Povežite se s nama

Međimurje

Kulturna ponuda hrvatskog sjevera mamac je za domaće i strane goste

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice bila je domaćin finala izbora pobjednika za “Europsku destinaciju izvrsnosti”. Međimurju je ovo bilo drugo domaćinstvo, s obzirom na to da je Međimurska županija ujedno i jedina koja se do sada dva puta okitila titulom najdestinacije izvrsnosti.

Suradnja županija

Naime, prvi put ovo prestižno priznanje stiglo je 2007. godine, a titulu je osvojio Sveti Martin na Muri, kada je ta općina proglašena europskom destinacijom izvrsnosti na temu eno-gastronomije, dok je druga titula osvojena prošle godine, kada je kandidirano područje Gornjeg Međimurja.

Ove godine pobjednik se tražio na temu kulturnog turizma, a zbog činjenice da je Međimurje bilo domaćin finala nije moglo biti i jedan od kandidata za novu, treću titulu.
– Što ne znači da se nećemo ponovno nadmetati sljedeće godine. Naime, Međimurje ima ogroman potencijal u području razvoja kulturnog turizma. Grad Čakovec započeo je s revitalizacijom Staroga grada Zrinskih, u koji će biti uloženo više od 40 milijuna kuna. Upravo taj prostor će biti jedno od polazišta za razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji. Želja nam je uzdići kulturni turizam kako bi stao uz bok ostalim segmentima turizma u koje smo do sada ulagali i po kojima smo prepoznati – istaknula je Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije.

Turistički djelatnici sa sjevera Hrvatske itekako su svjesni da će se svi planirani projekti puno lakše realizirati ako međusobno surađuju te zajednički nastupaju prema državnim i europskim institucijama.

Mreža destinacija

– Potrebno je jače povezivanje s institucijama koje rade na kulturnom turizmu. Ono čemu se veselimo je razvoj ruralnog prostora, koji je usko povezan s kulturnim turizmom u Varaždinskoj, ali i okolnim županijama. Imamo prekrasnu netaknutu prirodu, stare kuće koje se obnavljaju i ponovno stavljaju u funkciju te dvorce koji spadaju među najljepše u Hrvatskoj, ali i puno šire. Svjesni smo kako je nama puno teže nego turističkim djelatnicima na moru. Moramo se itekako potruditi za svakog gosta, gotovo svakoga vuči za rukav. Zadnjih godina i mi na kontinentu imamo povećanje svih brojki, od dolazaka gostiju do noćenja – rekla je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističkog ureda TZ-a Varaždinske županije.

Na proglašenju u Međimurju kao nova Europska destinacija izvrsnosti izabran je Vukovar-Vučedol-Ilok

A Varaždin i Varaždinska županija jedni su od rijetkih kojima je upravo kulturni turizam osnovna niša razvoja turističke ponude.
– Imamo najbarokniji grad u Hrvatskoj, dvorac Trakošćan jedan je od 12 najljepših u zemlji, manifestacije poput Varaždinskih baroknih večeri koje su vezane na kulturnu tradiciju… Kulturnu turističku ponudu u Varaždinskoj županiji posjećuje najviše gostiju. Tako smo i ove godine u prvih šest mjeseci imali rast gostiju od 16 posto – dodala je Dolenec.

U svim planovima sigurno je od velike pomoći i osvajanje titule europske turističke destinacije. Potvrdila je to Herman.
– Titula Europske destinacije izvrsnosti zasigurno ima težinu. Naime, 2007. godine, kada Hrvatska još nije bilo članica Europske unije, osvajanjem titule započeo je napredak cijele županije. Destinacija koja dobije ovu titulu ulazi u europsku mrežu destinacija izvrsnosti, a time dobiva ogromnu promociju na europskoj i svjetskoj razini – zaključila je Herman.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje