Povežite se s nama

Život i društvo

Luka Antončić iz Prve gimnazije Varaždin izabran za predsjednika Vijeća učenika Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

U Skupštinskoj dvorani Županije palače održana je izborna skupština Vijeća učenika Varaždinske županije kojom su učenici osnovnih i srednjih škola dobili novo vodstvo.

Sudjelovali su predstavnici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Kandidaturu za predsjednika istaknulo je 14 kandidata – 5 učenica osnovnih te 9 učenica i učenika srednjih škola Varaždinske županije. Tajnim glasovanjem članovi skupštine za predsjednika su izabrali Luku Antončića, učenika 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, za dopredsjednicu i zapisničarku Lili-Beth Tomašević Sirovec iz Srednje Strukovne škole Varaždin i Margaretu Bencek iz Srednje škole Novi Marof (obje su učenice 3. razreda), a u glavni odbor Vijeća učenika ušle su i Lorena Dobranić iz Medicinske škole Varaždin (učenica 3. razreda) i Lucija Vidranski, učenica 2. razreda Druge gimnazije Varaždin.

Članove skupštine u ime Varaždinske županije je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, a kako radi i što se sve može napraviti članovim skupštine ispričao je Rok Čepin, predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije u predpandemijskom mandatu.

Pročelnik Huđek je istaknuo podršku Varaždinske županije u radu Vijeća učenika te je naznačio kako je svima u interesu da sustav obrazovanja u našoj Županiji bude još bolji i kvalitetniji.

– Samo zajednički možemo odraditi dobre i korisne stvari, otvoreni smo za vaše prijedloge i sugestije te vam želim puno uspjeha i sreće u radu – poručio je pročelnik Huđek.

Novoizabrani predsjednik Luka Antončić zahvalio je na podršci te je naglasio kako će Vijeće učenika nastojati biti dobra platforma za promicanja interesa svih varaždinskih učenica i učenika.

– Kao predsjednik Vijeća učenika zalagat ću se za dodatan razvoj i popularizaciju centara izvrsnosti Varaždinske županije čiji su učenici konstantno među najboljima na državnim, ali i inozemnim natjecanjima. Učenici koji pohađaju srednju školu na području Varaždinske županije imaju mogućnost predavanja zahtjeva za učeničku stipendiju koja se unazad dvije godine povisila s 300 na 500 kuna i to povećanje je dobro, no bilo bi dobro kada bi se broj učeničkih stipendija povećao. Pohvaljujem Varaždinsku županiju koja subvencionira školsku prehranu učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa, no zalagat ću se za izradu novog modela sufinanciranja školske prehrane učenicima osnovnih i srednjih škola – rekao je Antončić.

Inače, mandat predsjedniku Vijeća učenika traje 2 godine ili do prestanka školovanja, a Luka Antončić će predstavljati Varaždinsku županiju u Nacionalnom vijeću učenika, koje od 2005. godine postoji kao predstavničko tijelo svih učenika s područja Hrvatske i savjetodavno tijelo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i čini ga 21 član – predstavnik svake županije i Grada Zagreba.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje