Povežite se s nama

Život i društvo

Komora traži policijsku zaštitu za medicinske sestre i da dobiju status službene osobe

korona

Objavljeno:

- dana

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova češće policijske patrole oko zdravstvenih ustanova, a od Ministarstva pravosuđa izmjene Kaznenog zakona tako da zdravstveni djelatnici dobiju status službene osobe.

Na taj način ojačala bi se kazneno-pravna zaštita zdravstvenih radnika te bi im se omogućilo da u sigurnim uvjetima rade svoj posao.

Naime, nakon nedavnog napada na pacijente u prostoru hitnog prijma KBC-a Zagreb, jasno je da postojeća razina zaštite nije zadovoljavajuća.

– Moram naglasiti da ovaj incident u KBC-u Zagreb nije izolirani slučaj napada na medicinske sestre i medicinske tehničare prilikom obavljanja njihovih poslova. Slučajevi psihičkog maltretiranja, vikanja te prijetnji pacijenata, članova obitelji i drugih osoba prema zdravstvenim radnicima postali su dijelom svakodnevice velikog broja zdravstvenih radnika. Nasilje nad medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima može eskalirati i do razine ugrožavanja njihovih života i postaje sve veći problem – istaknuo je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Napadi

Rezultati istraživanja, koje je Hrvatska komora medicinskih sestara provela 2018. godine upravo na temu nasilja nad medicinskim sestrama tijekom obavljanja njihove djelatnosti, pokazali su da čak 95 posto medicinskih sestara smatra da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nije na odgovarajućoj razini, da su se u 73 posto ustanova dogodili napadi na medicinske sestre, da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, a 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći, te da je čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo verbalno ili fizičko nasilje za vrijeme obavljanja svoje djelatnosti.

HKMS očekuje da će se po službenoj dužnosti pokrenuti kazneni postupak zbog kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku, jer su nasilnici napali i medicinsku sestru koja je štitila pacijenta kojemu je u trenutku napada pružala zdravstvenu njegu.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje