Povežite se s nama

U fokusu

Kišić imenovan direktorom gradske tvrtke isti dan kad je oformljen i novi Nadzorni odbor Centra kompetencije?

Objavljeno:

- dana

– Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) posluje bez državnih dotacija, tvrtka je na tržištu i smatramo da ga treba voditi osoba koja ima menadžerskog iskustva.

Kišić ima završena dva fakulteta,  upisao je i doktorat, radio je u poznatim nacionalnim kompanijama i njegove kompetencije u tom pogledu nisu upitne. Smatramo da je on prava osoba za to, a natječaj nije raspisan jer Statut tvrtke ne predviđa provođenje natječaja za direktora  – tvrdi Mario Lešina, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke koja je u 100 postotnom vlasništvu Grada Varaždina.

Svi su bili za Kišića

Podsjećamo, Nadzorni odbor je u ponedjeljak donio odluku o imenovanju Kišića za direktora Centra. Njegovim imenovanjem za direktora završila su nagađanja koja su se zadnjih tjedana mogla čuti u javnosti, da bi bivši zamjenik varaždinskog župana iz redova SDP-a mogao zasjesti na mjesto direktora Tehnološkog parka.

Kišić je na mjesto direktora gradske tvrtke imenovan bez javnog natječaja i na toj je funkciji zamijenio dosadašnjeg direktora Nikolu Plaveca iz HNS-a, koji je na zadnjim lokalnim izborima bio kandidat za zamjenika upravo Kišiću, kandidatu za varaždinskog gradonačelnika.

Da upravo Kišić preuzme vođenje ove gradske tvrtke složili su se svi članovi novog Nadzornog odbora Centra u kojem su još dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović, predavačica sa Sveučilišta Sjever i prof. dr. sc. Božo Soldo, pročelnik Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever.

– Oboje su poznati stručnjaci u području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša – rekao je Lešina i dodao da je Kišić zapravo bio i jedini kandidat za direktora.

Na pitanje kada će Kišić preuzeti novu funkciju, Lešina je odgovorio da je on praktički već u Centru.

– U tijeku je primopredaja. Siguran sam da neće biti problema jer s bivšim direktorom Centra Kišić je surađivao tijekom kampanje – rekao je Lešina.

Friški Nadzorni odbor

S obzirom da na internet stranicama Grada Varaždina još uvijek pišu stari podaci, pa tako i da su članovi Nadzornog odbora Centra kompetencije za obnovljive izvore energije Ivo Friganović, Vesna Dušak i Tomislav Dobranić, zanimalo nas je kada je došlo do promjene, odnosno kada je imenovan novi Nadzorni odbor čiji su članovi svi s Čehokove liste.

– U ponedjeljak – rekao je Lešina i dodao da je o tome bilo riječi još krajem prošlog tjedna.

Inače, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije osnovan je 2009. godine. Riječ je o razvojno-istraživačkom centru usmjerenom na primijenjena istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih rezultata u području korištenja obnovljivih izvora energije.

– Centar posluje dobro i ima razvojne projekte. Takvih centra nema puna u Hrvatskoj i očekujemo da postane zamašnjak razvoja u području obnovljih izvora energije – na kraju je zaključio Lešina.

U fokusu

Čačić usporedio koronu s rakom pluća i poručio: COVID potvrde treba uvesti za sve

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan i dalje je česti sugovornik nacionalnih medija te zadnjih dana komentira epidemiološku situaciju i drži prodike pojedinim znanstvenicima, ali i premijeru Plenkoviću.

U zadnjem istupu za Večernji list je izjavio kako treba uvesti COVID potvrde za sve, a napomenuo je i da mu nije jasno ˝zašto premijer Plenković drži Lauca˝.

– Bio sam u Francuskoj prije desetak dana i tamo je COVID potvrda uvedena kao apsolutna obveza. Vi ne možete sjesti ni vani na terasi i nešto naručiti a da ne pokažete COVID potvrdu. Stvari tamo funkcioniraju najnormalnije i, ako imate potvrdu, sve je u redu, nemate nikakvih problema ni vi, ni ugostitelji, ni crkve, ni muzeji… Sve funkcionira, ali imaju jasnu politiku. Zemlje koje su se ozbiljno i odgovorno postavile imaju i visoku procijepljenost, a naš je problem što se nismo dovoljno odgovorno i jasno postavili. Posljedice su lako mjerljive. Ta priča o mentalitetu je šarena laža. Ništa krući mentalitet i sklonost poštivanju pravila nemaju u Francuskoj u odnosu na nas. Tamo imaju neke od najstrastvenijih i najozbiljnijih prosvjeda, ali sve to francusku vladu nije omelo u jasnim i čistim porukama i mjerama. Smatram da to i mi trebamo učiniti. Propust je što već i nismo. COVID potvrde treba uvesti za sve! Ako želiš imati normalan način života, od tebe se očekuje da štitiš sebe i druge – rekao je Čačić za Večernji list.

Rekao je i da će premijera Plenkovića pitati zašto je Gordan Lauc i dalje u Vladinom savjetu.

– Teško bolesnih i mrtvih, naročito u dobi do 65 godina, deset je puta više među onima koji nisu cijepljeni. Slična je to priča kao i s rakom pluća, od kojeg umiru i oni koji nikad nisu pušili, no onih s rakom pluća koji su bili pušači nekoliko je desetaka puta više nego nepušača – rekao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Jakopović: Može li hrvatska poljoprivreda pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Može li Hrvatska pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije uz istovremeno velike poremećaje na tržištu i veliku uvoznu konkurenciju, pita se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović nakon predstavljanja strategije Od polja do stola u Europskom parlamentu.

Riječ je o strategiji prema kojoj bi Europa na održiv način trebala proizvoditi zdravu i visokokvalitetnu hranu, uz jamstvo njene sigurnosti, zaradu poljoprivrednika i smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Strategija je sama po sebi pozitivna, pojašnjava predsjednik Jakopović, no kako kaže, treba biti svjestan situacije na tržištu hrane koja se drastično pogoršava. Zbog toga se postavlja pitanje hoće li Europska unija koja je do sada bila izvoznik postati ovisna o uvozu.

– Uz to, pitamo se što će se dogoditi sa zemljama poput Hrvatske koje nemaju potrošačku moć, prijenos znanja, kao ni uređeno tržište i pitanje poljoprivrednog zemljišta – rekao je Jakopović i naglasio kako razvijene zemlje očekuju pad u proizvodnji veći od 10 posto zbog čega smatra da Hrvatska može očekivati i više od toga.

Upravo to je razlog zašto proizvođači i stručnjaci traže procjenu učinka trenutne strategije, a u prilog tome idu i brojne studije utjecaja novih strategija na poljoprivredu te istraživanja koja zaključuju da će se poljoprivredna proizvodnja Europske unije drastično smanjiti.

– Ako se to dogodi, povećat će se uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka pa će Europa, kako bi prehranila svoje stanovništvo, ovisiti o uvozu što predstavlja kako političke, tako i rizike za sigurnost hrane – istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Neka provedena istraživanja pokazala su da će ciljevi strategije „Od polja do stola” koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 do 60 posto dovesti do prenošenja europske poljoprivredne proizvodnje u treće zemlje, a 22 milijuna ljudi biti podvrgnuto nesigurnosti hrane čiji bi Europa mogla postati uvoznik.

Studija sa Sveučilišta u Kielu ukazuje na smanjenje proizvodnje govedine u Europskoj uniji za 20 posto i svinjskog mesa za 17 posto što je dovelo do povećanja cijena i upitnih učinaka na prihode stočara. Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka proveo je analizu koja je pokazala kako je zahvaljujući rastu cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke.

Kako je pojasnio Jakopović, podaci iz svih istraživanja pokazuju utjecaje na trgovinu, prihode poljoprivrednika i potrošačke cijene zbog čega će promjena sustava prehrane biti teža, a nametanje poreza na potrošnju koji je predložio Europski parlament moglo bi ga učiniti društveno nepravednim.

– Politički cilj koji se ne temelji na podacima imat će štetne učinke na europsku poljoprivredu. Moramo graditi politike usmjerene na rješenja na temelju podataka s kojima raspolažemo, a inovacije su njihov kamen temeljac – naglasio je Jakopović i dodao kako je potrebno snažnije govoriti o rješenjima i razumjeti izazove u ostvarenju ciljeva strategije Od polja do stola što se treba temeljiti na opsežnoj i cjelovitoj procjeni učinaka.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore smatraju da je hitno potrebna opsežna rasprava na temelju boljih podataka i prezentiranje konkretnih prijedloga te podsjećaju kako je prema planu europskih strategija predviđeno da 25 posto europske poljoprivrede bude ekološka proizvodnja, da se smanji upotreba sredstava za zaštitu bilja za čak 50 posto, gnojiva za 20 posto i antibiotika za 50 posto.

– Predviđena su i velika pošumljavanja s ciljem održavanja biološke raznolikosti čime se ostavlja mali prostor za opstanak ruralnih područja Europske unije, održavanje razine proizvodnje, konkurentnosti i dohotka europske poljoprivrede i nastavka investicijskog ciklusa – poručio je Jakopović i zaključio kako strategija „Od polja do stola” mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki stup održivosti kao jedini način prepoznavanja doprinosa poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje