Povežite se s nama

Međimurje

“Uzgoj vlastite hrane najveći je čin otpora sadašnjem sustavu”

Objavljeno:

- dana

SILVIJA KOLAR-FODOR:

Predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” Silvija Kolar-Fodor dobro je poznata na aktivističkoj “zelenoj” sceni jer se već više od deset godina bavi promoviranjem ekologije i samoodrživog, organskog vrtlarenja.

Kao kolumnistica i blogerica surađivala je s brojnim portalima i novinama, od 24sata i Večernjaka do lokalnih Međimurskih novina, pišući praktične savjete o biovrtlarenju, očuvanju biološke raznolikosti i srodnim temama. U svome se radu ponajviše orijentirala na edukaciju zainteresiranih skupina i pojedinaca o organskom uzgoju hrane jer kako kaže “važnije je ljude naučiti pecati ribu nego im je prodavati”. Željeli smo se uvjeriti kako sve što Biovrt zagovara u javnosti izgleda u praksi pa smo Silviju posjetili na samome terenu, na ogromnome imanju u Novom Selu Rok, nedaleko Čakovca, gdje je i sjedište udruge.

Šarenilo u vrtu

Očekivali smo da ćemo zateći manji ogledni vrt koji više služi za edukaciju, a manje za neku ozbiljniju proizvodnju hrane no iznenadili smo se kad nam je naša domaćica nabrojala kako su kroz desetak godina okrupnili zemljište u okolici kuće tako da danas posjeduju oko 10 tisuća kvadrata zemlje s velikim povrtnjakom, šumskim vrtom i nasadima voćki. 

Silvija svoj vrt rijetko ili gotovo nikako ne zalijeva, jer oko biljaka stavlja dobar sloj malča od suhe trave koji zadržava vlagu u zemlji. Važan je i raspored biljaka različite visine kako bi visoke biljke radile sjenu niskima i tako ih štitile od jarkoga ljetnog sunca

Tik uz obiteljsku kuću smješten je veliki povrtnjak u kojemu povrće ne raste u simetričnim gredicama nego je izmiješano sa suncokretima, rudbekijama i drugim cvijećem. Kroz razgovor otkriva nam kako se kao ekonomistica koja se bavila knjigovodstvom našla u ovoj “zelenoj” priči okružena šumskim vrtom, hotelom za kukcem i organskom vrtlarenju bez motike.

– Bavila sam se ekologijom i ljudskim pravima te 2006. godine uredila svoj prvi vrt. Shvatila sam da svijet neću spasiti pričom o recikliranju otpada i vremenom sam došla do toga da je zapravo najveći čin otpora današnjem sustavu proizvodnja vlastite hrane. Kao dijete vrt me nije previše zanimao, radije sam se igrala u šumi, tako da sam prve savjete crpila od bake, a kasnije sam inspiraciju našla u djelima Japanca Masanobu Fukuoke. O svemu što sam učila i sama radila u vrtu počela sam pisati na forumu jer volim dijeliti znanje. Ljudima je to bilo zanimljivo, tražili su još informacija i tako je 2009.-te nastala internetska stranica Biovrt, a uskoro su posjetitelji počeli tražiti edukacije i predavanja pa smo 2012.-te osnovali udrugu – priča nam ona i opisuje kako se rad udruge razvijao te danas uz brojne članove imaju i troje zaposlenih. 
Uz Silviju, koja se bavi edukacijama,  predavanjima, radom na vrtu i funkcioniranjem udruge, jedna zaposlena osoba pomaže na vrtu, dok druga radi na strateškom planiranju i razvoju udruge.

Bez zalijevanja

Osnovne aktivnosti udruge su ciklusi predavanja o biovrtlarenju koji se uglavnom održavaju tijekom proljeća diljem Hrvatske. Udruga okuplja članove koji se međusobno okupljaju i druže, uvijek na nečijem vrtu, te organiziraju razna predavanja, izlete i volonterske akcije. Također organiziraju razmjene sjemenja i čuvanje starih, autohtonih sorti biljaka.

– U vrtu treba biti predan. Svatko u Međimurju ima neki komadić zemlje i može si nešto posaditi, a kroz vlastiti vrt čovjek je bliži samodostatnosti – govori naša biovrtlarka koja, osim na vlastitome vrtu, predavanja održava i u školama, gradskim knjižnicama i raznim udrugama koje promiču očuvanje bioraznolikosti.

– Volim učiti, sve što radim naučila sam iz knjiga ili kroz vlastito iskustvo. Organski uzgoj hrane ide korak dalje od ekološkog koji dozvoljava primjenu sredstava za zaštitu bilja dok se u organskom uzgoju sve bazira na međusobnom odnosu i suradnji u prirodi. Također nema previše zalijevanja, okopavanja ili špricanja jer Fukuoka kaže da u vrtu ne treba gledati što možete napraviti nego da treba sjesti i promatrati što priroda može napraviti za vas. U vrtu je važno planiranje i organiziranje jer tada nećete imati puno posla. Primjerice, važan je dobar raspored trajnica i grmlja te sadnja biljaka koje su mamac za kukce koji će se hraniti biljnim ušima na povrću tako da ja ne moram ništa oko toga raditi – opisuje ona samo neka od brojnih načela organskog vrtlarenja.

Izvor:
Foto: Arhiva

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje