Povežite se s nama

U fokusu

Kašalj i krv su – alarm

Objavljeno:

- dana

Na RTG snimanju pluća prvog tjedna akcije “Korak ispred raka pluća” više od 60 ljudi

U bolnici u Klenovniku svake godine imaju 10 do 20 posto više novih slučajeva raka pluća.

Obolijevanje od raka pluća u velikom je porastu: svake godine u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i TBC bilježe 10 do 20 posto više novootkrivenih slučajeva ove podmukle bolesti. Većih zdravstvenih teškoća pacijenti najčešće nemaju sve do uznapredovale faze bolesti kada su mogućnosti liječenja i izlječenja manje.

Simptomi su…

Podmukla bolest: većih simptoma najčešće nema sve do uznapredovale faze

– Bronhoskopija je osnovna pretraga kojom se dokazuje rak pluća. U bolnici u Klenovniku je 2011. godine obavljeno 1.100 bronhoskopija, a bilo je 150 novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća. Do 16. listopada ove godine obavljene su 953 bronhoskopije, a novootkrivenih karcinoma bilo je 116. Nažalost, do kraja godine ponovno će biti zabilježeno 20-ak posto više novooboljelih – navela je Štefica Pintarić iz Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?”.
 
Da bi ljude naučili prepoznati simptome, udruga “Kaj sad?” je zajedno s bolnicom u Klenovniku drugi put organizirala akciju „Korak ispred raka pluća“. Na rentgenskom snimanju pluća, za koje nije trebala uputnica, prošli tjedan bila su 63 pacijenta iz Varaždinske, ali i iz Međimurske te Koprivničko-križevačke županije. Akcija se nastavlja ovaj tjedan kada će RTG snimanje pluća moći obaviti još 70-ak zainteresiranih.
 
– Osnovni simptomi raka pluća su kašalj koji traje dulje od dva mjeseca, bol u prsištu, zaduha u naporu, brže umaranje, gubitak apetita, gubitak težine, kao i iskašljavanje krvi, što je već alarmantni simptom – upozorava Štefica Pintarić, medicinska sestra koja u Kabintetu za kemoterapije radi od 2003. godine, kada je osnovan. U tih devet godina broj aplikacija kemoterapija stalno raste. – Do 17. listopada prošle godine bilo je 210 aplikacija, a od početka ove godine do danas 235 – rekla nam je Štefica Pintarić u srijedu.

Teško dišem

Toga dana na RTG snimanje pluća stigao je Dragutin Vukman, 73-godišnji umirovljenik iz Kučana Gornjeg. – Prijavio sam se jer imam teškoća s disanjem. Astmatičar sam – naveo je. Za razliku od njega, Alojz Labaš, 78-godišnjak iz Kučana Donjeg, nema nikakvih posebnih zdravstvenih teškoća, kao ni njegova supruga. Oboje su došli na RTG snimanje zbog kontrole i sigurnosti. Nažalost, ne vode svi računa o vlastitom zdravlju.
 
– Na akciju se prijavilo više ljudi nego što ih je došlo na snimanje. Primjerice, zvao je jedan pacijent koji je rekao da ne može disati u ležećem položaju, a drugi je naveo da ima povišenu temperaturu dva tjedna. Obojici sam rekla da se odmah jave svojem obiteljskom liječniku i da ne čekaju – ispričala je Štefica Pintarić.
 
Svima s tegobama također poručuje da ne čekaju, nego da odu na pregled. Rezultati akcije, u kojoj su prije dvije godine otkriveni novi slučajevi karcinoma, ali i drugih plućnih bolesti, bit će poznati sljedeći tjedan.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje