Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić: Grad Varaždin putem Čistoće treba kupiti MBO tvornicu u Brezju

Objavljeno:

- dana

STAV

– Kao bivši gradski vijećnik smatram se prilično informiranim kad su u pitanju bale u Brezju. Ako sam dobro shvatio, gradonačelnik Ivan Čehok predviđa da je to problem koji bi se mogao riješiti u dvije godine. Tome svakako treba pridodati još i vrijeme potrebno za sanaciju tla, a za to će tek struka reći svoje. Bez ikakvog sarkazma ili cinizma, kada bi za tri godine teren u Brezju bio spreman za neku komercijalnu upotrebu osobno bi bio zadovoljan jer je riječ o doista golemom zahvatu – istaknuo je u priopćenju Božidar Kolarić, predsjednik Laburista Varaždinske županije.

Jasan i njegov stav kad je u pitanju MBO tvornica u Brezju.

– I dalje sam čvrstog stava da bi tu tvornicu preko svoje tvrtke Čistoće trebao kupiti Grad Varaždin i tamo obraditi sve one bale koje se još obraditi mogu. Mislim da bi kod te kupnje trebala svakako „uskočiti“ i država, jer je riječ o kapitalnoj investiciji. Tvornica u Brezju ima sve dozvole, normalno radi, a kao građanin ovog grada bio bi najsretniji da smo si sami gazda kad je smeće u pitanju. Koliko je to realno  u ovom trenutku doista ne znam, ali to je stav koji zagovaram godinama i ne mijenjam ga ni sada – naveo je bivši gradski vijećnik.

Kolarić je predsjednik Nadzornog odbora Aquatehnike, čijim su se kamionom iz Brezja odvozile bale koje iz općina.

– Mogu samo reći da smo jedan kamion iznajmili Čistoći, a za što se on koristi, doista ne znam – naveo je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje