Povežite se s nama

Međimurje

Krizne situacije lani mimoišle Međimurje

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom Međunarodnoga i Nacionalnog dana civilne zaštite Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu, na kojoj je istaknuto da je 2016. na području Županije protekla uglavnom mirno, bez događaja s obilježjem većih nesreća.

Nakon sjednice je otvoren novouređeni objekt za prihvat donirane robe i skladište opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec. Novi objekt u Ulici Vatroslava Lisinskog 2a je stavljen u funkciju zahvaljujući prikupljenim donacijama, angažiranju volontera i vlastitih sredstava, ističe Kristijan Valkaj, ravnatelj GDCK Čakovec.

Potrebitima iz skladišta distribuirano 75 tona mandarina i 100 tona jabuka

– Riječ je o prostoru površine 320 metara četvornih i dodatnih 49 kvadrata koji nam prvenstveno služe za prihvat donirane robe. Nedavno smo bili u situaciji da osiguramo skladištenje 75 tona mandarina i 100 tona jabuka za Međimurce u potrebi i odlično nam je poslužio pri distribuciji voća. Tako je staro skladište izgubilo funkciju, jer novo ima dežuraonu s opremom za hitne intervencije, poput šatora i isušivača – rekao je Valkaj. Izmještanje Gradskog društva Crvenoga križa u novi prostor omogućit će bolje djelovanje u kriznim situacijama, poput one koju je izazvao masovni dolazak imigranata u Čakovec.

– Svi koji žele donirati konzerviranu, nekvarljivu hranu, odjeću i obuću i dalje se prvo trebaju javiti u administrativne prostore u Ulici kralja Tomislava 29. Umirovljenici su i dalje najugroženija skupina žitelja Međimurske županije, jer s današnjom mirovinom teško krpaju kraj s krajem – upozorava Valkaj te dodaje da su ljudi treće dobi u svojoj mladosti izgradili kuće koje više ne mogu nikako održavati. Još gore, mnogi od njih nemaju ni za popravak perilice za rublje, a situacija se dodatno komplicira ako su im djeca u potrazi za poslom otišla u inozemstvo. Srećom, u pomoć im priskaču i volonteri Crvenoga križa, za čiju djelatnost samo Međimurska županija ove godine izdvaja 253 tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje