Župan Varaždinske županije Radimir Čačić priredio je u Županijskoj palači prijam za veleposlanika Republike Mađarske u Hrvatskoj NJ.E. Csabu Demcsáka te njegovu zamjenicu Zsófiu Gyöngyös i savjetnika za ekonomske odnose Tamása Bakóa.

Župan Čačić je veleposlanika i njegovu pratnju upoznao s bogatom poviješću ove županije, nakon čega je uglednim gostima prikazan prigodni film o svim realiziranim županijskim projektima. Inače, veleposlanik NJ.E. Csaba Demcsák predao je u lipnju ove godine vjerodajnice Predsjedniku Republike Hrvatske tako da ovu dužnost obnaša nekoliko mjeseci i Varaždinska županija mu je među prvim županijama koje je posjetio.

– Izuzetno mi je drago da sam imao prilike ugostiti veleposlanika Mađarske i njegove suradnike, veleposlanik je do sada obnašao visoke funkcije, bio je i šef Ureda premijera, dakle bio je i prije visoko pozicioniran. Veleposlanik je naglasio s čime smo se naravno svi složili, da je sad, kad se definira novih sedam godina briselskog budžeta, trenutak da se postave temelji za vrlo snažnu suradnju. Nažalost, Varaždinska županija u prošlom razdoblju, za razliku od naših susjeda, u vrijeme kad je bilo moguće snažno koristiti Interreg, nije to dovoljno koristila, što ćemo dakako ispraviti – rekao je župan te dodao kako na gospodarskom području, nesumnjivo zbog velike blizine, a i dobrih odnosa, postoji prostor za suradnju i između privrednih subjekata.

– Za kontinentalni turizam je potpuno jasno, a to najviše vrijedi za azijska tržišta, jesmo li mi u Zali, na Balatonu, Čakovcu ili Varaždinu. Naime, nitko od ljudi koji dođu iz nekog od milijunskih kineskih ili korejskih gradova to niti ne primjećuje. Naravno, oni žele upoznati povijest i kulturu, ali te distance su potpuno beznačajne i tu je zajednička ponuda itekako moguća, posebice ponuda terma, odnosno toplica. Mađari su po tome jako poznati, nisu ni Slovenci loši, dobri su i Austrijanci, a mi imamo najveće hrvatske i dvije tisuća godina stare Varaždinske Toplice koje upravo snažno renoviramo te završavamo taj projekt – zaključio je župan Čačić.

Komentari

Komentara