Povežite se s nama

Život i društvo

Kreće rekonstrukcija Osnovne škole Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Osnovnu školu u Martijancu očekuje rekonstrukcija i dogradnja kao preduvjet organizacije nastave u jednoj smjeni te uređenje i opremanje vanjskih igrališta.

Rezultat je to potpisanog 9,5 milijuna kuna vrijednog Sporazuma o sufinanciranju troškova rekonstrukcije, dogradnje i opremanje zgrade te sanacije i opremanja školskih sportskih igrališta između župana Varaždinske županije Radimira Čačića, načelnika Općine Martijanec Dražena Levaka te ravnateljice Osnovne škole Martijanec Sonje Huzjak.

Investiciju će Varaždinska županija sufinancirati s 75 % iznosa, odnosno s 7.125.000 kuna, a Općina Martijanec s 25 %, tj. 2.375.000 kuna.

Iako se o projektu dogradnje priča već desetak godina, tek je ova županijska vlast osigurala realizaciju. Rekonstrukcijom škole, za što će se potrebno dograditi šest učionica s pratećim sadržajima, ukupno će 96 % učenika u Varaždinskoj županiji imati nastavu u jednoj smjeni.

– Ukupno 187 učenika u 14 razrednih odjela u školi u Martijancu u kojoj je zaposleno 44 djelatnika će imati iste uvjete kao i 96 % djece u Varaždinskoj  županiji. Tih par posto ćemo riješiti u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja. Imamo jasan stav da do početka sljedeće godine imamo sliku – ili ćemo to rješavati kroz centralni državni budžet s podrškom EIB-a ili ćemo to rješavati kroz javno-privatno partnerstvo. Sasvim svejedno, još nam predstoji škola u Ivancu, ali i to ćemo riješiti. Što se tiče podrške bez koje ne ide i ne možemo realizirati JPP, a znamo da to funkcionira po principu 55 % država, 35 Županija i 10 % lokalna samouprava, Grad Ivanec se izjasnio i oni prihvaćaju taj model. Bit će nam puno draže ako to riješimo jednostavnijim i jeftinijim načinom direktnog financiranja i dogovora s resornim  Ministarstvom – rekao je župan Čačić te naznačio kako je ovaj projekt rezultat obostranog kvalitetnog dogovora.

Načelnik Općine Martijanec Dražen Levak izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma.

– Već duže vrijeme pregovaramo s Varaždinskom županijom oko dogradnje Osnovne škole u Martijancu i stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu. U tom smislu, donijeta je odluka o darovanju zemljišta OŠ Martijanec površine 9162 četvorna metra za dogradnju škole i osiguravanje uvjeta za organizaciju nastave u jednoj smjeni. Ujedno je donijeta i odluka o sufinanciranju projekta dogradnje osnovne škole za što će se Općina morati kreditno zadužiti, ali je jednoglasni stav vijećnika da se u cilju stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu ide u sufinanciranje ove investicije.

– Kod oba ova ugovora Općinsko vijeće zauzelo je stav da dajemo i sudjelujemo u izgradnji, ali ujedno i stvaramo preduvjete da se objekt i postojeći objekti škole koriste za potrebe mještana općine Martijanec, kad se u školi neće odvijati nastava. Ugovorit ćemo s Varaždinskom županijom, za što su i dali suglasnost, da mještani općine Martijanec mogu koristiti 25 posto termina u školsko-sportskoj dvorani, vanjska školska sportska igrališta, odnosno asfaltirana igrališta koja će se obnoviti. Ugovorili smo i trajno pravo korištenja svlačionica NK Polet – dodao je načelnik Levak.

Osim troškova rekonstrukcije i dogradnje te stručnog nadzora i zaštite na radu financira se i opremanje škole te uređenje i opremanje vanjskih igrališta. Ugovor s izvođačem potpisala je ravnateljica škole Sonja Huzjak.

– Ovom prilikom želim istaknuti kako Osnovnu školu Martijanec pohađa 187 učenika u 14 razrednih odjela. Škola broji 44 djelatnika. Novoizgrađene prostore škola će koristiti za potrebe nastave u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim i večernjim satima Općina za svoje potrebe. Jako sam sretna i zadovoljna, nakon toliko godina krećemo s realizacijom projekta. Hvala svima, Općini Martijanec, a posebno Varaždinskoj županiji. Ovo je zaista veliki dan za našu školu – nije krila oduševljenje ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak.

S obzirom na to da je sredinom 90-ih godina počela gradnja trodijelne sportske dvorane, koja nije dovršena u skladu s početnim projektom, škola u dijelu građevine ima neiskorišteni prostor. Sada će se rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće građevine, prenamjenom pojedinih postojećih prostora te povezivanjem prostora škole i školske športske dvorane u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, omogućiti održavanje nastave u jednoj smjeni. U novodograđenom prostoru – na mjestu dijela spojnog hodnika škole i školske sportske dvorane – predviđa se i smještaj učionica s pratećim sadržajima.

Nakon što su skupština Varaždinske županije te općinsko vijeće Općine Martijanec donijele Odluku o prihvaćanju projekta rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Martijanec prišlo se pokretanju postupka jave nabave za radove. Kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ponuda tvrtke Mipcro u iznosu od 7.973.887,68 kuna s PDV-om, dok je za stručni nadzor odabrana je ponuda tvrtke APG inženjering u iznosu od 108.100 kuna s PDV-om.

Inače, OŠ Martijanec je 2019. energetski obnovljena. Škola je dobila novu fasadu, kvalitetnu stolariju i krovište, a učionice sustav prozračivanja. Uređen je i pristup za osobe s invaliditetom te za slijepe i slabovidne osobe, a uštede na energentima iznose više od 65 posto. Riječ je o najvećem ulaganju od izgradnje škole 1971, ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna (bespovratna EU sredstva: 3 milijuna kuna, Varaždinska županija: 2,8 milijuna kuna; bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 1,5 milijuna kuna). Varaždinska županija uložila je i dodatnih milijun kuna kako bi sve bilo spremno za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu.

Potpisivanju Sporazuma prisustovali su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija Zdravka Grđan te Branimir Nađ, općinski vijećnik Općine Martijanec kao i Zdravko Rogina, predstavnik tvrtke Mipcro.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati