Povežite se s nama

Život i društvo

Kardinal Vinko Puljić u Varaždinskim Toplicama održao predavanje o Crkvi i Hrvatima u BiH

Kardinal Vinko Puljić predavanje Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice bio je u hotelu Minerva domaćin javne tribine u sklopu koje je predavanje održao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Predavanje je održano pod naslovom „Crkva i Hrvati u Bosni i Hercegovini“.

– Predavanje kardinala Vinka Puljića izazvalo je veliku pozornost pa ne treba čuditi ispunjena dvorana hotela Minerva. Pričao je o demografskim kretanjima i iseljavanju Hrvata u vremenima do 1990. godine, kao i od 1990. do 2017. godine. Prema viđenim podacima očito je da seobe Hrvata nisu bile uvjetovane samo ratnim zbivanjima 90-ih, već i politikom koja je vođena prema Hrvatima nakon ratnog vihora. Danas svi dijelovi BiH bilježe osjetno manji broj Hrvata nego što je to bio slučaj prije, osim u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon predavanja posjetitelji su mogli kardinalu Puljiću postavljati pitanja na koja je on vrlo rado odgovarao – rekao je Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice.

Dolazak uvaženog gosta izazvao je veliku pozornost pa su na tribinu u Varaždinske Toplice stigli sudionici iz cijele Varaždinske županije. Kardinala Puljića dočekali su domaćini gradonačelnica Dragica Ratković sa zamjenikom Ivicom Čičkom te predsjednik Gradskoga vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec. Tribini su prisustvovali i varaždinski biskup Josip Mrzljak, Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, nacionalnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinske podružnice Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ kao i izaslanici iz njegove zagrebačke središnjice.

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati