Povežite se s nama

Kultura

“Ljeto u Gradu Zrinskih”: predstava “A.jmo P.robat ČEHOV.a” u petak, 9. srpnja

Objavljeno:

- dana

U sklopu manifestacije “Ljeto u Gradu Zrinskih” u petak, 9. srpnja, s početkom u 21 sat u čakovečkome Centru za kulturu prikazat će se predstava “A.jmo P.robat ČEHOV.a” u izvedbi Gradskoga kazališta “Zorin dom” iz Karlovca.

Čehovljeve jednočinke “Medvjed”, “Tragičar protiv volje”, “Prosidba” i “Labuđi pjev” pritom je dramatizirala i za scenu objedinila Petra Pleše. Radi se o duhovitim situacijama iz svakodnevnoga života običnih ljudi, u kojima se svatko može pronaći, a na pozornicu ih pod režijskom palicom Peđe Gvozdića, koji i sam glumi u dramatizaciji, donose i Lovorka Trdin te naše gore list – Čakovčanin Andro Damiš.

Potonji par pritom je i asistirao u režiji, dok su za kostimografiju odgovorne Morana Petrović i njezina asistentica Jasmina Biličić. Gvozdić je birao i glazbu, a sa scenografijom mu je također pomogla Trdin.

Obvezne besplatne ulaznice podižu se u Turističkom uredu TZ Čakovec (Kralja Tomislava 1).

Kultura

U HNK-u u Varaždinu ovaj vikend igraju predstave „Bogovi“, „Potpuna pomrčina“ i „Komušanje mozga“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 24. ožujka, s početkom u 19,30 sati na velikoj sceni igra predstava „Potpuna pomrčina“ Christophera Hamptona u režiji Ksenije Krčar.

Predstava otvara vrata u intimnost velikih pjesnika – Verlainea i Rimbauda… ulazi u duboke slojeve njihovih teških i kompleksnih odnosa. Ova predstava tematizira strast i veliku poeziju ujedno komunicirajući sa sadašnjim društvom na direktan i pametan način. U pozadini je jasno naznačena atmosfera devetnaestostoljetnog Pariza, Londona, Bruxellesa, s društveno-političkim kontekstom. Vrijeme političkih prevrata, ekonomske krize, bolesti, hedonističkih užitaka u sjaju varietea i kavana, itekako se odražava na život glavnih protagonista i na njihovu poeziju kao izraz bunta prema tradiciji i društvenim konvencijama. 

Igraju Marinko Prga, Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Katarina Arbanas, Zdenko Brlek i Filip Eldan.

Već idući dan, u subotu, 25. ožujka,publika može pogledati predstavu Dalibora Matanića „Bogovi“ o kojoj se ne prestaje pričati iako je od premijere prošlo skoro godinu dana. Igrat će u 19,30 sati na velikoj sceni.

Predstava progovara o društvu u kojem se zlo olako shvaća i podrazumijeva, na društvo koje je izabralo površnost umjesto sadržaja i zavaravanje umjesto istine. Pitanje je da li će se hendikepi jedne generacije prenijeti na narednu. Jesmo li osuđeni na konstantno ponavljanje grešaka svojih predaka ili postoji šansa za nadogradnju? Kako ćemo se suočiti s boli kad shvatimo da su nam njihove greške u krvi? I hoćemo li se nasmijati ako ipak uspijemo maknuti teške zavjese i pustimo sunce neka uđe u našu kuću? 

Igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Robert Plemić, Beti Lučić, Elizabeta Brodić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Stojan Matavulj i Senka Bulić.

I za kraj vikenda, u nedjelju, 26. ožujka, s početkom u 20 sati na Sceni Rogoz –  monodrama Stojana Matavulja „Komušanje mozga“. 

Priča o društvenoj stvarnosti, životu te pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima nasmijat će publiku do suza. Urnebesna komedija koja nije klasična monodrama, a ni klasični stand up, kroz sjajne glumačke kreacije, spontanost, šarm, toplinu i zvuke gitare progovara o suvremenoj umjetnosti, o kulturi, o vječnoj misteriji muško-ženskih odnosa, o stanju u društvu, politici…

Stojan Matavulj je za ovu predstavu jednoglasnom odlukom žirija publike osvojio zlatnu kolajnu „Siniša Dašić“ na 44. Festivalu monodrame i pantomime, u Zemunu 2019.

Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro audicija: Varaždinski vokalni ansambl traži nove muške glasove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Facebook/Varaždinski vokalni ansambl

Varaždinski vokalni ansambl organizira audiciju za muške glasove tenor/bas.

Naime, unatrag godinu dana od nastajanja, VVA se imao priliku predstaviti publici na području Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske u čak tri navrata, u sklopu Ljeta u Varaždinu, manifestacije Baroknih večeri i Božićnim koncertom, izvodeći acapella pjesme u pop, jazz i foklornom stilu te obradama klasične glazbe. 

Zbog vizije daljnjeg razvoja Ansambla, potrebni su nam dodatni muški glasovi (tenori i basi), navode iz VVA.

Probe za nastup se odvijaju na tjednoj razini u HNK-u u Varaždinu.

– Varaždinski vokalni ansambl traži muške pjevače. VVA izvodi acapella pjesme u pop, jazz i folklornom stilu. Ako ste zainteresirani pridružiti nam se, možete se javiti mailom na [email protected] i poslati nam dva kratka videa do 2. travnja 2023. Prvi video: kratko nam se predstavite da vas upoznamo! Drugi video: otpjevajte nam jednu pjesmu koja najbolje pokazuje vaše pjevačke sposobnosti (cca 1 min). Javite nam se ako ste BAS raspona C – E1, ako ste TENOR raspona c – A1, ako imate sjajnu intonaciju i možete pjevati različite stilove te se uklopiti u ansambl, s i bez vibrata, ako možete brzo i točno učiti i pamtiti napamet te ako želite biti dio našeg kreativnog tima. Video snimke: video može biti snimljen vašim mobitelom, važno je samo da vas jasno čujemo. Snimka bi trebala biti acapella (bez ikakve instrumentalne pratnje); želimo čuti vaš prirodan glas. Veselimo se čuti vaše glasove! – poručuju iz Varaždinskog vokalnog ansambla. 

Instagram profil Ansambla dostupan je ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje