– To se više ne može izdržati. Mnoštvo kamiona juri Jalkovcem ne mareći za druge sudionike u prometu. Više ne možete normalno automobilom izaći iz dvorišta. Jednostavno nam je prekipjelo, to se mora riješiti – rekla nam je ogorčena Jalkovčanka.

Naime, na jugozapadnom ulazu u grad Varaždin u naselju Jalkovec, uz Varaždinsku cestu i prugu Varaždin – Golubovec, nalazi se Zona malog i srednjeg poduzetništva, u kojoj je trenutno smješteno 40-ak poduzetnika i zaposleno oko 800 ljudi. Zona je u nekoliko posljednjih godina povećala broj korisnika, što je, naravno, intenziviralo promet naseljem do Zone, a postoji mogućnost da se i u predstojećem razdoblju dodatno poveća broj korisnika, a to će dodatno opteretiti ceste koje vode kroz naselje.

Potreba

S druge strane, tvrtke u Zoni za redovno poslovanje moraju koristiti i transport teretnim vozilima.

– Jasno je nama da tvrtke koje su u Zoni nemaju izbora, ali to je već neizdrživo – dodala je Jalkovčanka.

Naime, promet teretnih vozila ukupne dužine i preko 10 metara utječe na sigurnost mještana – prije svega pješaka i biciklista, a građanima smeta i buka s obzirom na to da teretna vozila prometuju kroz naselje i u sitnim noćnim satima.

– U ime Vijeća Mjesnog odbora sam na različitim razinama Grada Varaždina višestruko zamolio da se što prije pokrenu potrebne radnje kako bi se našlo rješenje koje bi izmjestilo teretni promet iz samog naselja, odnosno da se pronađe cjelovito, održivo i ekološki prihvatljivo rješenje koje će predvidjeti kompletno teretno logističko rješenje za Zonu malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu – naglasio je Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Mještanima Jalkovca smeta i buka, s obzirom na to da teretna vozila prometuju kroz naselje i u noćnim satima

Vugrin je istaknuo da je u ovih godinu i pol, otkako je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jalkovca, upozorio na ovaj problem najmanje šest puta, i to na svima trima održanim koordinacijama gradonačelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika s predsjednicima vijeća mjesnih odbora, a što je vidljivo i u promemoriji koju smo od strane Grada, zapravo, dobili samo s jedne koordinacije.

– Upozorio sam na taj problem i kroz definiciju prioriteta za Mjesni odbor Jalkovec krajem 2017. godine, zatim kroz dopis koji je išao u travnju 2018. godine na Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, još jednom u lipnju 2018. dopisom prema Upravnom odjelu za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo te ponovljenim dopisom prema UO-u za komunalne poslove 19. srpnja 2018. godine sa zamolbom za bilo kakvom povratnom informacijom, odnosno molbom da ako su određene dodatne radnje po tom pitanju već poduzete, da nas upoznaju s aktualnim statusom projekta i njegovim terminskim planom. Nažalost, ni s jedne strane nisam dobio nikakvu konkretnu informaciju o planovima, razmišljanjima, terminima ili mogućnostima izmještanja teškog teretnog prometa iz naselja – rekao je Vugrin i dodao da već postoje idejna rješenja koja predviđaju cestovno spajanje Zone u Jalkovcu na jugozapadnu obilaznicu grada Varaždina kod mjesta gdje nadvožnjakom obilaznica prelazi preko spojne ceste naselja Jalkovec i Gojanec.

Rješenje

– Znači, rješenje postoji, no potrebno je riješiti taj prometni čvor i istovremeno pristupnu cestu dužine oko 500 metara, koja bi u konačnici spojila Poduzetničku zonu s tim čvorom i time riješila taj problem – jasan je Vugrin.

No, u proračunu Grada Varaždina za 2019. godinu nisu predviđena nikakva sredstva vezana za rješavanje te problematike u smislu barem izrade projektne dokumentacije.

– U međuvremenu će se frekventni teretni promet i dalje odvijati kroz samo naselje, i to ciljano preko mosta na rijeci Plitvici, koji je zaštićeno kulturno dobro, ili prešutno u drugom smjeru kroz Biškupec, pored Osnovne škole, iako je to prometnom signalizacijom izričito zabranjeno – objasnio je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora.

U Gornjem Kućanu kamioni se ne mogu ni normalno mimoići

I dok su se Jalkovčani samo bune, Kućanci su nešto ekstremniji. Naime, kroz Gornji Kućan prečacem kamioni prolaze prema tvrtkama u Poduzetničkoj zoni Jalžabet.

Budući da je Kućancima voda došla do grla, odlučili su se na radikalne poteze – na cestu u Staromlinskoj ulici su postavili daske na kojima su bili nabijeni čavli i kamenje.
Vozači teretnjaka nisu primijetili prepreke na cesti, pa su si oštetili gume.

Nakon toga je Vijeće Mjesnog odbora Gornji Kućan poslalo Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina „Inicijativu za postavljanje uspornika na ulazima u naselje, potrebnih znakova ograničenja brzine i zabranu prometovanja vozila C i CE kategorije“.

Oni su tražili da se iz smjera Poduzetničke zone Jalžabet kod Plitvice postavi znak ograničenja brzine i zabrane prometovanje C i CE kategorije, a postavljanje znakova ograničenja brzine i zabranu prometovanja tražili su također iz smjera Kneginca (Kneginečka ulica) i iz smjera Varaždina. (Varaždinska ulica).

Kontrole

Tražili su i radarske kontrole radnim danom i subotom ujutro od 5.30 do 6.30 te navečer od 21.30 do 22.30.

Odgovor iz Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, odnosno iz PU varaždinske, kojoj je Komunal proslijedio dopis, dobili su sredinom ožujka. Varaždinska policija, koja je bila na terenu, odgovorila je da ne postoji potreba za uspornicima na ulazima u naselja, kao i da ne postoji mogućnost postavljanja znakova ograničenja brzine i zabrane prometa za teretna vozila.

Na ulazima u naselje potrebni su uspornici i znakovi ograničenja brzine i zabrane prometovanja vozila C i CE kategorije

– Teretni promet u Gornjem Kućanu nekako se mora riješiti. Gornji Kućan ne želi biti prečac do gospodarskih zona. Naši mještani žele imati svoj mir, u kojem su uživali prije – naglasila je Tamara Šabić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kućan. Naglasila je kako se vrlo često događa da se teretna vozila koja prolaze kroz Gornji Kućan ne mogu mimoići, pa time predstavljaju opasnost za pješake i bicikliste.

– Jednoj gospođi sustavno se uništava fasada kad kamioni prolaze jer voda nakon prolaska vozila šprica direktno po njoj. Također, to ostavlja i trag na našim prometnicama, rubnici su derutnom stanju pa smo dali prijedlog da se preko mjere ruralnog razvoja 7.2.2. Agencije za plaćanja Ministarstva poljoprivrede uredi Varaždinska ulica koja je dulja od Staromlinske i Kneginečke ulice – zaključila je Šabić.

Gradu Varaždinu poslali smo upit kako misli riješiti problem teretnog prometa u prigradskim naseljima, no do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Kvalitetna, održiva i cjelovita logistička rješenja

Vugrin je dodao da Poslovna zona Jalkovec zahtijeva teretno logističko rješenje koje omogućuje pristup svim vrstama prometa u Zonu, a kroz rasterećenje dosadašnjih smjerova kretanja teretnog prometa ulicama grada.

– Kvalitetna, održiva i cjelovita logistička rješenja, koja uključuju i održivu vrstu prijevoza kao što je željeznica, koja se već proteže uz sam rub zone u Jalkovcu, znatno povećavaju atraktivnost stranih ulaganja jer mnoge razvijene tvrtke širom EU-a za svoj rad koriste suvremena i održiva logistička rješenja – objasnio je Vugrin.

Varaždinska policija zabilježila devet slučajeva jurnjave

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin u Jalkovcu i Kućanu nadziru poštovanje ograničenja brzine svih vozila koja sudjeluju u prometu na cestama, pa tako i teretnih vozila.

U prošloj godini u Jalkovcu su utvrđena ukupno dva prekršaja nepoštovanja ograničenja brzine kretanja vozila, u kojima nije bilo vozača teretnih vozila u prekršaju. U prigradskim naseljima Kućan Marof, Donji Kućan i Gornji Kućan u 2018. godini utvrđeno je ukupno 38 prekršaja nepoštovanja ograničenja brzine, od kojih su devet prekršaja počinili vozači teretnih vozila.

– Napominjemo da će policijski službenici u idućem razdoblju, sukladno problematici i mogućnostima, pojačano nadzirati poštovanje ograničenja brzine vozila na području cijelog Grada Varaždina te spomenutih prigradskih naselja. Štoviše, u svibnju će se na području čitave Hrvatske provoditi u sklopu akcije TISPOL-a pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa, te će Policijska uprava varaždinska u provedbeni plan postupanja uvrstiti i dionice cesta iz upita – ističu iz PU varaždinske.

Komentari

Komentara

loading...