Povežite se s nama

Kultura

Koncert Zagrebačkog puhačkog ansambla u atriju Starog grada

Objavljeno:

- dana

Ljeto u Varaždinu

Atrij varaždinskog Starog grada bit će danas u 21 sat pozornica na kojoj će u sklopu Ljeta u Varaždinu nastupiti Zagrebački puhački ansambl

Ansambl – Dani Bošnjak, flauta, Branko Mihanović, oboa, Danijel Martinović, klarinet, Bank Harkay, rog, i Ricardo Luque, fagot

  Koncert  ansamla – koji čine  Dani Bošnjak, flauta, Branko Mihanović, oboa, Danijel Martinović, klarinet, Bank Harkay, rog, i Ricardo Luque, fagot – održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Zagrebački puhački ansambl osnovan je 1991. godine. Čine ga ambiciozni i afirmirani glazbenici, obrazovani na više različitih visokoškolskih glazbenih ustanova, usavršavani u zemlji i u inozemstvu.

 Uz brojne hrvatske gradove ansambl je gostovao u Austriji i Južnoj Americi. Snimio je tri nosača zvuka.

 

Repertoar ansambla je vrlo širok, a obuhvaća skladbe mnogih stilova i razdoblja, s naglaskom na glazbi 20. stoljeća. Interpretacije ansambla krasi sklad kvinteta u cjelini, kao i osobnost te kvaliteta svakog pojedinog člana kao solista. Ansambl je redovit gost brojnih domaćih glazbenih festivala, među kojima su Večeri na Griču, Muzički biennale Zagreb, Festival sv. Marka, Ljetna scena Amadeo, Omiško ljeto, Pulski festival i dr. Surađuje s istaknutim glazbenicima kao što su Stephen Kovachevich, Anđelko Krpan, Ratko Vojtek, Višnja Mažuran, Ljubomir Gašparović, Ruben Dalibaltayan i dr.

Uz brojne hrvatske gradove ansambl je gostovao u Austriji i Južnoj Americi. Snimio je tri nosača zvuka.

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždinka Ružica Kapitan, žena koja je 44 godine djeci bezrezervno usađivala ljubav prema glazbi

Objavljeno:

- dana

Glazbena pedagoginja i zborska dirigentica Ružica Kapitan iz Varaždina na 65. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži dobila je Nagradu za životno djelo.

Kruna je to njezina cjeloživotnoga glazbeno-pedagoškog rada, unapređenja glazbene kulture i vođenja pjevačkih zborova, s kojima je tijekom karijere postizala visoke rezultate.

Iz bogate biografije izdvojit ćemo da je kao glazbena pedagoginja djelovala 44 godine, i to prvo u osnovnoj Glazbenoj školi u Koprivnici, zatim u Osnovnoj školi Tužno, pa u V. osnovnoj školi i naposljetku u VI. osnovnoj školi Varaždin, a od 2020. godine je u mirovini. Nakon promaknuća u zvanje mentora 1996. godine, 1999. godine promaknuta je u zvanje savjetnika te je dugogodišnja voditeljica županijskoga Stručnog vijeća učitelja glazbene kulture. Osim toga, 2012. godine Hrvatska udruga zborovođa dodijelila joj je strukovni naziv maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. Niz godina članica je Državnog povjerenstva za provedbu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, Županijskog odbora i Prosudbenog povjerenstva za pjevačke zborove Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije te Upravnog odbora Glazbene mladeži Varaždin. Često je održavala predavanja i radionice za učitelje iz struke, a i sama se kontinuirano stručno usavršavala, i to na simpozijima i stručnim skupovima eminentnih domaćih te stranih glazbenih pedagoga, dirigenata i umjetnika.

Pjevački zborovi koje je oformila i s kojima je postizala iznimne rezultate su “Varaždinski slavuji”, dječji zbor VI. OŠ Varaždin (mlađi uzrast), Dječji zbor starijeg uzrasta VI. OŠ Varaždin, Pjevački zbor “Millenium” Varaždin (djevojački zbor), Dječji zbor V. OŠ Varaždin (stariji uzrast), Dječji zbor mlađeg uzrasta OŠ Tužno i Dječji zbor starijeg uzrasta OŠ Tužno.

Nagrada za cjelokupni rad

Na natjecanju sa zborom prvi se put pojavila 1980. godine, i to sa zborom Osnovne škole Tužno. Tijekom karijere Kapitan je sa zborovima osvojila čak 32 zlatne i srebrne plakete, a dobitnica je i brojnih drugih nagrada, pri čemu je Nagrada za životno djelo od posebne važnosti.

– Nagrada mi znači puno, tijekom svoga radnog vijeka dobila sam puno nagrada, ali s ovom se sad sve nekako zaokružilo. To je, zapravo, nagrada za moj sveukupni pedagoški rad i za vođenje pjevačkih zborova – rekla je Ružica Kapitan te otkrila što je ključ njezina uspjeha: – Glavni razlog je to što sam cijeli radni vijek radila ono što sam neizmjerno voljela, a to su glazba i glazbeno-pedagoški rad. Dakle, veliki entuzijazam je tajna mog uspjeha.

Teško joj je, kaže, izdvojiti najljepši trenutak iz svoje karijere jer ih je bilo mnogo, no neki nastupi sa zborovima posebno su joj se urezali u sjećanje.

– Ipak, izdvojila bih nastupe s troglasnim zborom V. osnovne škole, kada smo dva puta sudjelovali u Poreču na Susretu zborova “Naš kanat je lip” kao jedini zbor iz kontinentalne Hrvatske, te nastup sa Zagrebačkim solistima na Varaždinskim baroknim večerima. Istaknula bih i prekrasne trenutke s djevojačkim zborom “Millenium”, s kojim smo, između ostaloga, nastupili dva puta u Austriji na međunarodnom festivalu Alpe-Adria-Advent kao jedini zbor iz Hrvatske. Prekrasna putovanja imali smo i u Split, Zadar, Pulu te Mađarsku. Bilo je tu također puno lijepih nastupa sa zborovima VI. OŠ i OŠ Tužno… Marljivo smo radili, ali uvijek smo se nakon nastupa i natjecanja lijepo veselili i družili. Još bih istaknula nastup “Milleniuma” u Fažani, kada je nastupu prisustvovao veliki istarski skladatelj, pedagog i dirigent Nello Milotti, rodom iz Italije, čiju smo skladbu “Ribarevo jutro” izveli. Prišao nam je nakon nastupa suznih očiju i rekao da još nitko nije tako lijepo otpjevao “Ribarevo jutro”. Naravno, onda su emocije ponijele i mene i cure, a srce nam je bilo puno – prisjetila se Kapitan. Dodala je da su joj svi pjevači jednako dragi i da su joj svi zborovi ostali u jednako lijepom sjećanju.

Mnogi učenici i članovi zborova nastavili su školovanje na Glazbenoj školi, a onda i na muzičkim akademijama te se opredijelili za glazbu kao svoje buduće zvanje, navodi.

– S nekima sam još u kontaktu i drago mi je kad se nakon dugo vremena sretnemo i kad mi mnogi od njih kažu da im je pjevanje u zboru bilo jedno prekrasno životno iskustvo – zadovoljna je varaždinska glazbena pedagoginja i dirigentica.

Mnogo slobodnog vremena

Tijekom karijere susretala se i s manje lijepim stranama svog posla, no to je, u odnosu na sve lijepe trenutke, zanemarivo.

– Nekad davno, kad sam osvojila prvu zlatnu plaketu, pokojni profesor Zuber, kojeg sam iznimno cijenila, rekao mi je jednu rečenicu: “E, dijete, sad je krenulo. Što ćeš imati više uspjeha, imat ćeš više i onih kojima se to neće sviđati.” Tako sam se, naravno, u svom radu susretala i sa zavišću, međutim, slijedila sam svoje snove i to me nije ometalo ni pokolebalo – ističe Kapitan, koja sada uživa u zasluženoj mirovini.

– S obzirom na to da sam uvijek imala brz, žustar tempo i puno obveza, još se privikavam na mirovinu. Imam jako puno slobodnog vremena, i za kavu s prijateljicama, a više vremena provodim i s obitelji, puno se družim s unučicom, koja ima pet godina – govori glazbena pedagoginja, kojoj je glazba i dalje sastavni dio života.

Redovito sluša glazbu, a ponekad i zasvira klavir. Osim klasične, voli poslušati i drugu dobru glazbu, koje ima, kako kaže, u svakom žanru, pa tako i u zabavnoj, pop, rock te drugim vrstama glazbe, a posjećuje i neke glazbene manifestacije, poput nedavno održanih Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži.

Zahvale

Ružica Kapitan za kraj je zahvalila svima koji su s njom podijelili najljepše trenutke karijere.

– Zahvaljujem svim pjevačima koji su pjevali u mojim zborovima, zahvaljujem im na svakom lijepo otpjevanom tonu te na svim radostima koje nam je pružalo naše zajedničko muziciranje na probama, nastupima, natjecanjima i putovanjima. I još bih zahvalila Državnom povjerenstvu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje mi je dodijelilo ovu nagradu, zatim svima s kojima sam surađivala i koji su mi pružali podršku u radu. Tu bih istaknula korepetitore koji su moje zborove pratili na klaviru, to su profesori Vesna Leljak Petković, Marina Korunek i Ivan Mežnarić. Naravno, zahvala ide i mojoj obitelji, koja mi je uvijek pružala veliku podršku i koja je uvijek bila uz mene. Ne bih ništa mijenjala, a mladima bih poručila neka slijede svoje snove – zaključila je Kapitan.

Kapitan je dobitnica mnogih priznanja i nagrada:

Ministrovo priznanje, 2003. (za uspješan kvalitetan i kreativan rad)

Državna nagrada “Ivan Filipović”, 1997.

Nagrada “Marijan Zuber”, 2012.

Spomenica domovinske zahvalnosti, 1997.

Nagrada Varaždinske županije za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, 1997.

Medalja Grada Varaždina, 2005.

Županijska nagrada povodom Svjetskog dana učitelja, 2003.

32 (zlatne, srebrne…) plakete Prosudbenog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži

Jubilarna plaketa Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1997.

Priznanje Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri, 1995.

Povelja i priznanje Glazbene mladeži Varaždin, 2013.

Priznanje Državnog povjerenstva 54. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 2011.

Priznanje i zahvalnica Hrvatske glazbene mladeži Varaždin

Priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2003., 2001. i 2009.

Zahvalnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2015.

nagrade Programskog vijeća Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1996., 2002., 2004. i 2005.

Nagrada Odbora 7. Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije, 2005.

nagrade Varaždinske županije kao mentoru-voditelju za uspješnu pripremu učenika za natjecanja na području glazbe, 2011., 2010., 2009., 2008., 2006., 2005., 2004., 2003., 2002., 2001., 2000., 1999., 1997., 1996., 1995. i 1994.

nagrade SIZ-a kulture Općine Varaždin, 1980., 1988. i 1989.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Na Međunarodnom natjecanju pijanista okupilo se oko 130 pijanista iz 21 zemlje svijeta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 130 mladih pijanista iz 21 zemlje svijeta od Portugala do Taiwana okupilo se u varaždinskoj Glazbenoj školi na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijalu Jurica Murai.

U proteklih tjedan dana mladi su se pijanisti predstavili članovima ocjenjivačkog suda kojeg su ove godine sačinjavali vrhunski glazbeni pedagozi – Giuliano Adorno iz Italije, Nataša Veljković iz Srbije, Xin Wang iz Kine, Kálmán Dráfi iz Mađarske i Đorđe Stanetti iz Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje s ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina.

Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

A da je varaždinsko pijanističko natjecanje već postalo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti, svjedoče i podatci da laureati ovog međunarodnog natjecanja, nakon nastupa u Varaždinu, započinju osvajati nagrade i širom svijeta.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix je uspješno prošao selekcijski postupak te je uvršten kao jedan od projekata u sklopu “European Year of Youth 2022.” na razini EU.

Natjecanje je postalo privlačno za brojne natjecatelje širom svijeta, steklo je velik ugled i postalo članom Alink-Argerich fondacije. Alink-Argerich fondacija neprofitna je organizacija koja pruža bitne informacije o međunarodnim pijanističkim natjecanjima diljem svijeta, prati većinu njih i pruža korisnu pomoć organizatorima natjecanja i nudi smjernice svim uključenim stranama.

A u Glazbenoj školi u Varaždinu na natjecanju se članovima žirija pridružila i Akemi Alink, supruga predsjednika Alink-Argerich fondacije.

Na završnom koncertu koji je održan 15. svibnja sudjelovali su laureat B kategorije Oleksandr Fediurko iz Ukrajine, kandidat B i C kategorije Jaden Ordoñez iz Nizozemske, laureat F kategorije Stjepan Gerić iz Hrvatske, kao i dobitnici triju nagrada Murai Grand Prix natjecanja Hsin-Yu Kwan iz Tajvana, Andrija Jovović iz Crne Gore i Roman Fediurko iz Ukrajine.

– Vjerujemo kako sudjelovanje na ovom natjecanju predstavlja svima novo iskustvo, jer zahtijeva jako dobru pripremu, a i činjenica da imaju prigodu predstaviti se svjetski poznatim članovima žirija velika je stvar za mlade glazbenike – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje