Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreg: prvo hodočašće mladih novom rutom, predstavljanje rada HGSS-a…

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ludbreg će narednih dana biti bogat događanjima.

U Ludbregu će se održati prvo hodočašće mladih novom i zanimljivom rutom. Dio je to projekta Via Saint Martin kojem je cilj promicati i razvijati transnacionalne hodočasničke rute povezane s održivim i kulturnim turizmom.

Okupljanje sudionika bit će u subotu 16. listopada od 9 sati ispred Župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu odakle se kreće hodočasničkom rutom Via St. Martin uz četiri zaustavljanja. Planirani završetak hodočašća je u 15 sati na Svetištu gdje će se održati mala zakuska i kviz.

Ruta je dugačka 18 km uz pauze po ruti. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja sudionika, a prijavnica se nalazi na internetskoj stranici Grada Ludbrega.

Također, Odred izviđača Ludbreg, u suradnji sa Stanicom Hrvatske gorske službe spašavanja Varaždin, organizira pokazno predstavljanje ove značajne službe, njihova rada, opreme i sredstava za spašavanje.

Prezentacija Hrvatske gorske službe spašavanja će se održati u srijedu 13. listopada u 17 sati u parku ispred dvorca Batthyany u Ludbregu a osim izviđača, roditelja i prijatelja, pozivaju se planinari, izletnici i drugi zainteresirani građani.

Književnom večeri s Božicom Jelušić u petak 15. listopada s početkom u 19 sati u svečanoj dvorani dvorca Bathyanny u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ počinje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Književnica Božica Jelušić slavi trostruki jubilej: obilježavanje 50. obljetnice književnog stvaralaštva, 60 objavljenih naslova i 70. Rođendan.

U sklopu programa predstavit će se zbirka eseja “Kajogledi, vnebogledi”, obljetničko troknjižje: “Gda smo išli” (kajkavske pjesme), “Vrata, vrata” (zbirka pjesama) i Zvjezdane jagode (zbirka pripovijesti) te “Pjesko, pješčani dječak” (njemačko izdanje)

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u godini čitanja održava se pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“.

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje