Povežite se s nama

Život i društvo

Kompanije ponovno morale povećati otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Prehrambena kompanija Vindija, od 1. kolovoza povećat će otkupnu cijenu mlijeka svojim farmerima.

Vindijini će kooperanti tako dobivati dodatnih 0,15 kuna više po litri predanog mlijeka, a povećanje se odnosi na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena od strane Vindije kao otkupljivača, čime je ukupno povećanje otkupne cijene povećano za 80 lipa po litri mlijeka.

Da bi očuvao proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, i Dukat je nedavno po šesti put u ovoj godini podigo otkupnu cijenu mlijeka. Tako će Dukat svojim kooperantima za svaku predanu litru mlijeka od 1. kolovoza plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno 80 lipa više po litri od početka godine.

U svjetlu povećanja cijena energenata, žitarica i uljarica, Vindija ovom poslovnom odlukom nastavlja podupirati domaću poljoprivrednu proizvodnju kao i cjelokupno gospodarstvo zemlje. Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna.

– Previranja na tržištu nastavljaju pred hrvatske farmere postavljati složene izazove, a mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojima kontinuirano surađujemo dodatno su pogođena povećanjima cijena energenata i žitarica. Unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu našu prerađivačku industriju, svojim kooperantima želimo olakšati ovo turbulentno razdoblje i svakodnevno zajedno pokušavamo pronaći modele i rješenja kojima ćemo dodatno optimizirati domaću proizvodnju mlijeka. Tako i ovo novo povećanje otkupne cijene mlijeka vidimo kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva naše zemlje. Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje, tako i prerade mlijeka. Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača. S obzirom na to da su i naše unutarnje rezerve nas kao kompanije iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju – rekao je predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač.

Vindija je jedina mljekara u Republici Hrvatskoj koja organizirano otkupljuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko, ističu iz ove kompanije, pa će novim povećanjem biti uključeni proizvođači svih vrsta mlijeka. Dosadašnjoj brojci od preko 1000 gospodarstva od kojih Vindija otkupljuje mlijeko, prošlog se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima je Vindija postigla dogovor o otkupu. Kroz očuvanje stočnog fonda i poslovanja farmera u tom ruralnome području, Vindija je dala dodatan doprinos stabilizaciji domaće mljekarske proizvodnje, koja je u trenutnoj situaciji tržišne nestabilnosti, jedan od važnih nositelja razvoja hrvatske poljoprivrede i gospodarstva.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje