Povežite se s nama

Foto i video

Koncert tamburaša KUU “Zvon”: publika uživala u nježnim melodijama tambura i Stridonna

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 17. veljače, u Domu kulture (za koji su nedavno osigurana sredstva za obnovu ventilacijskoga sustava te se planira i multimedijsko opremanje) u Maloj Subotici godišnji koncert je održao tamošnji Tamburaški orkestar KUU “Zvon”.

Gošće koncerta bile su članice Ženske vokalne skupine “Stridonne” iz Štrigove, a predstavili su se i tamburaši početnici te Zvončice. Publika je uživala u toplome zvuku tambure, tamburaškoj, klasičnoj, popularnoj te filmskoj glazbi koju su tamburaši izvodili pod stručnom dirigentskom palicom voditelja Orkestra Valentina Škvorca, ujedno i načelnika Općine Mala Subotica.

Čuvanje blaga

Kulturno-umjetnička udruga „Zvon“ Župne zajednice Mala Subotica djeluje od prosinca 1996. godine s ciljem poticanja i unapređivanja kulture i etno baštine na području Župe i Općine Mala Subotica. Osnovnu zadaću Udruge „Zvon“ čine njegovanje kulturne baštine, rad na edukaciji mladih generacija te pronalaženje i prezentiranje javnosti zaboravljenih narodnih običaja, pjesama, plesova i cjelokupnog narodnoga blaga Međimurja. Članovima Udruge mogu postati predstavnici svih životnih dobi, od djece do starijih.

Gošće koncerta bile su članice Ženske vokalne skupine “Stridonne” iz Štrigove

“Zvon” je pokretač i nositelj niza kulturnih manifestacija. Zadnjih su deset godina domaćini i organizatori Smotre dječjega folklornoga stvaraštva. Udruga okuplja članove u tamburaškoj, folklornoj, dramskoj, etno sekciji i zboru. Pokrenuli su i radionicu ručnih radova, s ciljem da se uz pomoć starijih obnove i rekonstruiraju potrebni odjevni predmeti i tekstil, ali i da se taj način izrade i ukrašavanja platna prenese na mlađe generacije.

Redovito nastupaju na svim županijskim smotrama izvornog folklora i smotrama narodnih običaja te na regionalnim smotrama u Hrvatskoj

Radionica obuhvaća područja heklanja, vezenja, zlatovez, izradu aplikacija te rekonstrukciju pojedinih dijelova nošnji prema postojećim modelima. KUU „Zvon“ je nedavno održao izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je ponovo za predsjednika izabran dosadašnji predsjedavajući Udruge, vlč. Đuro Vukalović. Sjednici je prisustvovao i načelnik Škvorc, pri čemu je najavio projekt preuređenja potkrovlja Doma kulture Mala Subotica, u kojem će konačno biti smještena iznimno vrijedna Etno zbirka tradicijskih predmeta Udruge.

Zadnjih su deset godina domaćini i organizatori Smotre dječjega folklornoga stvaraštva

Nastupima u Međimurju, diljem Hrvatske te izvan granica domovine žele se povezati sa ostalim kulturnim društvima i udrugama. Kako je izgledao nedjeljni koncert, pogledajte u fotogaleriji naše Marte Konjačić.

Foto i video

FOTO Ispred varaždinske katedrale upaljena prva adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Ispred varaždinske katedrale u subotu, 26. studenog upriličeno je paljenje prve svijeće na adventskom vijencu uz prigodni molitveni program.

Obred blagoslova vijenca i molitvu paljenja prve svijeće predvodio je župnik fra Mirko Kemiveš, OFM Cap., župnik Župe sv. Vida mučenika u Varaždinu. Prvu svijeću upalio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Pjevanje je predvodio Zbor „Via“ Župe sv. Vida, mučenika iz Varaždina.

Nastavite čitati

Foto i video

VIDEO Djelić atmosfere s koncerta legendarne Lepe Brene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lepa Brena, jedna od najvećih zvijezda Balkana, u Nedelišću je održala svoj prvi od dva koncerta na MESAP-u.

Dvorana je bila prepuna i mnogi su uživali u njezinim najvećim hitovima.

Djelić atmosfere donosimo u videu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje