Povežite se s nama

U fokusu

Krunoslav Capak na današnjoj presici: „Gori nam sjever zemlje, Varaždinska i Međimurska županija“

Objavljeno:

- dana

U 11 sati počela je presica Nacionalnog stožera civilne zaštite, na kojoj je rečeno da je u Hrvatskoj 1529 novooboljelih od koronavirusa te da je 38 osoba preminulo.

<<Koronavirus: zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze, preminulo 38 osoba<<

Naime, presice će se od danas održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom. Na današnjoj sjednici ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da je broj oboljelih u svijetu prešao 50 milijuna, a više je od milijun umrlih.

– Mogu reći da je u čitavoj Europi situacija slična ili gora kao kod naše. U nekim zemljama koje su od 33 do 35 tjedna imale ogroman porast situacija stagnira. Nadamo se da će brojka prestati rasti i da ćemo dočekati izravnanje krivulje. Neravna krivulja ne treba nas obeshrabriti da ne poštujemo mjere. Razlika je u Hrvatskoj od županije do županije, Istarska je najbolja. Gori nam sjever zemlje, Varaždinska i Međimurska. Njihov porast je nešto kasniji u odnosu na Zagreb i Dalmaciju, nadajmo se da će izravnati krivulju. Evidentirano je smanjenje broja oboljelih u Zagrebu, nadamo se da će se tako i nastaviti – izvijestio je Capak.

Na pitanje jesu li maske obavezne ili ne na javnim okupljanjima, ministar Davor Božinović je rekao da su obvezne tamo gdje se ne može održavati distanca.

– Sve više građana se odgovorno ponaša i nosi masku u zatvorenim i otvorenim prostorima. O događaju u Zagrebu sastavljeno je izvješće. Kada govorimo o mjerama, pratimo i ono što se događa i izvan Hrvatske. Imate zemlje koje su uvele policijski sat, lockdown, i vidite što se događa. Problem striktnih mjera je što u ovom trenu nitko ne zna koliko će trajati. Uza sve epidemiološke razloge, moramo voditi razloga i o raspoloženju u društvu, mentalnoj slici, pogotovo mladih. Oni koji šalju poruke na tragu onih jučer, doživjeli su prezir od građana i to je najbolja kazna – rekao je Božinović, osvrnuvši se na jučerašnji prosvjed u Zagrebu usmjeren protiv epidemioloških mjera.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na stanje u obrazovanju. Za sada situacija nije dramatična, istaknuo je.

– Moram reći da u suradnji sa Nacionalnim stožerom cijeli sustav koji je prilično velik, uvijek pokušavamo pripremiti na vrijeme. U kontaktu smo sa svim ustanovama. Po zadnjim podacima, stanje je među studentskom populacijom i zaposlenima relativno dobra. Ali, u slučaju bilo kakvog zahtjeva kojim bi se zatražio prelazak u potpunosti na online nastavu, sve se može odviti za 24 sata. I sada se već primjenjuje hibridni model nastave, kao što je na Sveučilištu u Puli – rekao je Fuchs, koji je naveo da Sveučilište Sjever broji 20 pozitivnih studenata te niti jednog djelatnika pozitivnog na koronavirus.

Sveučilište u Zagrebu ima 70.000 studenata, 235 pozitivnih na koronavirus, s time da je pozitivno i 90 zaposlenih.

Božinović je dodao da županijski stožeri mogu povećati mjere, kao što je to već učinjeno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

– Privatna druženja najveći su trenutno izvor zaraze. Ograničite druženja za Martinje – poručio je Božinović.

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati