Povežite se s nama

U fokusu

KOMENTAR Na maloj izlaznosti profitiraju jedino stranke sa svojom mašinerijom i uhljebi

Objavljeno:

- dana

Nepovjerenje u politiku, zaziranje od političkih svađa i ustaljenog mišljenja da je nepotizam duboko ukorijenjen u sve sfere društva, te da je bolje biti podoban nego pametan, dovodi do sve manje izlaznosti na izborima.

Većina građana vjerojatno smatra da više nemaju za koga glasati, odnosno da se ionako neće ništa promijeniti. Na državnoj razini HDZ niže aferu za aferom, SDP je u Varaždinu uspio to iskoristiti pritom ih optužujući da su oni izbore i zakuhali. Manje stranke se ponašaju kao priljepci i stječe se dojam da im je bitno samo biti, ili blizu vlasti, ili biti glasna oporba bez ikakvih suvislih i konstruktivnih prijedloga. Takve stranke pojavljuju se i nestaju, a ostaje duboko polarizirano društvo. Jedno vrijeme politika nas je zabavljala ustašama i partizanima, nedavno vakserima i antivakserima, a stvarni problemi, poput recimo bala u Brezju, ta ista politika nije bila u stanju riješiti skoro dva desetljeća.

Stranačka vojska i podobnost ispred sposobnosti

Na izbore izlazi mahom stranačka vojska ili pak oni koji se boje za svoje radno mjesto jer direktno o politici ovise. Nekima doslovno egzistencija ovisi o politici i strankama, a politika to besramno koristi. Zato nije ni čudo da mladi i sposobni ne da ne idu na izbore, nego mahom bježe iz države.

Od svega toga sasvim logično profitiraju jedino velike stranke sa svojom mašinerijom. Iz izbora u izbore izlaznost je sve manja, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini. Na nedjeljne izbore za varaždinsko Gradsko vijeće nije izašlo čak 70 posto onih s pravom glasa. Manjina je time nadjačala i odlučila umjesto većine koja je ostala doma.

SDP na čelu s gradonačelnikom Bosiljem odnio je očekivanu pobjedu. Od pada proračuna SDP je uspješno odigrao ulogu žrtve, a u svemu tome pomoglo im je HDZ-ovo odugovlačenje s raspisivanjem izbora. HDZ to nije uspio kapitalizirati, čak štoviše, i bivši gradonačelnik Čehok dobio je mandat više od njih.

Zašto je politika protiv obaveznog glasanja?

Rješenje bi bilo uvođenje obaveznog glasovanja. Unazad nekoliko godina bilo je takvih inicijativa, većinom pokrenutih od nezavisnih kandidata, udruga ili medija. Ali politika, posebno velike stranke, na to nisu spremne. Jer se boje. Puno je jednostavnija politika jednoumlja i stranačke stege, uvjetovanja, ucjena i ideologija, nego politika razuma, suradnje i u konačnici, politika kakvu diktiraju birači.

Ipak, obavezno glasovanje dobro funkcionira recimo u Belgiji. Hrvatska politika voli se uspoređivati s razvijenijim zemljama, nedavno je čak premijer Plenković mrtav hladan rekao da spadamo u elitnu ekipu razvijenih europskih zemalja. Jedino je problem što većina onih koji žive u Hrvatskoj ne osjeća da je u elitnoj ekipi zemalja u kojima bi bilo normalno da se može živjeti od plaće, a da pamet i sposobnost budu ispred podobnosti.

Manjina kroji sudbinu većine

I dok god manjina bude odlučivala umjesto većine ni neće biti bolje, politika će i dalje funckionirati po principu zavadi pa vladaj, cirkusiraj i pravi se da si bitan, priuštit će građanima još kruha i igara, izmjenjivati se na funkcijama i još ćemo dugo gledati iste ljude na političkoj sceni. Jer, demokracija je dobra kad ljudi iskoriste svoje demokratsko pravo. U protivnom i dalje ostajemo u okovima prošlosti i prošlih političkih sistema. I dok tehnologija ide naprijed, politika se bavi sama sa sobom i time tko je s kim, a tko protiv koga pa nije nikakvo čudo da zaostajemo, i u smislu razvoja, a posebice životnog standarda. I dok god je tako, manjina kojoj egzistencija ovisi o politici i dalje će odlučivati umjesto većine koja od svega toga zazire, ali je direktno odgovorna što živimo kako živimo i što je politika kakva jest.

U fokusu

Vrije u Ivancu: mještani Punikva peticijom protiv preseljenja štićenika Pahinskog u svoje naselje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Punikve na čelu s predsjednikom Stjepanom Turčinom, kojima se pridružilo i dvoje građana, u Gradskoj vijećnici sastali su se s gradonačelnikom Miloradom Batinićem te ga obavijestili o namjeri da danas kreću s potpisivanjem peticije protiv preseljenja štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) u svoje naselje

Istaknuli su kako će protiv toga pokrenuti sve moguće pravne postupke te najavili okupljanja, prosvjede i druge metode građanskog neposluha.

S obzirom na ocjenu da je riječ o osobama s poremećajima u ponašanju, koje su u ustanovu radi kaznenih djela smještena temeljem pravomoćne sudske odluke, preseljenje takve populacije u svoje susjedstvo ocjenjuju apsolutno neprihvatljivim i sigurnosno rizičnim.

Gradonačelnik M. Batinić izvijestio ih je da je Grad Ivanec lani dobio obavijest o predstojećoj statusnoj transformaciji Odgojnog doma u Centar za pružanje usluga u zajednici, ali da nijednom riječi nije bio informiran o namjerama preseljenja štićenika u Punikve. 

Ministar bio u Pahinskom, ali…

Žalosno, ali Grad je iz medija doznao da je nedavno u obilasku Centra boravio resorni ministar Marin Piletić, koji se nije udostojio, kao što to nalaže najelementarnija pristojnost, javiti se u grad u koji dolazi te informirati domaćine o predmetnoj tematici. 

Nakon pogovora u javnosti i kad je postalo jasno da cijela ova situacija izmiče kontroli, ravnateljica Centra Stanislava Erdelja gradonačelniku Batiniću prvi put se najavila na razgovor tek  prije nekoliko dana i tada je Grad dobio prvu službenu informaciju o namjerama preseljenja štićenika u Punikve.

-Raditi na tako osjetljivoj stvari „ispod žita“, a ne o tome obavijestiti lokalnu zajednicu, duboko je pogrešno i neprofesionalno. Da su inicijative i razgovori o potencijalnim lokacijama za premještanje štićenika krenuli transparentno, ovakvih tenzija i reakcija sada ne bi bilo – ocijenio je Batinić.

Uljepšana priča?

I dok je ravnateljica S. Erdelja na sjednici Vijeća za prevenciju (o kojoj smo izvijestili) iznijela sa, svoga stajališta, pozitivne argumente koji idu u korist inicijativama preseljenja štićenika u Punikve, mještani smatraju da je riječ o uljepšanoj verziji priče pa su predočili drukčije informacije dobivene u razgovoru s ravnateljicom, s kojom su održali sastanak u prostorijama Centra.

-U razgovoru gđa Erdelja nam je rekla da ona nema potrebe nikog obavještavati o namjerama Centra. Također, rečeno nam je da će se u unajmljenu kuću u Punikvama, s uređena tri stana, useliti 15-ak štićenika u dobi od 14 do 21 godine te da je riječ o populaciji koja ne može ostati u blizini sigurne kuće,koja će se također otvoriti u krugu ustanove. Dakle, zbog stanara sigurne kuće štićenici tamo ne mogu ostati, ali kad je u pitanju sigurnost naše djece, onda to nije važno – izjavili su mještani.

Sigurnost djece i mještana

Kazali su da ne dolazi u obzir da oni i njihova djeca budu ti koji će se, u strahu za svoju sigurnost, u vlastitom naselju zatvarati u svoje kuće i dvorišta. 

Referirajući se na izjave ravnateljice o tome da je riječ o korektnim dečkima koji su prošli kroz tretman i ne čine nikakva kaznena djela, mještani su predočili i drugu stranu priče, a to su medijska izvješća o počinjenim kaznenim djelima štićenika Centra u susjednim mjestima (krađa vozila i sl.).

Nadalje, kao problem istaknuli su činjenicu da u neposrednom susjedstvu živi više male djece, da u Punikvama nema mjesta za društveni život (osim igrališta) pa se postavlja pitanje gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme, a da se i ne govori o nezadovoljstvu najbližih susjeda koji su konsternirani činjenicom da im, praktički u dvorište, dolazi velika skupina štićenika Centra.

Zbor građana

Idući tjedan na ovu će temu biti održan Zbor građana Punikvi, na koji će biti pozvana i ravnateljica Erdelja. 

-S obzirom na posve netransparentan i neprimjeren način na koji je Centar za pružanje usluga u zajednici, kao državna ustanova, bez ikakvog znanja i konzultacije s lokalnom zajednicom nastojao realizirati ovu inicijativu te na činjenicu da su građani zabrinuti za sigurnost, mještanima Punikvi najavljujem punu osobnu podršku i podršku gradske uprave. Lokalna zajednica iz cijelog je ovog procesa u potpunosti bila isključena, što neodoljivo podsjeća na slične slučajeve gdje nas, s državne razine, također nitko ništa nije pitao – poručio je Batinić.

Najavio je dolazak na Zbor građana kao i svu logističku potporu građanima MO Punikve oko peticije i njena slanja na sve nadležne adrese, prvenstveno Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Centru za pružanje usluga u zajednici Ivanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje