Povežite se s nama

Međimurje

Krizne situacije lani mimoišle Međimurje

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom Međunarodnoga i Nacionalnog dana civilne zaštite Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu, na kojoj je istaknuto da je 2016. na području Županije protekla uglavnom mirno, bez događaja s obilježjem većih nesreća.

Nakon sjednice je otvoren novouređeni objekt za prihvat donirane robe i skladište opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec. Novi objekt u Ulici Vatroslava Lisinskog 2a je stavljen u funkciju zahvaljujući prikupljenim donacijama, angažiranju volontera i vlastitih sredstava, ističe Kristijan Valkaj, ravnatelj GDCK Čakovec.

Potrebitima iz skladišta distribuirano 75 tona mandarina i 100 tona jabuka

– Riječ je o prostoru površine 320 metara četvornih i dodatnih 49 kvadrata koji nam prvenstveno služe za prihvat donirane robe. Nedavno smo bili u situaciji da osiguramo skladištenje 75 tona mandarina i 100 tona jabuka za Međimurce u potrebi i odlično nam je poslužio pri distribuciji voća. Tako je staro skladište izgubilo funkciju, jer novo ima dežuraonu s opremom za hitne intervencije, poput šatora i isušivača – rekao je Valkaj. Izmještanje Gradskog društva Crvenoga križa u novi prostor omogućit će bolje djelovanje u kriznim situacijama, poput one koju je izazvao masovni dolazak imigranata u Čakovec.

– Svi koji žele donirati konzerviranu, nekvarljivu hranu, odjeću i obuću i dalje se prvo trebaju javiti u administrativne prostore u Ulici kralja Tomislava 29. Umirovljenici su i dalje najugroženija skupina žitelja Međimurske županije, jer s današnjom mirovinom teško krpaju kraj s krajem – upozorava Valkaj te dodaje da su ljudi treće dobi u svojoj mladosti izgradili kuće koje više ne mogu nikako održavati. Još gore, mnogi od njih nemaju ni za popravak perilice za rublje, a situacija se dodatno komplicira ako su im djeca u potrazi za poslom otišla u inozemstvo. Srećom, u pomoć im priskaču i volonteri Crvenoga križa, za čiju djelatnost samo Međimurska županija ove godine izdvaja 253 tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati