Povežite se s nama

Život i društvo

„Škola za 5“ na varaždinskom placu: srednje škole iz Varaždina i okolice predstavile se osmašima

Objavljeno:

- dana

Pred mnogim je osmašima važna odluka – što upisati nakon osnovne škole? Zbog toga je na Varaždinskome placu u subotu, 3. lipnja, održan događaj nazvan „Škola za 5“ koji već tradicionalno okuplja sve zainteresirane škole iz Varaždina i okolice kako bi se budućim srednjoškolcima olakšao odgovor na ovo pitanje.

Uz prezentacije, degustacije i izložbe radova, na raspolaganju neodlučnim osmašima i njihovim roditeljima bili su profesori i učenici Gospodarske škole, Srednje škola Maruševec, Srednje škole „Arboretum Opeka“ te Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, koje obrazuju djecu za neke od najtraženijih zanimanja današnjice.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki pružio je podršku manifestaciji koja ima izuzetan značaj za mlade u našem gradu.

– Prisjećam se vremena kada sam i sam bio osnovnoškolac i prolazio kroz prijelazno razdoblje iz osnovne škole u srednju. To životno razdoblje predstavlja ključnu prekretnicu u životu mladih jer ima značajan utjecaj na usmjeravanje njihovog budućeg životnog puta. Ovaj projekt ima cilj pružiti sveobuhvatne informacije o različitim srednjim školama. Kroz radionice i prezentacije, učenicima i roditeljima omogućuje se direktno povezivanje s predstavnicima škola radi informiranog odabira obrazovnih opcija. Ova inicijativa promiče jednakopravne uvjete za sve učenike i podržava njihovu akademsku i profesionalnu budućnost – rekao je Lukavečki.

Lukavečki snažno podržava inicijativu digitalizacije u obrazovanju, ali isto tako prepoznaje važnost direktnog predstavljanja učenicima i njihovim roditeljima.

– Kroz ovakve neposredne interakcije, pruža se prilika za potpuno razumijevanje školskih programa i mogućnosti te se potiče interes i angažman kod učenika i njihovih obitelji. Ovaj projekt svjedoči iznimnoj predanosti Grada Varaždina i Gradske tržnice u pružanju podrške mladim generacijama i stvaranju poticajnog okruženja za njihov cjeloviti razvoj. Grad će nastaviti podržavati slične inicijative koje promiču kvalitetno obrazovanje i budućnost naše djece – dodao je.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je da ovim događajem tržnica želi biti most između teorije i stvarnog života te ponuditi posjetiteljima dodatan, društveno koristan sadržaj:

– Mnoga od predstavljenih zanimanja na placu se mogu vidjeti u praksi. Vjerujem da su osmaši i njihovi roditelji otišli s Varaždinskog placa sa svježim perspektivama, novim saznanjima i većom sigurnošću u donošenju važne odluke. Nastavit ćemo podržavati mlade ljude u njihovim obrazovnim putovanjima te pružati potrebne resurse i informacije kako bi ostvarili svoje ciljeve. Željeli smo osnažiti osmaše u donošenju odluka o svojoj budućnosti i pomoći im da shvate raznolikost i mogućnosti koje im se pružaju. Ponosan sam što smo i ove godine uspjeli ostvariti taj cilj kroz projekt „Škola za 5“ te pružiti koristan i inspirativan sadržaj našim mladim posjetiteljima – istaknuo je Ciglar.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje