Povežite se s nama

U fokusu

Kneginčani i Toplićanci u strahu: Zašto već tjedan dana ne radi semafor na izuzetno frekventnom raskrižju sa državnom cestom?

Objavljeno:

- dana

Kneginčani već tjedan dana na posao u Varaždin automobilom odlaze sa zebnjom.

Semafor na križanju državne ceste Goričan – Varaždin – Zagreb – Rijeka (D3) Topličke i Vukovarske ulice sedam dana ne radi, tek treperi žuto svijetlo.

Budući je riječ o vrlo prometnom raskrižju, koje je osobito u jutarnjim satima iznimno frekventno, Kneginčani i Toplićanci koji svakodnevno ovuda prolaze na posao u Varaždin, smatraju da pokvareni semafor značajno ugrožava sigurnost prometa.

– Svako jutro idem ovuda i načekam se da prođem, a i onda se moram gurati jer na brzoj cesti rijetko je tko spreman usporiti i pustiti nas sa sporedne da se uključimo u promet. Osobito je teško iz Topličke ulice skrenuti lijevo prema Zagrebu jer moram proći dvije trake brze ceste. Jako me strah za moju djecu, koja su ove godine položila vozački i budući da autobusi rijetko prolaze, automobilom odlaze na posao. Svaki je dan stres, jer vozačka kultura u Hrvatskoj i nije na nivou, pa će rijetko kad netko stati da propusti automobile iz sporednog smjera. A cestom prolaze mnogi kamioni na putu iz inozemstva prema Zagrebu i Rijeci, puno je autobusa i osobnih vozila – kaže nam gospodin Siniša iz Gornjeg Kneginca i pita se zašto barem u špici nema prometnika, koji bi regulirao promet.

Zašto semafor ne radi već sedam dana, odgovorio nam je Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta.

– U noći sa 4 – 5. prosinca, na križanju se dogodila prometna nesreća, prilikom koje je došlo do jakog naleta na semafor. Šteta iznosi 16 tisuća kuna, a mi na zalihi nemamo potreban materijal i dijelove za popravak. Naručili smo potrebno i sad čekamo da nam to i stigne, a trebalo bi još ovaj tjedan – rekao nam je Stjepan Marković, koji vjeruje da će semafor ovog tjedna biti

 

 

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje