Dječja folklorna skupina Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice sudjelovala je u nedjelju, 15. rujna, na Dječjim Vinkovačkim jesenima.

Vinkovačke jeseni najveća su manifestacija folklora u Hrvatskoj koja se od 1966. godine svakog rujna održava u Vinkovcima. Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni održavaju se od 13. do 22. rujna. Prvi vikend festivala tradicionalno je rezerviran za Dječje Vinkovačke jeseni na kojima nastupaju dječje folklorne skupine iz cijele Hrvatske.

Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda bilo je ovogodišnji predstavnik Varaždinske županije na Dječjim Vinkovačkim jesenima. Članovi dječje folklorne sekcije KUD-a Ljuba voda sudjelovali su u mimohodu vinkovačkim korzom gdje ih je gledala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Vinkovačkih jeseni. Nakon mimohoda mali Ljubešćani nastupali su na glavnoj festivalskoj pozornici gdje su izveli točku “Puckaš”, pjesme i plesove Hrvatskog zagorja. Voditelj folklorne skupine je Tim Hrvaćanin, dok je Radojko Kadović voditelj tamburaške sekcije.

Dječja folklorna skupina KUD-a Ljuba voda s radom je počela u listopadu prošle godine u suradnji s Osnovnom školom Ljubešćica. U travnju ove godine sudjelovali su na dječjoj smotri folklora Varaždinske županije u Varaždinskim Toplicama gdje ih je selektorica Katica Tomac odabrala da predstavljaju županiju na ovogodišnjim Dječjim Vinkovačkim jesenima. To je bilo prvo gostovanje dječje folklorne skupine KUD-a Ljuba voda izvan Varaždinske županije, a u međuvremenu su nastupali i na Topličkoj folklorijadi u Varaždinskim Toplicama, Šlinganim danima u Jalžabetu i Etno susretima u Ljubešćici.

Bilo je ovo prvo gostovanje u povijesti KUD-a Ljuba voda iz Ljubešćice na Vinkovačkim jesenima. Osim u Vinkovcima, u lipnju je folklorna sekcija KUD-a Ljuba voda sudjelovala i na Brodskom kolu u Slavonskom Brodu, najstarijoj smotri folklora u Hrvatskoj. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri izvornog folklora Varaždinske županije, održanoj prošloga vikenda, 8. rujna u Novome Marofu, KUD Ljuba voda predloženo je da iduće godine Varaždinsku županiju predstavlja na jednoj od nacionalnih smotra izvornog folklora, Đakovačkim vezovima ili Vinkovačkim jesenima.

Komentari

Komentara