Povežite se s nama

U fokusu

Kneginčani i Toplićanci u strahu: Zašto već tjedan dana ne radi semafor na izuzetno frekventnom raskrižju sa državnom cestom?

Objavljeno:

- dana

Kneginčani već tjedan dana na posao u Varaždin automobilom odlaze sa zebnjom.

Semafor na križanju državne ceste Goričan – Varaždin – Zagreb – Rijeka (D3) Topličke i Vukovarske ulice sedam dana ne radi, tek treperi žuto svijetlo.

Budući je riječ o vrlo prometnom raskrižju, koje je osobito u jutarnjim satima iznimno frekventno, Kneginčani i Toplićanci koji svakodnevno ovuda prolaze na posao u Varaždin, smatraju da pokvareni semafor značajno ugrožava sigurnost prometa.

– Svako jutro idem ovuda i načekam se da prođem, a i onda se moram gurati jer na brzoj cesti rijetko je tko spreman usporiti i pustiti nas sa sporedne da se uključimo u promet. Osobito je teško iz Topličke ulice skrenuti lijevo prema Zagrebu jer moram proći dvije trake brze ceste. Jako me strah za moju djecu, koja su ove godine položila vozački i budući da autobusi rijetko prolaze, automobilom odlaze na posao. Svaki je dan stres, jer vozačka kultura u Hrvatskoj i nije na nivou, pa će rijetko kad netko stati da propusti automobile iz sporednog smjera. A cestom prolaze mnogi kamioni na putu iz inozemstva prema Zagrebu i Rijeci, puno je autobusa i osobnih vozila – kaže nam gospodin Siniša iz Gornjeg Kneginca i pita se zašto barem u špici nema prometnika, koji bi regulirao promet.

Zašto semafor ne radi već sedam dana, odgovorio nam je Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta.

– U noći sa 4 – 5. prosinca, na križanju se dogodila prometna nesreća, prilikom koje je došlo do jakog naleta na semafor. Šteta iznosi 16 tisuća kuna, a mi na zalihi nemamo potreban materijal i dijelove za popravak. Naručili smo potrebno i sad čekamo da nam to i stigne, a trebalo bi još ovaj tjedan – rekao nam je Stjepan Marković, koji vjeruje da će semafor ovog tjedna biti

 

 

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje