Povežite se s nama

Život i društvo

Konačno diplome u rukama!

Objavljeno:

- dana

Promocije prvostupnika Sveučilišta Sjever

– Ova promocija označava kraj vašeg akademskog puta kojim ste stekli zvanje za koje ste vrijedno učili i radili. Bez obzira na to hoćete li nastaviti svoje školovanje, radite ili ćete se tek zaposliti, nemojte zaboraviti na temeljna načela naše ustanove, a to su čestitost, poštenje i spremnost na rad za opće dobro.

Budite na ponos svih nas i Sveučilišta Sjever – rekao je doc. dr. sc. Damir Vusić, v. d. prorektora Sveučilišnog centra Varaždin i pročelnik Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu Sveučilišta Sjever na svečanoj promociji održanoj u srijedu, na kojoj su diplome dobili stručni prvostupnici inženjeri multimedijske i grafičke tehnologije.

Prve promocije

Uz njega, svečanoj promociji prisustvovali su i v. d. prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica i voditelj Odjela za medijski dizajn doc. dr. sc. Mario Tomiša i akademska tajnica Sveučilišta Sjever Martina Šantalab, te brojni roditelji i prijatelji prvostupnika. Upravo su prvostupnici Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu bili prvi kojima su uručene diplome.

Uz njih, diplome za uspješno završene stručne studije dobili su prvostupnici i prvostupnice s Odjela za graditeljstvo, Odjela za proizvodno strojarstvo, Odjela za elektrotehniku, Odjela za tehničku i gospodarsku logistiku i Odjela za biomedicinske znanosti. U četiri dana u Sveučilišnom centru Varaždin održana je svečana promocija čak 781 prvostupnika.

 

Sveučilište Sjever, na kojem trenutno radi 140 djelatnika, danas ima više od 3000 studenata

– Riječ je o prvim promocijama otkako je integrirano Sveučilište Sjever, a koje su održane u novim, modernim prostorima – rekao je doc. dr. sc. Vusić.

Sveučilište Sjever nastalo je integracijom Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta 22. siječnja 2014. godine te je organizirano kroz dva ravnopravna sveučilišna centra, a to su Sveučilišni centar Varaždin i Sveučilišni centar Koprivnica.

– Sveučilište Sjever, na kojem je trenutno zaposleno 140 djelatnika, danas ima više od 3000 studenata kojima je na raspolaganju 5.000 četvornih metara radnog prostora u Varaždinu i 4.000 četvornih metara u Koprivnici. Danas je Sveučilište Sjever respektabilno sveučilište sjevernog dijela Hrvatske, a cilj nam je postati javno sveučilište – rekao je doc. dr. sc. Vusić i dodao kako se nada da će taj proces uskoro završiti.

Na stranicama Ministarstva otvorena je javna rasprava

Inače, predsjednik Vlade Zoran Milanović još je u studenom prošle godine prilikom posjeta Sveučilišnom centru Koprivnica najavio punu potporu Vlade za daljnji razvoj nove sveučilišne ustanove na sjeveru Hrvatske.

Tada je rečeno da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta krenulo u postupak promjene zakona kako bi se omogućilo da financiranje Sveučilišta Sjever preuzme država, a 19. veljače ove godine na svojim  je internet stranicama otvorilo javnu raspravu o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka Prijedloga Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

Cilj i svrha je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o predloženom dokumentu.

Javna rasprava će potrajati 30 dana i u tom razdoblju svi zainteresirani mogu dostaviti svoje primjedbe i prijedloge, nakon čega će svi komentari, primjedbe i prijedlozi biti objavljeni na internet stranicama nadležnog ministarst

NAGRAĐENI STUDENTI

U sklopu promocija koje su prošlog tjedna održane na Sveučilištu Sjever, nagrađeni su i studenti s najboljim prosjekom po grupama. Na Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu nagrađene su Lana Volarević i Sandra Jovanović, na Odjelu za tehničku i gospodarsku logistiku Goran Lepen i Ana Marija Mičuda, na Odjelu elektrotehnike Kristijan Božić, na Odjelu proizvodnog strojarstva Luka Horvat, na Odjelu graditeljstva Kristina Paska i Marko Zidarić, a na Odjelu sestrinstva Martina Jelenski, Valentina Novak, Josipa Matančić, Ivanka Kušan, Klara Antolović i Simona Krznarević.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje