Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine M. Subotica Valentino Škvorc: “Ulaganje u ljude i transparentnost ključni!”

Objavljeno:

- dana

Općina Mala Subotica prošle je godine, kao i velik broj drugih međimurskih općina, obilježila četvrt stoljeća od ustrojavanja. Jedna od većih jedinica lokalne samouprave u Međimurju ubrzano radi na razvoju svih šest naselja koji se nalaze u njezinu sastavu.

U svibnju su u Zagrebu svečano potpisani ugovori o financiranju za operaciju 7.4.1., „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u provedbi mjere “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. U sklopu operacije Općini Mala Subotica odobreno je više od četiri milijuna kuna za adaptaciju Dječjeg vrtića „Potočnica“. Na istu mjeru prijavljen je i projekt izgradnje Društvenoga centra Piškorovec vrijedan 7,44 milijuna kuna, za što u Općini još uvijek čekaju na rezultate.

Infrastruktura

– Trudimo se da sva naselja u sastavu Općine napreduju te da se razvijaju jednoliko. Tako smo, primjerice, prošle godine prijavili projekt uređenja središta Držimurca i Strelca, odnosno dječjih igrališta u tim naseljima, vrijedan 400.000 kuna, pri čemu je nositelj programa bila Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

KUU “Zvon” je održao sjednicu Skupštine, na kojoj je za predsjednika izabran vlč. Đuro Vukalović

Ove pak godine planiramo urediti groblje u Palovcu, rekonstruirati javnu rasvjetu kod crkve u Svetome Križu te izgraditi obilaznicu kod groblja u Maloj Subotici. Osim toga, za sufinanciranje smo prijavili i projekt izgradnje ograde te hortikulturno uređenje groblja Držimurec-Strelec, kao i rekonstrukciju sustava ventilacije i multimedijsko opremanje dvorane Doma kulture. Pritom je rekonstrukcija ventilacije sigurna, dok opremanje ovisi o dodatnim sredstvima – objašnjava načelnik Općine Mala Subotica, Valentino Škvorc.

Općina je prošle godine ocijenjena najvišom ocjenom, peticom, za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije. Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica.

Općini Mala Subotica odobreno je više od 4 milijuna kuna za adaptaciju DV-a “Potočnica”

Brinu se i za sigurnost mještana, o čemu svjedoči činjenica da je u pogon puštena rampa na opasnom pružnome prijelazu u smjeru Belice, na kojem su česti bili naleti vlaka na cestovna vozila. Rekonstruirano je i semaforima poboljšano opasno raskrižje „kod Mandlina“, notorno po broju i težini prometnih nesreća.

– Semaforizacija raskrižja, na kojoj su surađivale Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Policijska uprava međimurska, bila je prilika za sanaciju oborinske i sanitarne odvodnje te rekonstrukciju javne rasvjete koje je financirala Općina. Uređenjem toga raskrižja i pružnoga prijelaza znatno je povećana sigurnost svih sudionika u prometu – dodaje Škvorc.

Društveni život

Na području Općine djeluje više od 40 udruga i društava, od kojih osobito dobre rezultate postižu članovi Kulturno-umjetničke udruge „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, čiji članovi često sudjeluju na raznim smotrama (primjerice, Tamburaški orkestar na Državnoj smotri tamburaških orkestara i sastava), kao i Puhačkog orkestra općine Mala Subotica koji je prije nešto više od mjesec dana napunio 20 godina od utemeljenja. KUU „Zvon“ je nedavno održao izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je ponovo za predsjednika izabran dosadašnji predsjedavajući Udruge, vlč. Đuro Vukalović. Sjednici je prisustvovao i načelnik Škvorc, inače voditelj Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“, te je najavio projekt preuređenja potkrovlja Doma kulture Mala Subotica, u kojem će konačno biti smještena iznimno vrijedna Etno zbirka tradicijskih predmeta Udruge.

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje