Povežite se s nama

Međimurje

Lucija Pokrivač volontiranju se okreće kad god se ukaže potreba

Objavljeno:

- dana

Lucija Pokrivač iz Dragoslavec Sela učenica je trećeg razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu.

Mlada volonterka s humanitarnim se radom susrela još u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec, a intenzivnije je počela volontirati kada je krenula u prvi razred gimnazije, odnosno od ožujka prije gotovo dvije godine kada joj se pružila prilika da se osamostali. Iako joj je prvotna motivacija bila postojanje mogućnosti da dobije dobru ocjenu, ubrzo se u njoj, dok je promatrala druge volontere, probudila potreba da pomaže ljudima bez materijalnog ili drugog, „višeg“ cilja pa sada volontira na svakom koraku.

Uspjela sam privući neke iz razreda, pa sada nas troje ili četvero idemo zajedno volontirati.

– U osnovnoj školi humanitarne akcije su bile česte: vidjela sam volontere i pomislila da bih i ja mogla pomagati. Prvo sam krenula s volontiranjem u akciji Zelena čistka, misleći da ću možda dobiti peticu iz Biologije. Nisam dobila ocjenu, ali mi se svidjelo jer smo se družili, kvalitetno proveli vrijeme, čistili okoliš i radili korisne stvari – rekla nam je Lucija, dodavši da su za ovom volonterskom akcijom ubrzo uslijedile i mnoge druge.

Novi ljudi

Nakon nekoliko takvih akcija upoznala je nove zanimljive ljude, a između ostalih, u travnju 2017. upoznala je i Moniku koja je radila na projektu uređivanja klupica u Perivoju Zrinskih za Udrugu Zora. Tada je odlučila priključiti se Zori i tome projektu, a od ožujka iste godine sudjeluje u akcijama Leo kluba Zrinski.

U osnovnoj školi česte su bile humanitarne akcije, vidjela sam volontere i pomislila da bih i ja mogla pomagati!

Na pitanje kako usklađuje školu i volontiranje, Lucija odgovara da joj je volontiranje glavni hobi koji ne oduzima toliko puno vremena.

– Ne volontiram baš svaki tjedan. S Leo klubom imamo određene akcije tijekom godine, koje traju eventualno dva mjeseca, a u Zori također volontiram po potrebi. Od trećega mjeseca prošle godine krenuo je projekt „Tete i stričeki pričalice“, što je projekt MURID-a, u sklopu kojega jednom tjedno idem u Županijsku bolnicu na Odjel pedijatrije djeci čitati priče. To je jedino volontiranje na tjednoj bazi, ali trenutno imamo zimsku pauzu te ujedno čekamo da prođu gripe pa da nastavimo s pričanjem.

Akcije u Zori

Lucija je prije otprilike mjesec dana dobila prestižnu nagradu za najvolonterku Udruge Zora za 2018. godinu i to potpuno zasluženo, budući da se volontiranju okreće kada god se za tim ukaže potreba. Nagradu je dobila zahvaljujući akcijama „Aktivni mladi protiv nasilja“ i „Doprinos mladih: za manje vršnjačkoga nasilja“. Te su akcije uključivale kratki put u Osijek, gdje su se sudionici educirali o vršnjačkom nasilju:

– Sudjelovali smo na nekoliko edukacija i radionica, posjetili smo Dom za odgoj djece i mladih u kojemu žive djeca odvojena od roditelja jer su bježali od kuće, tukli se i slično. Održali smo radionice s ciljem preodgoja. Razgovarali smo o njima, njihovu životu i o svemu što rade, pokušali smo im pomoći razgovorom…

U sklopu aktivnosti Udruge Zora također su dijelili edukativne letke, izrađivali origami ždralove povodom V-daya, dok je prilikom suradnje Zore s čakovečkim Kinom za mlade Lucija sudjelovala i u organizaciji filmova za mlade koji su se prikazivali svakoga petka.
Vrlo je pohvalno što je Lucija tako mlada već prepoznala dobrobiti volonterskog rada i što osjeća veliku sreću kada nekome pomogne te zauzvrat dobije osmijeh i saznanje da pozitivno utječe na nečiji život. Okružena je mladim ljudima koji se bave sličnim aktivnostima pa dodaje:

– U početku sam bila među rijetkima svoje dobi koji su volontirali, no uspjela sam privući neke iz razreda pa nas sada troje ili četvero volontira zajedno!

Želje za budućnost

Što se tiče budućnosti, Lucija je sigurna u kojem smjeru želi ići. Voljela bi kada bi mogla spojiti posao s volontiranjem, odnosno kada bi joj struka omogućila da pomaže ljudima te dodaje da će se zasigurno nastaviti baviti humanitarnim radom i doprinositi zajednici.
– U budućnosti bih svakako htjela profesionalno biti u nekoj udruzi te da to bude na neki način povezano s mojim poslom. Možda upišem psihologiju pa bih radila s ljudima i pomagala na taj način, a možda i na nekom projektu – zaključuje i dodaje da nema specifičnog uzora, već da se divi svim ljudima koji pomažu drugima.

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje