. siječnja 2022., no na molbu za zapošljavanje psihologa dobili su negativan odgovor. U II. osnovnoj školi Čakovec psihološka pomoć učenicima se pruža putem projekta “Trening životnih vještina” te radionica koje provode pedagoginja škole i razrednici na satovima razrednog odjela. Ta je škola također uputila zahtjev Ministarstvu za zapošljavanje psihologa, prije nemilog događaja u susjedstvu, i dobila odobrenje. Trenutno su u fazi raspisivanja natječaja. U školi se ujedno redovito provode preventivni programi, održavaju radionice i razgovara s učenicima.

– Čakovečko Vijeće za prevenciju već je ranijih godina prepoznalo vršnjačko nasilje kao problem s kojim se treba ozbiljnije pozabaviti pa smo formirali Savjetovalište za djecu i mlade, napravili Akcijski plan te se u bliskoj suradnji i sa Savjetom mladih i Dječjim Gradskim vijećem planiraju i provode aktivnosti edukacije učenika i kako bi se preveniralo vršnjačko nasilje. Savjetovalište provode Ivana Vugrek, dipl. psihologinja, i Asja Supančić Balog, dipl. soc. radnica, kojima se djeca i roditelji mogu besplatno i anonimno javiti te razgovarati o raznim problemima s ciljem poticanja rasta i razvoja ličnosti te boljeg funkcioniranja u određenim životnim situacijama. Asja Supančić Balog dostupna je na broj 098537787, a Ivana Vugrek na 0997951750 (Viber, WhatsApp) – poručili su iz Grada.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji osnovnoškolsko obrazovanje provodi se u 32 škole, od kojih devet ustanova ima zaposlenog psihologa kao stručnog suradnika, među kojima su već spomenute I. i III. OŠ Čakovec. U ostalim školama psihološku podršku pružaju jednako kompetentni stručnjaci srodnih struka poput pedagoga, socijalnih pedagoga, edukatora-rehabilitatora ili logopeda, a ništa manje nije važna uloga razrednika kao ni ravnatelja škola kada je o podršci riječ, odgovorili su iz Međimurske županije.

Osnovne škole u Međimurju u kojima radi stručni suradnik psiholog su Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Orehovica, Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. U navedenim ustanovama psiholozi su zaposleni na puno radno vrijeme.

– Osim razgovora kojima se poticalo učenike da se obrate djelatnicima škole s punim povjerenjem bez obzira na temu, između osnovnih škola i Policijske uprave međimurske uspostavljeni su dodatni modeli suradnje u smislu prevencije te pomoći pedagozima i učenicima u slučaju pojave nekog oblika neprihvatljivog ponašanja, vršnjačkog nasilja i slično. U edukacijama koje slijede, uz učenike bit će uključeni roditelji. Da bi stručna pomoć psihologa bila dostupna svim učenicima i roditeljima, potrebna je odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zato eventualna dodatna zapošljavanja psihologa u školama svakako pozdravljamo – poručili su iz Međimurske županije.

Odgovor Varaždinske županije na upit o ovoj temi do zaključenja ovoga teksta, 21. svibnja, nismo dobili.

Varaždinski psiholog: Stvaramo klimu u kojoj destigmatiziramo razgovor o emocijama

O iskustvima s djecom i radu samih psihologa govorio je psiholog na VI. osnovnoj školi Varaždin Leon Aleksić. Navodi da se učenici često u vezi nekog problema javljaju i sami.
– Učenici se često javljaju i samoinicijativno i to mi je drago. Nastojimo u školi stvarati klimu u kojoj normaliziramo i destigmatiziramo razgovor o emocijama, problemima i izazovima s kojima se suočavaju naši učenici. Mogu reći da se nemali broj učenika javi sam, ali ponekad, kad se ne jave sami, a netko iz njihove okoline, najčešće razrednici ili učitelji koji su u svakodnevnom kontaktu s njima primijete da bi možda bilo zgodno da porazgovaraju sa stručnjakom o nekom problemu, onda upute tog učenika u stručnu službu da zajedno vidimo gdje bismo, kako i koliko često mogli razgovarati s tim učenikom o problemu s kojim se suočio. Problemi su zaista raznoliki s obzirom na to da se radi o osnovnoj školi, tu imamo učenike od 1. do 8. razreda i to je jedan široki spektar problema – rekao je Aleksić i dodao da je već pandemija ostavila trag za koji će trebati dugo vremensko razdoblje da se stvari vrate u normalu.

Kako uopće prepoznati problem?

Ističe da je prije svega najvažniji razgovor roditelja s djetetom.

– Vjerujem da se puno roditelja osjeća nesigurno na koji način pristupiti i bi li uopće trebalo razgovarati s djecom o tome (događanjima u Srbiji), ali mislim da bi s djecom trebalo otvoreno razgovarati jer ako mi odrasli pokažemo šutnju i nespremnost na razgovor, onda prenosimo poruku djeci da ni mi nismo spremni suočiti se s tom stvarnošću. Kakva god ona bila, treba o njoj razgovarati, pitati djecu što su čuli, kako su se osjećali i reći im da se u školi mogu nastaviti osjećati sigurno kao i dosad – navodi psiholog i dodaje da su upravo roditelji prva spona kod prepoznavanja samog problema i reakcije djeteta na problem.

– Oni su svakodnevnom kontaktu s djecom i najbolje mogu vidjeti neke promjene u ponašanju. Upravo zbog toga trebaju redovno razgovarati sa svojom djecom, ne samo površinski na razini “Kako je bilo u školi? Bilo je dobro”, nego da stvarno nastoje vidjeti što se događa s djetetom, vidjeti koliko je ono zadovoljno, razgovarati o problemu, prijateljstvima… Iza roditelja su razrednici i učitelji, ali i prijatelji koji su u svakodnevnom kontaktu s njima i koji mogu primijetiti promjene. Psiholozi mogu reagirati kada se već dogodi neka situacija, no radimo i preventivne programe. Odlazimo na satove razrednika, pričamo o raznim temama, tako da smo i tu na neki način u kontaktu s djecom, gdje možemo vidjeti kako su reagirala na neka pitanja, na neke teme i općenito možemo indirektno i na taj način nešto uočiti – otkriva Aleksić.

U fokusu

Hoće li o zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Marčanu skrbiti županijska tvrtka, Srednja škola ili netko treći?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 27. do 27 svibnja u Hrvatskoj se tradicionalno organizira 12. po redu Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma.

Oni ne samo da su malobrojni, već su mahom i zapušteni, poput najstarijeg zaštićenog spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretuma Opeka.

Jedini na kontinentu

Stoga nikoga ne treba čuditi da jevnost i to poglavito stručna, s velikim zanimanjem iščekuje višestruko najavljivanu revitalizaciju viničkog bisera. Podsjećamo, Arboretum Opeka je jedini postojeći arboretum u kontinentalnoj Hrvatskoj i jedan od najznačajnijih arboretuma u državi. Smješten je u Marčanu i u njemu se nalazi više od 100.000 primjeraka drveća, grmova, različitih povijuša i cvijeća. Prostire se na šezdesetak hektara površine te obuhvaća park engleskog stila šumu koja zauzima većinu površine. Uz to, u njemu je smješten i dvorac plemićke obitelji Bombelles koji je pred završetkom obnove zahvaljujući projektu njegove prenamjene u Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Nažalost, Arboretum Opeka nije samo zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, već je i “spomenik” ljudskoj gluposti, nemaru, te nemuštim političarima i birokraciji koja je kadra upropastiti iznimno vrijedne projekte.

Podsjećamo, Hrvatski šumarski institut napravio je još 2004. projekt revitalizacije arboretuma, dakle još prije 20 godina, a potom, 2006. inventarizaciju stabla i grmlja. Popisano je svako stablo, s točnom GPS lokacijom i zdravstvenim stanjem te opisom iz kojeg vremena potiče! Još gore, političke besmislice i smicalice upropastile su ponudu Hrvatskih šuma da o svom trošku iz Arboretuma Opeka ukloni bolesna, trula, srušena i potkornjacima napadnuta stabla. Sramotan rezultat svih spomenutih i inih propuštenih prilika vidljiv je svakome tko nogom kroči u park koji je na nešto ličio barem u vrijeme kada je o njemu, pa i dvorcu intenzivno skrbila “vrtlarska škola”. Bilo bi idealno da slijednica te obrazovne ustanove sa svojim stručnim zaposlenicima bude uključena u poslove oko održavanja i uređenja parka. Interes postoji, no kako doznajemo od ravnatelja Srednje škole prof. Dragana Brkića, tu postoji jedno veliko ali…

– Zadnjih 15-ak godina naša obrazovna ustanova koja od 2018. godine ima naziv Srednja škola “ Arboretum Opeka” – Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi (Škola), nema apsolutno nikakve veze s parkom. Mi ga ne uređujemo niti na njega ne polažemo bilo kakva prava. Sve što se u njemu događa je pod ingerencijom Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije koja usko surađuje s Općinom Vinica. Dosad su oni vodili brigu o tome što se događa s parkom, ali nisu imali zaposlenike, potrebnu mehanizaciju ili alat nužan za održavanje kompleksa kojeg zauzima arboretum. Stoga su nas u više navrata znali zamoliti da obavimo košnju i druge nužne poslove. Iako to Školi pričinjava troškove, nismo odbijali pomoći jer nam je situacija potpuno jasna – objasnio je Brkić.
Treba znati da osim predjela obraslih šumskom vegetacijom, park obiluje livadama, ali Škola odavno nema potrebe za korištenjem otkosa.

– Pokošena trava se nekad balirala i koristila za ishranu životinja, ali s obzirom na to da naše staje ne zadovoljavaju uvjete za držanje muznih krava, morali smo reducirati stado. Stoga nas košnja livada ne zanima jer godinama ne gospodarimo parkom, osim u slučaju da se takva naručena usluga plati. Kada je park bio pod našom ingerencijom uređivali smo staze, jezero, klupe, više puta obnavljali most…No, od trenutka kada nam je rečeno da nemamo što raditi u parku, mi smo se fokusirali na druge projekte – ističe naš sugovornik od kojeg doznajemo da ustanova kojom rukovodi u revitalizaciju parka uključena od samih početaka natječaja.
Odnosno, zaposlenici Škole sudjelovali su 2022. godine na inicijalnim sastancima s ciljem da uopće doznaju o čemu je zapravo riječ i što će se sve raditi.

Puno ideja

– imali smo puno ideja, primjerice da se urede šetnice i šumski pojas, ali je ispalo da to zahtjeva silnu pripremljenu dokumentaciju poput građevinskih dozvola. Rokovi su bili iznimno kratki te se uglavnom pristupilo problematici uređenja staza. Da smo znali koliko će se odugovlačiti s natječajem, projekt bismo puno bolje pripremili. Natječajem je predviđeno ograđivanje obnovljenog parka, njegova zaštita video nadzorom, izgradnja vanjskog parkirališta s kapacitetom za 500 – 600 vozila i uređenje kontrolno – propusnog punkta za posjetitelje. Bude li sve kako je zamišljeno, na ulazu će biti suvenirnica, a kompleks će imati uređeni sanitarni čvor i manji kafić za osvježenje… – objasnio je Brkić.

Južna strana parka dobit će gospodarsku zgradu u kojoj će biti smještena sva potrebna mehanizacija za održavanje parka, a škola će na korištenje dobiti površinu za uređenje vrta sa začinskim i drugim biljem.

– Projekt je koncipiran na način da se park maksimalno iskoristi u turističke svrhe. Stoga su autori predvidjeli još neke objekte i punktove u njemu. No čega će sve na kraju biti, o tome sada ne želimo špekulirati. Kako će se pak, i u kojoj mjeri hortikulturno urediti park, nije nam poznato jer taj dio projekta nismo vidjeli. Kako sada stvari stoje, sasvim je izgledno da će se oformiti tvrtka pod okriljem varaždinske županije koja će brinuti o održavanju parka. Mi očekujemo da će se ipak raspisati natječaj u tom smislu jer je škola itekako zainteresirana preuzeti takav posao. No, prvo treba pričekati da na aktualnom natječaju prođe jedan od dva prijavljena projekta koji će odrediti sudbinu Arboretuma Opeka. Za onaj iz Varaždinske županije znamo da je koncipiran za njegovu revitalizaciju, dok projekt natjecatelja iz Karlovačke županije ima fokus na druge stvari. Uglavnom, oba projekta imaju isti broj bodova i tek će se vidjeti čiji će tu argumenti prevagnuti – ukazuje Brkić.

Centar kompetentnosti

U razgovoru za regionalni tjednik osvrnuo se i na Regionalni centar kompetentnosti “Arboretum Opeka”. Naime, nakon dobivanja akreditacije, Škola osim prostora za rad u postojećoj zgradi dobiva i prostore u dvorcu koji se intenzivno obnavlja.

– Dvorac će omogućiti neometano odvijanje programa Centra jer u njemu će biti uređen laboratorij, vinski podrum, apartmani i drugo. Nije riječ o novoj ustanovi već o proširenju kapaciteta. Školi pripada pristupni put s dvorcem i oko dva metra zemljišta oko njega. O tom prostoru brinut ćemo i održavati ga. Nemamo pravo ništa od zelenila trgati, rezati ga ili uklanjati. Raspolažemo stručnim kadrom kojeg ćemo po potrebi pojačati u suradnji s resornim ministarstvom i Varaždinskom županijom. Bit će sigurno otvorena nova radna mjesta i ako sve bude po planu 2. rujna ove godine sve mora startati. Svi građevinski radovi i namještanje moraju završiti dan ranije kako bi normalno počela školska godina. Eventualno će se produžiti radovi na štukaturama i drugim ukrasima, ali oni neće remetiti nesmetano funkcioniranje Centra – uvjeren je Brkić.

Srednja škola od poljoprivrednih zanimanja obrazuje agrotehničare, te poljoprivredne gospodarstvenike – cvjećare i vrtlare. Interes raste tek zadnje dvije godine i u tom razdoblju udvostručio se broj učenika koji u Marčanu polaze srednjoškolsku nastavu.
– Centar kompetentnosti bit će namijenjen obrazovanju srednjoškolaca i odraslih. Ključan je jer imamo veliki broj OPG-ova čije je vlasnike i zaposlenike nužno educirati. Imat će priliku uz mentore svladati korištenje namjenskih sustava poput “Arpa” i drugih putem kojih traže poticaje… Suradnja već postoji jer im osiguravamo savjetodavnu službu, a vlasnici OPG-a po potrebi mentoriraju naše učenike. No, potrebe za tim skoro da i nema jer je škola odlično opremljena s čak 7 novih traktora, bagerima, najmodernijim priključnim strojevima i drugim čudima tehnike koja danas stižu s GPS navigacijom – rekao je ravnatelj.

Galerija i zarada

Štoviše, napomenuo je da odličnu suradnju Škola ima i s ustanovama u kulturi, što je razumljivo jer vinički kraj ima bogatu povijest. Najznačajniji je tu Gradski muzej Varaždin koji ima bogatu zbirku fotografija, pisanih dokumenata, slika i predmeta vezanih uz dvorac i obitelj Bombelles. Također, GMV čuva i knjižnicu ove grofovske obitelji, a s njom i osebujni “vinski” postav namjeravamo preseliti u dvorac. Tražimo najbolji model da znatiželjnici sve skupa u galeriji mogu pogledati bez da ometaju nastavu i druge aktivnosti Centra. Uspijemo li to na neki način komercijalizirati, naša misija bit će u potpunosti ispunjena – zaključio je Dragan Brkić.

Scene parka iz vremena kada je blistao

Za potrebu ilustriranja članka, odlučili smo objaviti nekoliko arhivskih fotografija parka, koje ga prikazuju u vrijeme kada je on doslovno blistao. U toj nakani ljubazno nam je izašla u susret Spomenka Težak, muzejska savjetnica GMV-a.

– Vaše odabrane fotografije, osim jedne, potječu iz obiteljskog albuma fotografija koji je Muzeju darovala Ferdinadina d Ansemburg rođ. Bombelles 1946. godine, prije odlaska iz Hrvatske. Samo jednu, (GMV 86385) Muzeju je poklonio Stanko Vrtovec 2016.,a potječe i z ostavštine njegova djeda Viktora Schendla, vrtlara u Opeki.

Viktor Schendl rođen je 21. veljače 1866. u pruskom mjestu Wreschen (provincija Posen). Umro je 1943. godine. Naukovanje za vrtlarski posao obavio je u Parku (Wildpark)u Potsdamu od 1884. do 1886., gdje je i 1888. završio vrtlarsku školu (Königliche Gärtnerlehranstalt am Wildpark bei Potsdam – KGL).Tada je postao asistent u Vrtu palmi (Palmengarten) u Frankfurtu na Majni. 1889. radi u Erfurtu na FC Heinemann, Već 1889. je u Engleskoj gdje radi u vrtovima Addington Parka, zatim u Croydon Surrey s nadbiskupom Canterburyja; 1891/92 radi u Tempelhof rasadnicima; Od 1892. radi kao glavni vrtlar na imanju grofa Marka Bombellesa, mlađeg u Opeki, Vinici, Hrvatska. Od 1907. godine blagajnik je na grofovskom imanju i vodi ukupni nadzor nad parkom i vinogradima – ističe Spomenka Težak.

Grof Marko Bombelles s psom u studenome 1903. godine (GMV 76922/17)
Prikaz dječaka i gospodina na konjima, kolovoz 1905. godine (GMV 76922/44)
Parkom su 1905. letjele ptice, ali i šareni baloni (GMV 76922/47)
Fotografija s prikazom lopoča u jezeru nastala je listopada 1905. godine (GMV 76922/56)
Park u Opeki, Johann Winkler, Ptuj; Opeka, Vinica, oko 1896. godine (GMV 86305)
Dvorac Opeka kraj Vinice, Moriz Frison, Beč, 27.4.1912. godine (GMV 87038)

Nastavite čitati

U fokusu

HBOR odgovorio Varteksu: Ponudili smo alternativni prijedlog, ostajemo otvoreni za daljnji dijalog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HBOR je danas odgovorio na navode iz priopćenja Varteksa d.d.

>> Iz Varteksa poručili: Ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju

Odgovor HBOR-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

U priopćenju Varteksa d.d. od 25. svibnja 2024. godine navedeno je da su HBOR i poslovna banka odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja. Također, novoimenovani direktor Varteksa d.d. izražava sumnju u opću svrhu i smisao postojanja HBOR-a te insinuira da HBOR ne vodi brigu o očuvanju radnih mjesta niti o novcu poreznih obveznika.

Zbog toga smatramo potrebnim reagirati i iznijeti činjenično stanje.

HBOR, u suradnji s poslovnim bankama, kontinuirano već godinama ulaže značajne resurse i napore nastojeći pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa. Počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa.

Uvažavajući tešku situaciju Varteksa, iskazali smo dodatnu spremnost za suradnju. Uz kašnjenja i neispunjavanja ugovornih obveza i bez obzira na zadržavanje prvog reda tereta nad nekretninama Varteksa, u dogovoru s poslovnom bankom odobravali smo ustupke i odricali se dijela naplate dugovanja iz prodaje neoperativne imovine u korist Varteksa. Iz svega navedenog jasno je da HBOR itekako vodi računa o očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja Varteksa.

Što se tiče Varteksove prezentirane ponude za podmirenje duga, ista je bila neprihvatljiva jer bi značajno i neopravdano narušila poziciju HBOR-a i poslovne banke. Važno je napomenuti da je HBOR, u dogovoru s poslovnom bankom, a u cilju rješavanja trenutne situacije Varteksu istovremeno ponudio alternativni prijedlog, koji Varteks uopće ne spominje u priopćenju, a na koji još uvijek nije dobiven odgovor.

Smatramo da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni. HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti.

Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje