Povežite se s nama

Život i društvo

Održan kolegij ravnatelja srednjih škola: Sustav vaučera sve više prepoznaju srednje škole s područja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Iako obrazovni sustav Varaždinske županije prati potrebe tržišta rada i gospodarstva, ona se kao i druge hrvatske županije suočava s nedostatkom radne snage, kao i sve većim brojem stranih radnika iz trećih zemalja svijeta.

Da nikada nije kasno za stjecanje i usavršavanje novih vještina traženih na tržištu rada istaknuto je na kolegiju ravnatelja srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija gdje im je predstavljen sustav vaučera za obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zamišljen kao odgovor na neusklađenost vještina radne snage s potrebama gospodarstva i srednje škole s područja Varaždinske županije prepoznaju sustav vaučera.

– Trenutno su pružatelji vaučera Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ludbreg koje ukupno provode 85 programa stjecanja znanja i vještina. Međutim, naš je cilj da se sve naše srednjoškolske ustanove uključe u sustav vaučera, samim time pružajući što više programa obrazovanja za korisnike, čime korisnik, odnosno zaposlena ili nezaposlena osoba dobiva tu dodanu vrijednost na tržištu rada. Ono što je zadatak naših škola, a uvjeren sam da će one to i znati napraviti je ili preuzeti program Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, prilagoditi ga sebi te nakon što dobiju mišljenje Agencije i rješenje od resornog ministarstva krenuti s upisima, ili pak sami izraditi program i nakon dobivenih rješenja upisati zainteresirane korisnike – rekao je pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Predstojnica HZZ – Područni ured Varaždin Branka Šaško istaknula je kako je od početka programa, dakle od 1. travnja 2022. pa sve do kraja 2023. godine u Varaždinskoj županiji zaprimljeno 573 zahtjeva, od čega su odobrena 462 zahtjeva, odnosno 81%.

– Samo u 2023. godini odobrili smo 267 zahtjeva. Najtraženiji su bili programi za knjigovođe, internet marketing i brendiranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, Front-End developer, isključivanje/uključivanje visokog napona u hibridnim i električnim vozilima, Peyton developer, asistenti za upravljanje projektima, grafički dizajner, a zanimljivi su i zeleni programi poput ekološke proizvodnje voća i bilja, gospodarenje otpadom, društveno odgovorno poslovanje i drugo. Žene čine 54% od ukupnog broja korisnika vaučera, a najviše nam se uključuju mladi između 25 i 35 godina – rekla je Šaško zamolivši ravnatelje srednjih škola da se uključe u programe, izrađuju što više programa, posebice onih koji se tiču zelenog. Ujedno je najavila i učenje hrvatskog jezika za radnike iz trećih zemalja svijeta, također kroz sustav vaučera.

– Trenutno su u izradi kurikulumi prema djelatnostima. Riječ je o početnim tečajevima, najvjerojatnije na razini A1. Oni će biti takvi da će se jedan veći dio odnositi na opći hrvatski jezik, dok će onaj manji biti usmjeren prema određenoj djelatnosti u kojoj je strani radnik zaposlen, bilo da je riječ o građevini, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini i sl. Trenutno se utvrđuju kriteriji, način podnošenja zahtjeva, kao i tko će moći biti izvoditelj tih programa, a sve bi trebalo biti završeno do kraja ožujka – najavila je Šaško.

Ravnatelje srednjih škola pozdravio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak najavivši im događanja na području obrazovanja u ovoj godini, a kolegiju su prisustvovali i predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, te predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Boris Kos.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje