Povežite se s nama

Međimurje

Kulturna ponuda hrvatskog sjevera mamac je za domaće i strane goste

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice bila je domaćin finala izbora pobjednika za “Europsku destinaciju izvrsnosti”. Međimurju je ovo bilo drugo domaćinstvo, s obzirom na to da je Međimurska županija ujedno i jedina koja se do sada dva puta okitila titulom najdestinacije izvrsnosti.

Suradnja županija

Naime, prvi put ovo prestižno priznanje stiglo je 2007. godine, a titulu je osvojio Sveti Martin na Muri, kada je ta općina proglašena europskom destinacijom izvrsnosti na temu eno-gastronomije, dok je druga titula osvojena prošle godine, kada je kandidirano područje Gornjeg Međimurja.

Ove godine pobjednik se tražio na temu kulturnog turizma, a zbog činjenice da je Međimurje bilo domaćin finala nije moglo biti i jedan od kandidata za novu, treću titulu.
– Što ne znači da se nećemo ponovno nadmetati sljedeće godine. Naime, Međimurje ima ogroman potencijal u području razvoja kulturnog turizma. Grad Čakovec započeo je s revitalizacijom Staroga grada Zrinskih, u koji će biti uloženo više od 40 milijuna kuna. Upravo taj prostor će biti jedno od polazišta za razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji. Želja nam je uzdići kulturni turizam kako bi stao uz bok ostalim segmentima turizma u koje smo do sada ulagali i po kojima smo prepoznati – istaknula je Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije.

Turistički djelatnici sa sjevera Hrvatske itekako su svjesni da će se svi planirani projekti puno lakše realizirati ako međusobno surađuju te zajednički nastupaju prema državnim i europskim institucijama.

Mreža destinacija

– Potrebno je jače povezivanje s institucijama koje rade na kulturnom turizmu. Ono čemu se veselimo je razvoj ruralnog prostora, koji je usko povezan s kulturnim turizmom u Varaždinskoj, ali i okolnim županijama. Imamo prekrasnu netaknutu prirodu, stare kuće koje se obnavljaju i ponovno stavljaju u funkciju te dvorce koji spadaju među najljepše u Hrvatskoj, ali i puno šire. Svjesni smo kako je nama puno teže nego turističkim djelatnicima na moru. Moramo se itekako potruditi za svakog gosta, gotovo svakoga vuči za rukav. Zadnjih godina i mi na kontinentu imamo povećanje svih brojki, od dolazaka gostiju do noćenja – rekla je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističkog ureda TZ-a Varaždinske županije.

Na proglašenju u Međimurju kao nova Europska destinacija izvrsnosti izabran je Vukovar-Vučedol-Ilok

A Varaždin i Varaždinska županija jedni su od rijetkih kojima je upravo kulturni turizam osnovna niša razvoja turističke ponude.
– Imamo najbarokniji grad u Hrvatskoj, dvorac Trakošćan jedan je od 12 najljepših u zemlji, manifestacije poput Varaždinskih baroknih večeri koje su vezane na kulturnu tradiciju… Kulturnu turističku ponudu u Varaždinskoj županiji posjećuje najviše gostiju. Tako smo i ove godine u prvih šest mjeseci imali rast gostiju od 16 posto – dodala je Dolenec.

U svim planovima sigurno je od velike pomoći i osvajanje titule europske turističke destinacije. Potvrdila je to Herman.
– Titula Europske destinacije izvrsnosti zasigurno ima težinu. Naime, 2007. godine, kada Hrvatska još nije bilo članica Europske unije, osvajanjem titule započeo je napredak cijele županije. Destinacija koja dobije ovu titulu ulazi u europsku mrežu destinacija izvrsnosti, a time dobiva ogromnu promociju na europskoj i svjetskoj razini – zaključila je Herman.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje