Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava ostala bez pedijatra, varaždinske liječnice ponudile svoju pomoć

Objavljeno:

- dana

TRAŽI SE PEDIJATAR

Nedostatak pedijatra u lepoglavskoj ambulanti bila je jedna od glavnih tema na današnjoj sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

Nakon što je dosadašnja pedijatrica podnijela zahtjev za raskid radnog odnosa, raspisan je natječaj kojim se traži novi pedijatar. 

Natječaj je otvoren do kraja mjeseca, tko će se javiti?

Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Dražena Jagića, natječaj je otvoren do kraja mjeseca i nadaju se da će se netko javiti. Predsjednica Savjeta Mirjana Kolarek-Karakaš istaknula je kako pedijatara ne nedostaje samo na području Varaždinske županije nego i u cijeloj zemlji. Stoga su varaždinske pedijatrice predložile ravnatelju da zajedno preuzmu lepoglavsku ordinaciju. Prema riječima liječnice Kolarek-Karakaš,  jedne od ukupno pet varaždinskih pedijatrica, svaki bi dan u Lepoglavu dolazila jedna od njih. O tom se prijedlogu sad mora očitovati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Prema njezinim riječima na području Varaždina svaka pedijatrica ima oko 1500 pacijenata dok je standard oko 950. S obzirom na preveliki broj djece pedijatrice primaju djecu do 14 godina starosti. Na sjednici se raspravljalo i o aktivnostima Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije.

Pritom je Karakaš upozorila na sve veći problem alkoholizma među mladima i to djevojkama.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje