Povežite se s nama

Međimurje

Lovrec: „Zelena oaza i dalje će se razvijati u svim segmentima“

Objavljeno:

- dana

GORNJI MIHALJEVEC

Posebno svečano bilo je protekle subote u Općini Gornji Mihaljevec, koja je svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavila svoj dan i 20 godina od osnivanja.

Bila je to prilika da se na jednome mjestu okupe svi koji su u tom razdoblju svojim angažmanom pomogli da Gornji Mihaljevec izraste u sredinu koja po mnogočemu može biti uzor drugima.

Manje mještana

– Počeci djelovanja Općine nisu bili nimalo lagani, jer smo krenuli od samih temelja. Nakon što su oformljena općinska tijela, mogli smo započeti s rješavanjem problema koji su mučili mještane – prisjetio se na početku svečanog programa Robert Kos, predsjednik Općinskog vijeća.
Na samim počecima općinsko čelništvo moralo se uhvatiti ukoštac s nedostatkom komunalne infrastrukture, zapuštenim prometnicama…

Općina se nalazi na nekim od najpopularnijih cikloturističkih trasa ovog dijela Europe

– Može se reći da su nedostajali osnovni uvjeti za kvalitetan život naših mještana. Srećom, danas, nakon 20 godina, Gornji Mihaljevec i sva njegova naselja imaju modernu infrastrukturu, što je glavni preduvjet za zadovoljstvo naših mještana. Treba istaknuti i da se u tom periodu broj stanovnika smanjio za 150, što je gotovo 40 obitelji. Upravo stoga moramo nastaviti raditi na novim projektima, kako bismo stvorili uvjete koji će zadržati mlade ljude da ostanu živjeti u ovom prekrasnom dijelu Međimurja – zaključio je Kos.
A da se na tome već naveliko radi, potvrdio je u svom govoru općinski načelnik Goran Lovrec. Kako je istaknuo, cilj aktualnoga općinskog vodstva i članova Vijeća je razvijati Gornji Mihaljevec u svim segmentima.

Za uređenje makadama u Križopotju osigurana su tri milijuna kuna

– Mnogo toga smo učinili u proteklih godinu dana, a rezultati našeg rada vidljivi su na svakom koraku. Na tome nikako nećemo stati, već smo si zacrtali ambiciozne planove za iduće razdoblje. Posebno ćemo se posvetiti realizacijama projekata izgradnje sportske dvorane i dogradnje Osnovne škole te proširenju prometnica i izgradnji biciklističkih staza. Sve to želimo realizirati kako bismo i dalje bili zelena oaza mira – istaknuo je načelnik Lovrec, podsjetivši pritom i da još dva projekta čekaju zeleno svjetlo na natječajima.

Pomoć Županije

– Riječ je o projektima rekonstrukcije dviju cesta i dogradnje Sportskog parka „Mladosti“.
Općina Gornji Mihaljevec pouzdanog partnera ima u Međimurskoj županiji. Potvrdio je to gost svečane sjednice, međimurski župan Matija Posavec.

Ako Općinsko vijeće izglasa projekt velike dvorane te je spremno pokriti financijsku razliku gradnje, Međimurska županija osigurat će novac za izradu projektne dokumentacije

– Dobru suradnju nastavit ćemo i u budućnosti. Ona uključuje i projekt izgradnje sportske dvorane. Ministarstvo obrazovanja nije pristalo graditi veliku dvodijelnu dvoranu, već se procijenilo da je zbog veličine Općine i broja učenika dovoljna manja, jednodijelna dvorana. No, ako Općinsko vijeće izglasa projekt velike dvorane te je spremno pokriti financijsku razliku gradnje, Međimurska županija osigurat će novac za izradu projektne dokumentacije – poručio je župan Posavec.

Također, međimurski je župan potvrdio projekt uređenja makadama u Križopotju, vrijedan tri milijuna kuna, kao i rekonstrukciju prometnica s uređenjem biciklističkih staza.
–Gornji Mihaljevec nalazi se na nekim od najpopularnijih cikloturističkih trasa, a to je činjenica koju moramo iskoristiti za jačanje turističkih potencijala ovog dijela Međimurja.
U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupila je novooformljena pjevačka sekcija Kulturno-umjetničke udruge „Lipa“.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje