Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine M. Subotica Valentino Škvorc: “Ulaganje u ljude i transparentnost ključni!”

Objavljeno:

- dana

Općina Mala Subotica prošle je godine, kao i velik broj drugih međimurskih općina, obilježila četvrt stoljeća od ustrojavanja. Jedna od većih jedinica lokalne samouprave u Međimurju ubrzano radi na razvoju svih šest naselja koji se nalaze u njezinu sastavu.

U svibnju su u Zagrebu svečano potpisani ugovori o financiranju za operaciju 7.4.1., „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u provedbi mjere “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. U sklopu operacije Općini Mala Subotica odobreno je više od četiri milijuna kuna za adaptaciju Dječjeg vrtića „Potočnica“. Na istu mjeru prijavljen je i projekt izgradnje Društvenoga centra Piškorovec vrijedan 7,44 milijuna kuna, za što u Općini još uvijek čekaju na rezultate.

Infrastruktura

– Trudimo se da sva naselja u sastavu Općine napreduju te da se razvijaju jednoliko. Tako smo, primjerice, prošle godine prijavili projekt uređenja središta Držimurca i Strelca, odnosno dječjih igrališta u tim naseljima, vrijedan 400.000 kuna, pri čemu je nositelj programa bila Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

KUU “Zvon” je održao sjednicu Skupštine, na kojoj je za predsjednika izabran vlč. Đuro Vukalović

Ove pak godine planiramo urediti groblje u Palovcu, rekonstruirati javnu rasvjetu kod crkve u Svetome Križu te izgraditi obilaznicu kod groblja u Maloj Subotici. Osim toga, za sufinanciranje smo prijavili i projekt izgradnje ograde te hortikulturno uređenje groblja Držimurec-Strelec, kao i rekonstrukciju sustava ventilacije i multimedijsko opremanje dvorane Doma kulture. Pritom je rekonstrukcija ventilacije sigurna, dok opremanje ovisi o dodatnim sredstvima – objašnjava načelnik Općine Mala Subotica, Valentino Škvorc.

Općina je prošle godine ocijenjena najvišom ocjenom, peticom, za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije. Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica.

Općini Mala Subotica odobreno je više od 4 milijuna kuna za adaptaciju DV-a “Potočnica”

Brinu se i za sigurnost mještana, o čemu svjedoči činjenica da je u pogon puštena rampa na opasnom pružnome prijelazu u smjeru Belice, na kojem su česti bili naleti vlaka na cestovna vozila. Rekonstruirano je i semaforima poboljšano opasno raskrižje „kod Mandlina“, notorno po broju i težini prometnih nesreća.

– Semaforizacija raskrižja, na kojoj su surađivale Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Policijska uprava međimurska, bila je prilika za sanaciju oborinske i sanitarne odvodnje te rekonstrukciju javne rasvjete koje je financirala Općina. Uređenjem toga raskrižja i pružnoga prijelaza znatno je povećana sigurnost svih sudionika u prometu – dodaje Škvorc.

Društveni život

Na području Općine djeluje više od 40 udruga i društava, od kojih osobito dobre rezultate postižu članovi Kulturno-umjetničke udruge „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, čiji članovi često sudjeluju na raznim smotrama (primjerice, Tamburaški orkestar na Državnoj smotri tamburaških orkestara i sastava), kao i Puhačkog orkestra općine Mala Subotica koji je prije nešto više od mjesec dana napunio 20 godina od utemeljenja. KUU „Zvon“ je nedavno održao izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je ponovo za predsjednika izabran dosadašnji predsjedavajući Udruge, vlč. Đuro Vukalović. Sjednici je prisustvovao i načelnik Škvorc, inače voditelj Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“, te je najavio projekt preuređenja potkrovlja Doma kulture Mala Subotica, u kojem će konačno biti smještena iznimno vrijedna Etno zbirka tradicijskih predmeta Udruge.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje