Povežite se s nama

U fokusu

Kašalj i krv su – alarm

Objavljeno:

- dana

Na RTG snimanju pluća prvog tjedna akcije “Korak ispred raka pluća” više od 60 ljudi

U bolnici u Klenovniku svake godine imaju 10 do 20 posto više novih slučajeva raka pluća.

Obolijevanje od raka pluća u velikom je porastu: svake godine u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i TBC bilježe 10 do 20 posto više novootkrivenih slučajeva ove podmukle bolesti. Većih zdravstvenih teškoća pacijenti najčešće nemaju sve do uznapredovale faze bolesti kada su mogućnosti liječenja i izlječenja manje.

Simptomi su…

Podmukla bolest: većih simptoma najčešće nema sve do uznapredovale faze

– Bronhoskopija je osnovna pretraga kojom se dokazuje rak pluća. U bolnici u Klenovniku je 2011. godine obavljeno 1.100 bronhoskopija, a bilo je 150 novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća. Do 16. listopada ove godine obavljene su 953 bronhoskopije, a novootkrivenih karcinoma bilo je 116. Nažalost, do kraja godine ponovno će biti zabilježeno 20-ak posto više novooboljelih – navela je Štefica Pintarić iz Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?”.
 
Da bi ljude naučili prepoznati simptome, udruga “Kaj sad?” je zajedno s bolnicom u Klenovniku drugi put organizirala akciju „Korak ispred raka pluća“. Na rentgenskom snimanju pluća, za koje nije trebala uputnica, prošli tjedan bila su 63 pacijenta iz Varaždinske, ali i iz Međimurske te Koprivničko-križevačke županije. Akcija se nastavlja ovaj tjedan kada će RTG snimanje pluća moći obaviti još 70-ak zainteresiranih.
 
– Osnovni simptomi raka pluća su kašalj koji traje dulje od dva mjeseca, bol u prsištu, zaduha u naporu, brže umaranje, gubitak apetita, gubitak težine, kao i iskašljavanje krvi, što je već alarmantni simptom – upozorava Štefica Pintarić, medicinska sestra koja u Kabintetu za kemoterapije radi od 2003. godine, kada je osnovan. U tih devet godina broj aplikacija kemoterapija stalno raste. – Do 17. listopada prošle godine bilo je 210 aplikacija, a od početka ove godine do danas 235 – rekla nam je Štefica Pintarić u srijedu.

Teško dišem

Toga dana na RTG snimanje pluća stigao je Dragutin Vukman, 73-godišnji umirovljenik iz Kučana Gornjeg. – Prijavio sam se jer imam teškoća s disanjem. Astmatičar sam – naveo je. Za razliku od njega, Alojz Labaš, 78-godišnjak iz Kučana Donjeg, nema nikakvih posebnih zdravstvenih teškoća, kao ni njegova supruga. Oboje su došli na RTG snimanje zbog kontrole i sigurnosti. Nažalost, ne vode svi računa o vlastitom zdravlju.
 
– Na akciju se prijavilo više ljudi nego što ih je došlo na snimanje. Primjerice, zvao je jedan pacijent koji je rekao da ne može disati u ležećem položaju, a drugi je naveo da ima povišenu temperaturu dva tjedna. Obojici sam rekla da se odmah jave svojem obiteljskom liječniku i da ne čekaju – ispričala je Štefica Pintarić.
 
Svima s tegobama također poručuje da ne čekaju, nego da odu na pregled. Rezultati akcije, u kojoj su prije dvije godine otkriveni novi slučajevi karcinoma, ali i drugih plućnih bolesti, bit će poznati sljedeći tjedan.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje