Povežite se s nama

Međimurje

“Uzgoj vlastite hrane najveći je čin otpora sadašnjem sustavu”

Objavljeno:

- dana

SILVIJA KOLAR-FODOR:

Predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” Silvija Kolar-Fodor dobro je poznata na aktivističkoj “zelenoj” sceni jer se već više od deset godina bavi promoviranjem ekologije i samoodrživog, organskog vrtlarenja.

Kao kolumnistica i blogerica surađivala je s brojnim portalima i novinama, od 24sata i Večernjaka do lokalnih Međimurskih novina, pišući praktične savjete o biovrtlarenju, očuvanju biološke raznolikosti i srodnim temama. U svome se radu ponajviše orijentirala na edukaciju zainteresiranih skupina i pojedinaca o organskom uzgoju hrane jer kako kaže “važnije je ljude naučiti pecati ribu nego im je prodavati”. Željeli smo se uvjeriti kako sve što Biovrt zagovara u javnosti izgleda u praksi pa smo Silviju posjetili na samome terenu, na ogromnome imanju u Novom Selu Rok, nedaleko Čakovca, gdje je i sjedište udruge.

Šarenilo u vrtu

Očekivali smo da ćemo zateći manji ogledni vrt koji više služi za edukaciju, a manje za neku ozbiljniju proizvodnju hrane no iznenadili smo se kad nam je naša domaćica nabrojala kako su kroz desetak godina okrupnili zemljište u okolici kuće tako da danas posjeduju oko 10 tisuća kvadrata zemlje s velikim povrtnjakom, šumskim vrtom i nasadima voćki. 

Silvija svoj vrt rijetko ili gotovo nikako ne zalijeva, jer oko biljaka stavlja dobar sloj malča od suhe trave koji zadržava vlagu u zemlji. Važan je i raspored biljaka različite visine kako bi visoke biljke radile sjenu niskima i tako ih štitile od jarkoga ljetnog sunca

Tik uz obiteljsku kuću smješten je veliki povrtnjak u kojemu povrće ne raste u simetričnim gredicama nego je izmiješano sa suncokretima, rudbekijama i drugim cvijećem. Kroz razgovor otkriva nam kako se kao ekonomistica koja se bavila knjigovodstvom našla u ovoj “zelenoj” priči okružena šumskim vrtom, hotelom za kukcem i organskom vrtlarenju bez motike.

– Bavila sam se ekologijom i ljudskim pravima te 2006. godine uredila svoj prvi vrt. Shvatila sam da svijet neću spasiti pričom o recikliranju otpada i vremenom sam došla do toga da je zapravo najveći čin otpora današnjem sustavu proizvodnja vlastite hrane. Kao dijete vrt me nije previše zanimao, radije sam se igrala u šumi, tako da sam prve savjete crpila od bake, a kasnije sam inspiraciju našla u djelima Japanca Masanobu Fukuoke. O svemu što sam učila i sama radila u vrtu počela sam pisati na forumu jer volim dijeliti znanje. Ljudima je to bilo zanimljivo, tražili su još informacija i tako je 2009.-te nastala internetska stranica Biovrt, a uskoro su posjetitelji počeli tražiti edukacije i predavanja pa smo 2012.-te osnovali udrugu – priča nam ona i opisuje kako se rad udruge razvijao te danas uz brojne članove imaju i troje zaposlenih. 
Uz Silviju, koja se bavi edukacijama,  predavanjima, radom na vrtu i funkcioniranjem udruge, jedna zaposlena osoba pomaže na vrtu, dok druga radi na strateškom planiranju i razvoju udruge.

Bez zalijevanja

Osnovne aktivnosti udruge su ciklusi predavanja o biovrtlarenju koji se uglavnom održavaju tijekom proljeća diljem Hrvatske. Udruga okuplja članove koji se međusobno okupljaju i druže, uvijek na nečijem vrtu, te organiziraju razna predavanja, izlete i volonterske akcije. Također organiziraju razmjene sjemenja i čuvanje starih, autohtonih sorti biljaka.

– U vrtu treba biti predan. Svatko u Međimurju ima neki komadić zemlje i može si nešto posaditi, a kroz vlastiti vrt čovjek je bliži samodostatnosti – govori naša biovrtlarka koja, osim na vlastitome vrtu, predavanja održava i u školama, gradskim knjižnicama i raznim udrugama koje promiču očuvanje bioraznolikosti.

– Volim učiti, sve što radim naučila sam iz knjiga ili kroz vlastito iskustvo. Organski uzgoj hrane ide korak dalje od ekološkog koji dozvoljava primjenu sredstava za zaštitu bilja dok se u organskom uzgoju sve bazira na međusobnom odnosu i suradnji u prirodi. Također nema previše zalijevanja, okopavanja ili špricanja jer Fukuoka kaže da u vrtu ne treba gledati što možete napraviti nego da treba sjesti i promatrati što priroda može napraviti za vas. U vrtu je važno planiranje i organiziranje jer tada nećete imati puno posla. Primjerice, važan je dobar raspored trajnica i grmlja te sadnja biljaka koje su mamac za kukce koji će se hraniti biljnim ušima na povrću tako da ja ne moram ništa oko toga raditi – opisuje ona samo neka od brojnih načela organskog vrtlarenja.

Izvor:
Foto: Arhiva

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje