Povežite se s nama

Kultura

KUD “Marof” iz Novog Marofa obilježava 40 godina rada

Objavljeno:

- dana

Osnivačka skupština Kulturno-umjetničkog društva “Marof” iz Novog Marofa održana je 25. studenog 1980. godine pa se taj datum smatra i danom njegovog osnivanja.

Izabrano je rukovodstvo, imenovani voditelji i odmah se krenulo s oodržavanjem probi. Interes članstva bio je velik. Od samog početka u društvu djeluje folklorna sekcija, veliki tamburaški orkestar i mali tamburaški sastav s vokalnim solistom, te mješoviti pjevački zbor. U rad društva je uključeno preko 100 aktivnih članova, a u svom plesnom i pijevnom repertoaru društvo ima plesove i pjesme iz cijele Hrvatske pa i šire.

Rezultat marljivog rada bio je vidljiv već kod prvog nastupa za građanstvo, povodom Dana žena 8. ožujka 1981.

U proteklih 40 godina postojanja članovi društva imali su oko 1000 nastupa kako u Hrvatskoj, tako i na brojnim gostovanjima u inozemstvu. Naravno da je najveći broj nastupa ostvaren u Novom Marofu i to u raznim svečanim prilikama Dan Grada – Antunovo, obilježavanja blagdana i godišnjica raznih ustanova, poduzeća ili udruga, smotre pjevačkih, folklornih ili kazališnih amatera, godišnji i božićni koncerti itd.

Osim sudjelovanja na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima, poput “Vinkovačkih jeseni”, “Đakovačkih vezova” te plesnim smotrama u Zagrebu, Varaždinu itd., društvo bilježi i mnogobrojne cjelovečernje koncerte u mnogim hrvatskim gradovima.

Društvo je bilo sudionik na mnogim uglednim festivalima u inozemstvu.

Društvo je kroz 40 minulih godina bilo domaćin mnogim kulturno-umjetničkim društvima i grupama iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Tako su njihovi gosti bili iz: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske, Francuske, Španjolske i dr. Na taj naačin su Marofčai upoznali i tradicijsku kulturu tih zemalja.

Danas u društvu djeluju sljedeće sekcije: folklorna s podmladkom i veteranskom sekcijom, tamburaška s vokalnim solistom, dramska sekcija „Videki“, Klapa „Marof“ i Ženska vokalna sekcija „Zipka“. Ukupno u svim sekcijama je aktivno oko 80-ak članica i članova.

Prema njihovim evidencijama kroz Društvo, sve sekcije od osnivanja pa do danas, „prošlo“ je preko 500 aktivnih članova.

Upravo pred kraj 2020. godine planirali su dostojno obilježiti ovu lijepu godišnjicu – održati izložbu priznanja, poklona, plakata i uspomena, planirali su izdati i prigodnu fotomonografiju, dodjeliti priznanja svim dugogodišnjim zaslužnim članovima, pojedincima i ustanovama te održati veliki slavljenički koncert. Međutim, zbog pandemije, mjera i zabrana sve su morali otkazati za neka bolja vremena.

Kada su popustile epidemiološke mjere odlučili su svečano obilježiti 40. obljetnicu KUD-a “Marof” u petak, 25. lipnja. Tom prilikom u holu KC-a „Ivan Rabuzin“ s početkom u 19 sati upriličit će se prigodna izložba priznanja, fotografija, poklona i suvenira, plakata i drugog. Također, u 20 sati u velikoj dvorani KC održati će se svečana sjednica Skupštine KUD-a uz podjelu zahvalnica i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i poduzećima, zatim promovirali fotomonografiju „40 godina KUD-a Marof“ te izvesti kraći kulturno-umjetnički program nastupom svih sekcija Društva.

Kultura

FOTO Održana „Ljetna muzezancija“: mališani putem igre upoznali kulturnu baštinu Staroga grada

Objavljeno:

- dana

Drugu godinu zaredom u Starome gradu održana je „Ljetna muzezancija“.

Riječ je o programu ljetnih aktivnosti za djecu, osmišljenom u okviru projekta „Mreža ‘živih’ dvoraca“ („Living Castles“) kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa u kojem je Gradski muzej Varaždin jedan od projektnih partnera.

Besplatan program „Ljetne muzezancije“ održavao se od 26. do 30. srpnja u jutarnjim satima, a bio je namijenjen djeci u dobi od 7 do 11 godina s ciljem upoznavanja najmlađih posjetitelja s kulturnom baštinom koja se čuva u utvrdi Stari grad.

– Ove godine sudjelovalo je 14-ero djece svaki dan, većinom su svi bili zapisani za cijeli tjedan. Po reakcijama djece i roditelja vidljivo je da su kreativni sadržaji, odnosno radionice vrlo dobro prihvaćene i dobrodošle u ljetnim mjesecima kada djeca imaju puno slobodnog vremena, a najviše me obradovalo to što se polovica grupe zapravo sastojala od djece koja su i prošle godine sudjelovala u našoj ljetnoj priči, što znači da im se „Muzezancija“ prošle godine zaista svidjela – rekla je muzejska pedagoginja Jelena Petković iz Gradskog muzeja Varaždin, ujedno autorica i voditeljica programa „Ljetne muzezancije“.

Izrada makete, pričaonica legendi, društvene igre, slikanje…

Uz već otprije popularnu radionicu izrade makete Staroga grada za koju su djeca i roditelji iskazali veliki interes, pričaonicu legendi, društvene igre pikado i muzejski twister, osmišljene su i nove aktivnosti.

Novost je bilo slikanje u prirodi, ispred Staroga grada, sa štafelajima i priborom te oslikavanje majice ili platnene torbe na temu Staroga grada koje su djeca ponijela kući kao svojevrsni muzejski suvenir.

– Djeca su ove godine najviše uživala u ovim aktivnostima u kojima se mogu likovno izraziti, što je jako bitno za djecu te dobi. Kod oslikavanja majica i torbi prevladavali su motivi Staroga grada, viteza i dame u raskošnoj haljini – otkrila je muzejska pedagoginja.

Osim toga, ove godine djeca su mogla igrati i društvene igre „Pogodi tko?“ s povijesnim ličnostima koje su prikazane na portretima u stalnom muzejskom postavu i „Pamtilicu“ s muzejskim predmetima.

– Ja sam jako zadovoljna ove godine jer vidim po reakcijama djece i roditelja da im se sviđaju osmišljene aktivnosti u kojima se zabavljamo, ali i učimo o svojem kulturnom nasljeđu i povijesti grada Varaždina. S obzirom na to da je utvrda Stari grad najprepoznatljivija vizura grada, smatram da djeca odmalena trebaju istraživati i upoznavati utvrdu putem takvih inovativnih i zabavnih aktivnosti – ističe Petković.

Ovakav ljetni program aktivnosti djeca, ali i roditelji uvijek dobro prihvaćaju, kaže Petković, jer doprinosi što kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena djece.

Dovršavaju se projektne aktivnosti

Dodajmo i da projekt „Living Castles“ uskoro završava, i to 30. rujna. Dovršavaju se projektne aktivnosti – izrađuje se ormar za cjelinu „Kultura odijevanja“ u kojem će se nalaziti replike korzeta i muškog prsluka iz 18. stoljeća te šešir cilindar i ženski šešir za potpuno drugačiji doživljaj mode prošlih stoljeća.

Odjevne predmete posjetitelji će moći isprobati na sebi.

Muzealcima tada slijedi još završno predstavljanje turističkog produkta projekta „Living Castles“ u Sloveniji, kod partnera RIS Dvorac Rakičan, te tjedan otvorenih vrata za javnost i medije u rujnu. Tada će svi moći isprobati nove informatičko-komunikacijsko-tehnološke alate u utvrdi Stari grad, kao što su naočale za mješovitu stvarnost Microsoft Hololens 2 s hologramskom projekcijom, tablet računala ili pak monitor sa zaslonom na dodir.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinskom književniku Denisu Peričiću uručena Velika zlatna plaketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 28. srpnja, na terasi popularnoga varaždinskoga kafića Sax upriličena je dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ varaždinskom književniku Denisu Peričiću za osvojeno 1. mjesto na 1. natječaju za najkraću priču o Domovinskom ratu, koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) iz Koprivnice.

Veliku zlatnu plaketu Denisu Peričiću uručio je predsjednik žirija i predsjednik Udruge Mladen Pavković, istaknuti publicist, pričuvni natporučnik i aktivist za prava hrvatskih branitelja.

Neformalnoj i prijateljskoj svečanosti – upriličenoj unatoč uvjetima pravoga toplinskog udara! – prisustvovali su član žirija Ivica Dolenec, poznati varaždinski fotograf, Josip Novak, v. d. urednika Regionalnog tjednika, u kojem Denis Peričić već gotovo 13 godina objavljuje svoje kolumne, i laureatova supruga Anita Peričić.

Denis Peričić, koji je dosad osvojio više od 90 književnih nagrada, s osobitim je ganućem zahvalio na iznimnom priznanju.

Podsjetimo, Veliku zlatnu plaketu koprivničke braniteljske udruge dosad su, između ostalih, dobili uglednici kao što su Vesna Parun, Miro Gavran, Enes Kišević, Luko Paljetak, Antun Vrdoljak, Anja Šovagović Despot, Kolinda Grabar-Kitarović, Ljubomir Kerekeš, ali i svjetski poznat sastav Dire Straits.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje