Povežite se s nama

Foto i video

Koncert tamburaša KUU “Zvon”: publika uživala u nježnim melodijama tambura i Stridonna

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 17. veljače, u Domu kulture (za koji su nedavno osigurana sredstva za obnovu ventilacijskoga sustava te se planira i multimedijsko opremanje) u Maloj Subotici godišnji koncert je održao tamošnji Tamburaški orkestar KUU “Zvon”.

Gošće koncerta bile su članice Ženske vokalne skupine “Stridonne” iz Štrigove, a predstavili su se i tamburaši početnici te Zvončice. Publika je uživala u toplome zvuku tambure, tamburaškoj, klasičnoj, popularnoj te filmskoj glazbi koju su tamburaši izvodili pod stručnom dirigentskom palicom voditelja Orkestra Valentina Škvorca, ujedno i načelnika Općine Mala Subotica.

Čuvanje blaga

Kulturno-umjetnička udruga „Zvon“ Župne zajednice Mala Subotica djeluje od prosinca 1996. godine s ciljem poticanja i unapređivanja kulture i etno baštine na području Župe i Općine Mala Subotica. Osnovnu zadaću Udruge „Zvon“ čine njegovanje kulturne baštine, rad na edukaciji mladih generacija te pronalaženje i prezentiranje javnosti zaboravljenih narodnih običaja, pjesama, plesova i cjelokupnog narodnoga blaga Međimurja. Članovima Udruge mogu postati predstavnici svih životnih dobi, od djece do starijih.

Gošće koncerta bile su članice Ženske vokalne skupine “Stridonne” iz Štrigove

“Zvon” je pokretač i nositelj niza kulturnih manifestacija. Zadnjih su deset godina domaćini i organizatori Smotre dječjega folklornoga stvaraštva. Udruga okuplja članove u tamburaškoj, folklornoj, dramskoj, etno sekciji i zboru. Pokrenuli su i radionicu ručnih radova, s ciljem da se uz pomoć starijih obnove i rekonstruiraju potrebni odjevni predmeti i tekstil, ali i da se taj način izrade i ukrašavanja platna prenese na mlađe generacije.

Redovito nastupaju na svim županijskim smotrama izvornog folklora i smotrama narodnih običaja te na regionalnim smotrama u Hrvatskoj

Radionica obuhvaća područja heklanja, vezenja, zlatovez, izradu aplikacija te rekonstrukciju pojedinih dijelova nošnji prema postojećim modelima. KUU „Zvon“ je nedavno održao izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je ponovo za predsjednika izabran dosadašnji predsjedavajući Udruge, vlč. Đuro Vukalović. Sjednici je prisustvovao i načelnik Škvorc, pri čemu je najavio projekt preuređenja potkrovlja Doma kulture Mala Subotica, u kojem će konačno biti smještena iznimno vrijedna Etno zbirka tradicijskih predmeta Udruge.

Zadnjih su deset godina domaćini i organizatori Smotre dječjega folklornoga stvaraštva

Nastupima u Međimurju, diljem Hrvatske te izvan granica domovine žele se povezati sa ostalim kulturnim društvima i udrugama. Kako je izgledao nedjeljni koncert, pogledajte u fotogaleriji naše Marte Konjačić.

Foto i video

FOTO „Čiselsko proščenje v Remetincu” privuklo veliki broj posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalna vjerska manifestacija „Čiselsko proščenje v Remetincu”, koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira KUD Remetinec, ove je godine zasjala punim sjajem i u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.

Manifestacija se svake godine održava prvog vikenda u listopadu, uz hodočašće štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, a uključuje i kulturne i zabavne sadržaje kojih je ove godine bilo i više nego ranije.

KUD Remetinec trudi se čuvati tradiciju i kulturnu baštinu, a „Čiselsko proščenje v Remetincu” jedan je od načina na koji to čine.

– Nositelj vjerskog dijela manifestacije je Župa Remetinec, a za ostale programe smo zaduženi mi, ali želim naglasiti da doista imamo punu potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice, a ove smo godine započeli suradnju i s našim udrugama – Športskim društvom Remetinec i DVD-om Remetinec čiji su nam članovi pomogli u organizaciji. No treba svakako zahvaliti i brojnim mještanima koji su volontirali, uskakali kada god je trebalo. Remečani su pokazali pravo zajedništvo i zato je manifestacija i ovoga puta bila više nego uspješna – istaknula je predsjednica KUD-a Remetinec, Nadica Puškadija.

Kao i svake godine, posjetitelji su uživali u subotnjoj Smotri folklora Remetinec 2023. Uz domaćine, na Smotri su nastupili KUD Marof, KUD Frankopan iz Bosiljeva, Folklorna izvorna skupina Remete, KUD Ježek iz Beretinca, KUD Beletinec i kao posebni gosti Viteško udruženje „Kumpanija Čara“ s otoka Korčule, dok je u večernjim satima koncert održao popularni Ivan Zak.

U nedjelju su održani Dječja smotra folklora i tradicionalni Remečki sejem na kojem se predstavilo 20 izlagača, a novitet manifestacije, događanje koje su na inicijativu Turističke zajednice grada Novog Marofa zajedno organizirali KUD Remetinec i ŠD Remetinec, bila je Gulašijada s poznatim chefom Tomislavom Špičekom.

Natjecanju u kuhanju gulaša odazvalo se 20-ak ekipa, a prema Špičekovom stručnom sudu, najbolja je bila ekipa ŠD Remetinec, drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Remetinec, a treće ekipa PP Novi Marof.

– Čiselsko proščenje najstarija je manifestacija ovog kraja, a  crkva u Remetincu zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Drago mi je da Remetinec opet “živi” ovo događanje. Mjesto čine ljudi, i to se ovog puta pokazalo u punom sjaju. ŠD Remetinec organiziralo je natjecanje u kuhanju, koje je stvorilo ogromnu količinu pozitivne energije i dalo Čiselskom proščenju jedan novi zamah. Čestitke i KUD-u Remetinec i ŠD Remetinec na odličnoj suradnji. Spojile su se tako ovdje tradicija, kultura i dobra zabava.– rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač jedan je od onih koji ne propuštaju ni jedno „Čiselsko proščenje”.

– Ovo je doista prekrasna manifestacija vezana uz našu baštinu, promovira našu kulturu, tradiciju i običaje i doista zahvaljujem KUD-u Remetinec i svima koji su doprinijeli da i ove godine sve bude lijepo, rasplesano, raspjevano. Raduje me što je KUD ove godine uspio okupiti i djecu u svoje redove i da su mladi imali svoj prvi nastup upravo ovdje, na Dječjoj smotri folklora. „Čiselsko proščenje” manifestacija je po kojoj je naš kraj poznat i izvan Varaždinske županije, program je još bogatiji nego ranijih godina, stoga ne čudi da je došlo toliko posjetitelja koji su mogli uživati i u plesu i pjesmi, ali i u ponudi domaćih proizvoda ovoga kraja. Grad Novi Marof svih je ovih godina podržavao manifestaciju, a činit ćemo to sa zadovoljstvom i dalje – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Povodom Svjetskog dana turizma u Varaždinu predstavljene turističke čari Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Povodom Svjetskog dana turizma danas su se na varaždinskom Korzu predstavile turističke zajednice koje djeluju na području Varaždinske županije.

Turistička zajednica Varaždinske županije okupila ih je na jednom mjestu te ima dala priliku da pokažu gastronomju svog kraja, nošnje te bogatu turističku ponudu. Posjetitelji su mogli uživati i u nagrađenim vinima s županijskog područja.

Goran Mališ, direktor Turistička zajednica Varaždinske županije, naglasio je da se ova županija zaista ima čime pohvaliti, a to potvrđuju i sve bolje turističke brojke. Naglasak je stavio na manifestacije koje će se do kraja godine održati u Varaždinskoj županiji.

Evo kako je bilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje