Povežite se s nama

Život i društvo

Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu gostovao u Dječjem vrtiću Varaždin predstavom „Antuntun“

Objavljeno:

- dana

Djeca iz skupine Zvjezdice Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu s predstavom „Antuntun“ 16. siječnja gostovala su u Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Trakošćanska, povodom 50. obljetnice od osnivanja vrtića i oduševila publiku.

Proslava 50 godina DV Varaždin okupila je mnoge posjetitelje koji su uživali u raznim radionicama organiziranim povodom ovog važnog jubileja. No, vrhunac je bilo maštovito i raspjevano uprizorenje pjesme „Kako živi Antuntun“ Grigora Viteza, skupine A1 (Zvjezdice) Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, koju su ovoga puta djeca, polaznici Kazališnog studija mladih, izveli za polaznike i roditelje djece upisane u ovaj vrtić.

– Riječ je o sjajnom primjeru dječjeg stvaralaštva, te praksi Kazališnog studija mladih u kojoj djeca i mladi stvaraju i izvode za djecu i mlade. Tijekom umjetničko-pedagoških vođenih procesa dramskog stvaralaštva nastaju sadržajno i estetski vrijedne predstave koje znaju oduševiti svojom kvalitetom i vrijedan su doprinos kulturnoj slici grada Varaždina – rekla je Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih.

Voditeljica skupine Zvjezdice, Ana Krčar-Velimirović, dramska pedagoginja bila je i dugogodišnja djelatnica Dječjeg vrtića Varaždin te se prisjetila svojih profesionalnih iskustava: “Prije 30 godina krenula je s radom prva dramska skupina u tom objektu, tako da su kasnije, po osnivanju Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu mnoga djeca nastavila rad u dramskim skupinama Kazališta, mnoga su i danas polaznici Kazališnog studija mladih, a isto tako ta djeca i njihovi roditelji su redoviti posjetitelji kazališnih predstava.“

Predstava „Antuntun“ donijela je gledateljima priču o zaigranom i neobičnom dječaku čudnovatog pogleda na svijet.

– Igrajući Antuntuna, istraživali smo kako pjesničke ideje pretvoriti u vrckavu igru, punu pokreta, pjesme, plesa i međuodnosa. Dramsku skupinu Zvjezdice čine djeca vedra duha, kreativnog potencijala i velike motivacije za dramsko stvaranje i suradnju. Bilo je zadovoljstvo graditi ovu dramsku priču o Antuntunu – pojasnila je Ana Krčar-Velimirović.

Valja napomenuti da je pred samo gostovanje u vrtiću, u istome danu ista skupina „Antuntuna“ izvela dva puta u dvorani Klub Europa Media HNK Varaždin, i to za 40-ak djece iz vrtića Čira-čara, za četrdesetak djece iz vrtića Panda, 40-ak djece dječjeg vrtića Dječji svijet, za 40-ak djece VI. osnovne škole Varaždin i 15-ak djece Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

„Antuntun“ je pobudio mnogo interesa za ovogodišnje produkcije Kazališnog studija mladih, koje iz Kazališta najavljuju u svibnju i lipnju, a uz Zvjezdice u studiju djeluje još deset skupina koje pohađaju djeca od 1. razreda osnovne škole pa sve do studenata, grupirana prema dobi.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje