Povežite se s nama

U fokusu

Krediti bez učešća i bespovratnim poticajima!

Objavljeno:

- dana

Kreditna linija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije

U Varaždinu je predstavljen program suradnje Zagrebačke banke i Europske banke za obnovu i razvoj namijenjen investicijama tvrtki i jedinica lokalne samouprave u energetsku učinkovitost i projekte vezane uz obnovljive izvore energije.

Ova kreditna linija dio je EBRD-ova projekta u suradnji s Europskom unijom pod nazivom Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility II (WeBSEFF II), a omogućit će korisnicima kredita, uz atraktivne uvjete, i pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije te besplatnu tehničku pomoć.

U uvodnom dijelu predstavljanja govorio je Pavao Parat, direktor Regionalnog centra Sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke koji je ovom prigodom istaknuo važnost projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

„Želimo biti što uspješniji u ovom segmentu, a upravo nam ugovor s EBRD-om o aktiviranju kreditne linije WeBSEFF II to omogućava. Njime uz poduzetnike mogućnost investiranja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije dobivaju i naši klijenti iz komunalnog sektora koji često imaju ograničen pristup takvim sredstvima“, naglasio je direktor Parat.

Nakon potpisivanja ugovora između Zabe i EBRD-a u iznosu od 20 milijuna eura, sljedeći je korak identificirati projekte koji u ovom području imaju najveći potencijal, istaknula Danijela Maršić iz Poslovne strategije i proizvoda financiranja, koja je u ime Zagrebačke banke prezentirala konkretnu kreditnu ponudu te naglasila kako će iznos bespovratnih sredstava za projekte koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2, biti od 5% do 10% iznosa kredita za poslovne subjekte odnosno od 10% do 15% iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave.

„Usto, klijenti imaju mogućnost već u početnoj fazi dobiti besplatnu tehničku pomoć konzultanata kako bi procijenili može li projekt zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na bespovratna sredstva,“ istaknula je Danijela Maršić.

Ovu kreditnu liniju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije podrobno je predstavila Vedrana Perković-Hadl, Bank Relationship Manager za WeBSEFF koja je iznijela mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije: „Važno je istaknuti da je ova kreditna linija otvorena praktički svima – i javnom i privatnom sektoru – koji žele poboljšati efikasnost korištenja energije i/ili ulagati u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energija. Naš projektni tim koji uključuje stručnjake za tehničku i financijsku ocjenu projekata, te za marketing i javnu nabavu je tu da ponudi potrebnu pomoć u formuliranju i ocjeni projekata i za javni i za privatni sektor.“

Perković-Hadl je istaknula da su raspoloživa sredstva namijenjena za ulaganje u: „suvremene tehnologije koje smanjuju potrošnju energije i emisije CO2  za najmanje 20%; obnovu zgrada pod uvjetom da će investicija zgradu učiniti više energetski učinkovitom za najmanje 30%; te manje projekte obnovljivih izvora energije’’.

Zahvaljujući WeBSEFF I, čija je provedba započeta 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji, dosad je omogućeno financiranje za 128 projekata u poslovnom sektoru i to ponajviše u proizvodnom, industrijskom sektoru. WeBSEFF II rezultat je uspješne suradnje s EBRD-om koji je intenzivirao svoju podršku hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu i unaprjeđivanju energetske učinkovitosti potpisavši sa Zagrebačkom bankom u srpnju ugovor o kreditiranju od 60 milijuna eura, od čega je 20 milijuna eura namijenjeno za projekte sektora privatne i komunalne energetske učinkovitosti te za projekte obnovljivih izvora energije.

 

 

Izvor: ZABA
Foto: Darko Gorenak

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati