Povežite se s nama

Međimurje

Kišić: Ne treba štedjeti na ljudima oboljelima od raka

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

– Apsolutno smo protiv ukidanja zdravstvenih programa „72 sata“, jer podaci pokazuju da su benefiti veliki i da građani imaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Program jamči oboljelima od najtežih malignih bolesti da se s terapijom počinje u roku od 72 sata od postavljanja dijagnoze – istaknuo je prošlog tjedna Alen Kišić, potpredsjednik županijskog SDP-a i dožupan zadužen za zdravstvo.

Nema troškova?

U nepunih godinu dana kroz taj program je prošlo 2.300 bolesnika, od čega njih stotinjak ljudi u Općoj bolnici Varaždin, napomenuo je. Novi ministar je najavio i ukidanje „Programa plus“, koji je njegov prethodnik uveo s ciljem skraćivanja listi čekanja. – Liste su skraćene. Odazvalo se nekoliko tisuća građana i uspjelo ranije obaviti preglede, a posebno je važno što su skraćene liste čekanja za operaciju kuka te oftalmološke preglede – ističe Kišić.

 

Udruga liječnika podržava novog ministra, no udruge pacijenata su protiv ukidanja

Dodaje da se program „72 sata“ navodno ukida a ne stoji ništa, jer ga liječnici obavljaju u uredovno radno vrijeme, dok su im za „Program plus“ bili plaćani prekovremeni sati. U varaždinskoj bolnici riječ je o oko 100.000 kuna, a u Hrvatskoj  onekoliko milijuna kuna. – Upućujemo apel novom ministru zdravlja da dobro razmisli treba li taj program ukinuti, posebno kad je u pitanju Opća bolnica Varaždin, gdje ti programi imaju smisla i gdje se događaju pozitivne stvari za pacijente – istaknuo je dožupan. Napomenuo je da se uštede mogu postići, ali ne ukidanjem dobrih programa, nego spajanjem bolnica.

”Istinska nada“

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je podržala novog ministra Darija Nakića. Istaknuli su da je jedina svrha programa „72 sata“ i „Program plus“ bila „manipulacija javnim mišljenjem radi sakupljanja političkih bodova, ali bez konkretne dugoročne koristi za pacijente“. S druge strane, Hrvatska udruga pacijenata usprotivila se ministrovoj najavi. „Program ‘72 sata’ je doista bila istinska nada teško oboljelih i njihovih obitelji ne samo da će dobiti brzu dijagnostiku u jednom danu, nego da će u roku od tri dana početi s liječenjem”, reagirali su.

– Ne trebaju čuditi reakcije iz HUBOL-a jer, realno gledajući, program „72 plus“ za liječnike donosi više posla. S druge strane, udruge pacijenata ističu da je program itekako koristio. Slažem se s tim. Možda čak nije toliko koristan u medicinskom smislu koliko u psihološkom smislu. Znate koliko bolesnom čovjeku koji primi vijest o najtežoj dijagnozi znači to što zdravstveni sustav jamči dobivanje skrbi u roku od tri dana – zaključio je Kišić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje