Povežite se s nama

Život i društvo

Dječji tjedan bogatim programom obilježen u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Pod sloganom „Ljubav djeci prije svega” i Pučko otvoreno učilište Novi Marof obilježilo je ovogodišnji Dječji tjedan.

Pučko otvoreno učilište Novi Marof Dječji tjedan obilježava kontinuirano, unazad pet godina, a s obzirom da je ova godina proglašena Godinom čitanja, glavni dio aktivnosti bio je posvećen upravo čitanju kako bi se naglasila njegova važnost od najranije dobi.

Ovogodišnji Dječji tjedan u Novom Marofu započeo je dječjom likovnom kolonijom pod nazivom „Oboji svijet Rabuzinovim bojama”, a raznim tehnikama i na raznim podlogama izrazila su se djeca iz dječjih vrtića Bambi, Novi Marof i Sretna djeca. Njima su se pridružili i učenici iz Osnovne škole Novi Marof s učiteljicama Ljubicom Bešenić i Marinom Harmicar.

Kako je pojasnila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek Perši, ovu likovnu radionicu spojili su s obilježavanjem 100. godišnjice rođenja Ivana Rabuzina.

-Izuzetno nam je drago što su se na ovogodišnji Dječji tjedan odazvali naši brojni najmlađi sugrađani. Raznim aktivnostima, zanimacijama i zabavom uljepšali smo im ovaj tjedan, posvećen upravo njima i njihovoj aktivnoj participaciji u lokalnoj zajednici – poručila je Kušek Perši.

Utorak, srijeda i petak bili su posvećeni važnosti čitanja kod najmlađih. Pod vodstvom Petre Purgar Turkalj u utorak je održano predavanje pod nazivom „Važnost čitanja od najranije dobi”, dok su u srijedu i petak održane radionice za bebe i predškolce „Priče za laku noć i kako odabrati slikovnice?”.

U četvrtak je održana panel rasprava o medicinski potpomognutoj oplodnji na kojoj su uz goste paneliste sudjelovale i liječnica ginekologinja te žene koje su uspješno prošle medicinski potpomognutu oplodnju.

Obilježavanje Dječjeg tjedna u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” završilo je u subotu kazališnom predstavom „Tata Slikovnica” koju su posjetili brojni mališani.

Obilježavanje Dječjeg tjedna samo je nastavak svih gradskih ulaganja u djecu i mlade, a da Novi Marof kontinuirano potiče njihovu aktivnost potvrdio je i gradonačelnik Siniša Jenkač naglasivši kako su upravo mladi budućnost Novog Marofa.

-Grad Novi Marof kroz cijelu godinu ulaže u djecu i mlade i potiče njihove aktivnosti, prava, potrebe i stvaralaštvo. Djecu pratimo kroz cijeli njihov život, od vrtićke dobi, preko osnovnih i srednjih škola pa sve do fakulteta i nastojimo im osigurati što kvalitetnije uvjete kako bi bezbrižno odrastali te jednog dana ostali u našem gradu. Slogan „Ljubav djeci prije svega” kod nas vrijedi cijele godine – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje