Povežite se s nama

Međimurje

Krizne situacije lani mimoišle Međimurje

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom Međunarodnoga i Nacionalnog dana civilne zaštite Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu, na kojoj je istaknuto da je 2016. na području Županije protekla uglavnom mirno, bez događaja s obilježjem većih nesreća.

Nakon sjednice je otvoren novouređeni objekt za prihvat donirane robe i skladište opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec. Novi objekt u Ulici Vatroslava Lisinskog 2a je stavljen u funkciju zahvaljujući prikupljenim donacijama, angažiranju volontera i vlastitih sredstava, ističe Kristijan Valkaj, ravnatelj GDCK Čakovec.

Potrebitima iz skladišta distribuirano 75 tona mandarina i 100 tona jabuka

– Riječ je o prostoru površine 320 metara četvornih i dodatnih 49 kvadrata koji nam prvenstveno služe za prihvat donirane robe. Nedavno smo bili u situaciji da osiguramo skladištenje 75 tona mandarina i 100 tona jabuka za Međimurce u potrebi i odlično nam je poslužio pri distribuciji voća. Tako je staro skladište izgubilo funkciju, jer novo ima dežuraonu s opremom za hitne intervencije, poput šatora i isušivača – rekao je Valkaj. Izmještanje Gradskog društva Crvenoga križa u novi prostor omogućit će bolje djelovanje u kriznim situacijama, poput one koju je izazvao masovni dolazak imigranata u Čakovec.

– Svi koji žele donirati konzerviranu, nekvarljivu hranu, odjeću i obuću i dalje se prvo trebaju javiti u administrativne prostore u Ulici kralja Tomislava 29. Umirovljenici su i dalje najugroženija skupina žitelja Međimurske županije, jer s današnjom mirovinom teško krpaju kraj s krajem – upozorava Valkaj te dodaje da su ljudi treće dobi u svojoj mladosti izgradili kuće koje više ne mogu nikako održavati. Još gore, mnogi od njih nemaju ni za popravak perilice za rublje, a situacija se dodatno komplicira ako su im djeca u potrazi za poslom otišla u inozemstvo. Srećom, u pomoć im priskaču i volonteri Crvenoga križa, za čiju djelatnost samo Međimurska županija ove godine izdvaja 253 tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje